Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-09-18 17:35:37 +0300 Отговорът на този въпрос е многопластов. Готови ли сме за още едно бебе у дома?

Готови ли сме за още едно бебе у дома?

Готови ли сме за още едно бебе у дома? 470 900
Отговорът на този въпрос е многопластов.

Препоръчително е решението да бъде добре обмислено и да обхваща максимално много аспекти от вашия живот. Сред тях са оценка от лекар за цялостното ви здравословно състояние, дискусия с партньора дали сте готови за тази стъпка, дали сте финансово стабилни, как ще се промени семейната динамика и др.

 

Ето някои фактори, които трябва да имате предвид, преди да се решите да увеличите семейството с още едно бебе:

Кога е най-подходящият момент да родите още едно дете?

Част от двойките предпочитат да изчакат поне няколко години. По този начин първото дете получава изцяло вниманието на родителите и е вече достатъчно пораснало, за да разбере как ще се промени ежедневието на семейството с появата на мъничето. Други пък споделят, че е по-добре децата да нямат голяма възрастова разлика.

 

Какво казват проучванията?

Спрямо отношенията на децата с техните родители, съперничеството между братята и сестрите и тяхното собствено самочувствие, специалисти твърдят, че най-подходящият момент за ново бебе е, когато първото е под една годинка или по-голямо от четири. Бебетата под една годинка все още не притежават усещане за изключителен статус, така че е пе-вероятно да не приемат „новодошлия“ като натрапник. Децата над четири години са имали време да се насладят на вниманието на мама и татко – освен това те вече са ангажирани в свои собствени дейности и открития.

Що се отнася до здравето на майката, проучванията показват, че забременяването в рамките на 18 месеца след раждането на първото дете крие по-висок риск от спонтанен аборт, преждевременно раждане, раждане на дете с ниско тегло.

Важно е да се обърне внимание на факта, че тялото на майката се нуждае от време преди отново да е готово да износи и роди плод. Така че задължително се консултирайте с лекаря ви, за да сте сигурни, че сте се възстановили достатъчно и получавате всичко необходимо, за да подготвите тялото си за новото зачеване.

 

В такъв случай да изчакам е най-правилното решение? Дали?

 

Оказва се, че да изчакате повече от пет години, за да имате второ дете, също не е оптимален вариант. Някои проучвания показват, че ниското тегло на бебето при раждане, преждевременното раждане и прееклампсията са по-вероятни при жени, които са изчакали да минат пет или повече години преди да забременеят повторно.

 

Какво друго трябва да взема предвид при формирането на решението?

Разбира се, науката не диктува всяко наше решение, така че ето някои други фактори, на които да обърнете внимание:

  • Динамиката на ежедневието ви

Установили ли сте успешна рутина при отглеждането на детето? Най-после то спи през цялата нощ, което означава спокоен сън и за вас? Може би сте стигнали до момента, в който вие и вашият партньор отново имате време един за друг? Върна ли сте на работа и това ви харесва?

Всичко това са важни фактори, които не трябва да пропускате, планирайки второ дете. Грижите за новородено изискват много усилия. Помислете дали разполагате с времето и енергията, необходими за пълноценното отглеждане на още едно дете.

 

  • Вашето финансово състояние

Разбира се, парите не са всичко, но със сигурност са важен елемент за благосъстоянието на семейството. Преценете финансовото състояние на домакинството ви. За много жени е по-трудно да се справят с работата на пълен или непълен работен ден, след като се появи второ или трето дете. Можете ли да си позволите да напуснете работа, ако се наложи? А да платите за детегледачка, която да поеме грижите за новороденото, ако държите да запазите работата си?

 

  • Възрастта ви

Възрастта на родителите има значение, особено при жените. Ако сте на 40 и искате още две деца, вероятно нямате лукса да изчакате по няколко години между тях. С напредването на възрастта също така се увеличава и риска от появата на здравословни проблеми, които биха могли да затруднят зачеването.

Не неглижирайте мнението на партньора си. Много хора имат изградена представа на колко години искат да бъдат, когато децата са вече пораснали и нямат такава пряка нужда от родителски грижи.

 

  • Има ли единомислие между партньорите

Понякога единият партньор е готов, а другият не. Трудно е да сте в синхрон през цялото време. Първата стъпка да избегнете конфликт е да изразите открито позициите си по въпроса. Споделете страховете и желанията си един с друг, така насърчавате доверие и взаимно разбиране.

 

Натискът от партньор, приятели, семейство или общество да осигурите на детето си брат или сестра, да опитате да спасите брака си, тиктакащ биологичен часоник и др. може да ви накара да мислите, че искате да имате бебе, дори и да не искате. Или обратното – всички около вас може да ви казват, че трябва да сте доволни от семейството си такова, каквото е, а вие да искате да имате още едно бебче. Важно е да вземете предвид всички външни влияния, но също така е важно да се вслушате в сърцето си. 

Ако здравословното ви състояние е стабилно и не е на лице медицинска предпоствка, която изрично да предвижда риск за живота ви, няма правилен или грешен отговор. Всяко семейство е уникално. Решението ви да отгледате едно дете или къща, пълна с деца, е правилното за вас и вашето семейство. 

 

Материалът е адаптиран от www.babycenter.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори