Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-10-11 14:05:24 +0300 Натискът за увеличаване на семейството често е огромен и за много хора мисълта, че не могат да имат деца води до тежки емоционални и психологични проблеми. Как да се справим с психичния стрес от сблъскването с репродуктивни проблеми?

Как да се справим с психичния стрес от сблъскването с репродуктивни проблеми?

Как да се справим с психичния стрес от сблъскването с репродуктивни проблеми? 470 900
Натискът за увеличаване на семейството често е огромен и за много хора мисълта, че не могат да имат деца води до тежки емоционални и психологични проблеми.

Ето какви стратегии за справяне със ситуацията споделят специалисти в областта на психичното и репродуктивно здраве.

 

  1. Признайте и приемете, че сте се сблъскали с репродуктивни проблеми и това причинява сътресение в живота ви

Инфертилитетът е едно от най-трудните предизвикателства, с които може да се сблъска семейството. Специалистите подчертават, че е нормално да имате усещане за загуба, тъга и стрес. Потискането на негативните емоции е токсично. Важно е да се изправите пред проблема, да приемете емоциите си, за да се съсредоточите изцяло върху справянето с него.

 

  1. Идентифицирайте и споделете чувствата си

Ако винаги се държите смело, другите няма да разберат през какво преминавате и ще се почувствате още по-самотна. Опитайте се да подредите мислите и чувствата си, като първо ги запишете в дневник, ако е необходимо, и след това споделете каквото ви е удобно с доверени приятели и семейството.

 

  1. Не се обвинявайте

Не се отдавайте на изкушението да се ядосвате на себе си и не слушайте гласчето в главата ви, което не спира да шепне неща, които ви измъчват: „Не трябваше да чакам.“,  „Трябваше да отслабна.“,  „Не трябваше да предполагам, че мога да имам деца, когато пожелая.“ и др.

„Хората могат да бъдат уловени в модели на негативно мислене, които само влошават положението. Вместо да губите време да се укорявате, вложете усилията и ентусиазма си в справяне с проблема.“, казва психологът Яков Епщайн.

Дори, ако сте могли да вземете различни решения в миналото, те са зад вас. Няма как да промените миналото. Фокусирайте се върху настоящето, върху решенията и методите, които ще ви помогнат да постигнете заветната цел.

 

  1. Работете с партньора си като екип

Изключително важно е да се подкрепяте с партньора ви, а не да се обвинявате взаимно за трудностите, през които преминавате. Разбира се, това не означава, че ще преживявате репродуктивните проблеми по един и същ начин, а че трябва да се стараете да обръщате внимание на емоциите и усещанията на вашия партньор.

Работете заедно, за да намерите практически начини за споделяне на отговорността. Например, докато единият партньор е на лечение, другият да се погрижи за прилежащите документи към него. Запомнете – вие сте екип и ще решите проблема заедно.

 

  1. Образовайте се

Научете колкото можете повече за проблема ви със зачеването. Задавайте въпроси на лекаря си и говорете с други хора във вашето положение.

Да сте информирани е особено важно, когато се сблъсквате с репродуктивен проблем. Трябва да сте наясно през какво сте изправени от медицинска гледна точка, за да направите информиран избор.

 

  1. Задайте ограничение за това колко дълго сте готови да опитвате

Някои хора от самото начало решават, че няма да стигат до крайни мерки, за да имат бебе. Други са готови да отделят много време и ресурси, докато не изчерпят всички възможности за лечение.

Ваше е решението кога да спрете с опитвате да забременеете, но ще се чувствате в по-голям контрол над живота си, ако обмислите предварително колко далеч сте готови да стигнете.

Може да започнете с обсъждане на медицинските ви шансове да забременеете, кои лечения не желаете да опитате и крайната ви цел.

 

  1. Решете колко сте готови да платите

Често справянето с репродуктивни проблеми изисква не само емоционален, но и значителен финансов ресурс.

За да овладеете безпокойството, причинено от високите разходи за лечение, разработете финансов план. Разберете какво точно покрива и какво не покрива здравна каса, допълнителни фондове и др. Подгответе необходимите документи.

След това преценете личните ви финансови възможности и определете колко и за какво лечение можете да похарчите.

 

  1. Потърсете подкрепа и информация от професионалисти и други семейства с репродуктивни проблеми

Обществото често не успява да разпознае скръбта, причинена от безплодието, а семействата се опитват да скрият през какво преминават, което само засилва чувството за срам и изолация.

Контактът с други хора, които преминават през същото, може да ви помогне да видите, че репродуктивните проблеми са широко разпространени и разочарованието ви е напълно естествено.

 

  1. Просто кажете „Не“ на дейностите, фокусирани върху бебета, които са твърде болезнени за вас

Ако определени ситуации са твърде болезнени за вас –продължавате да получавате покани за празненства на бебета, например – позволете си да пропуснете някои от събиранията или поне да си поплачете след това.

За да избегнете наранени чувства, изпратете подарък, но поръчайте онлайн или изпратете ваучер, за да си спестите разстройващо ходене до магазина за играчки или бебешкия бутик.

 

  1. Балансирайте оптимизма и реализма

Трябва да сте оптимист, за да преминете през процедурите, но ако сте твърде обнадеждени, ако надеждата ви е нереалистична, може да се сблъскате с огромно разочарование. Информирайте се, обсъждайте възможностите с лекуващия ви лекар, така ще знаете какви са шансовете ви за успех, какво да очаквате и на какво да се надявате.

 

В целия хаос и напрежение, не забравяйте да се погрижите за себе си като личност и за връзката с партньора ви. Усилията, които ще вложите, за да се справите с репродуктивните проблеми, може да изстискат силите ви, затова се старайте да отвличате мислите си от тях с нещо, което обичате да правите, което ви носи удоволствие и спокойствие.

 

Материалът е адаптиран от www.babycenter.com

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори