Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-01-23 17:45:46 +0200 Синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) е здравословен проблем, който засяга 1 на всеки 10 жени в детеродна възраст. Синдром на поликистозните яйчници и фертилност – част първа

Синдром на поликистозните яйчници и фертилност – част първа

Синдром на поликистозните яйчници и фертилност – част първа 470 900
Синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) е здравословен проблем, който засяга 1 на всеки 10 жени в детеродна възраст.

Какво представлява синдромът на поликистозните яйчници (PCOS)?

Синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) е често срещан здравословен проблем, причинен от дисбаланс на репродуктивните хормони. Хормоналният дисбаланс нарушава работата на яйчниците. Яйчниците произвеждат яйцеклетка, която се освобождава всеки месец като част от редовния менструален цикъл. При PCOS яйцеклетката може да не се развие или да не се освободи по време на овулация, както би трябвало.

PCOS може да доведе до пропуснати или нередовни менструации. Нередовната менструация може да доведе до:

  • Безплодие (невъзможност за забременяване). Синдромът на поликистозните яйчници е една от най-честите, но лечими причини за безплодие при жените.
  • Развитие на кисти в яйчниците.

 

Кои жени са най-уязвими към синдрома на поликистозните яйчници?

Между 5% и 10% от жените в детеродна възраст страдат от PCOS. Повечето жени разбират, че имат PCOS между 20-30-годишна възраст, когато срещнат проблеми със зачеването.

Генерално, жени от всяка раса и етнос са изложени на риск от PCOS. Опасността е по-висока, ако се наблюдава затлъстяване или наследствена обремененост.

 

Симптоми на синдрома на поликистозните яйчници?

Част от симптомите са:

  • Нередовен менструален цикъл.
  • Ексцесивно окосмяване по лицето, брадичката, гърдите и/или горната част на гърба.
  • Акне по лицето, гърдите и горната част на гърба
  • Изтъняване на косата или косопад на скалпа.
  • Увеличаване на тегло или затруднено отслабване.
  • Потъмняване на кожата, особено по гънките на врата, в слабините и под гърдите.

 

Какво причинява синдрома на поликистозните яйчници?

Точната причина за PCOS не е известна. Повечето експерти смятат, че няколко фактора играят роля

  • Високи нива на андрогени – хормоните, които стимулират активността на мъжките полови органи и подпомагат развитието на вторичните мъжки полови белези. Всички жени произвеждат малки количества андрогени, но дамите със PCOS произвеждат повече андрогени от нормалното. По-високите от нормалните нива на андроген при жените могат да попречат на яйчниците да отделят яйцеклетка (възпрепятства се овулация) по време на менструален цикъл и/или да причинят допълнително окосмяване и акне.
  • Високи нива на инсулин. Инсулинът е хормон, който помага на клетките на тялото ни да абсорбират глюкозата от кръвта. Глюкозата се складира в черния дроб и мускулите и предпазва тялото от използването на мазнини като източник на енергия. Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките на тялото не реагират нормално на инсулина. В резултат нивата на инсулин в кръвта стават по-високи от нормалното. Много жени със PCOS имат инсулинова резистентност, особено тези с наднормено тегло, придържащи се към нездравословни хранителни навици, нямат достатъчно физическа активност и/или имат фамилна анамнеза за диабет (обикновено диабет тип 2). С напредването на времето инсулиновата резистентност може да доведе до диабет тип 2.

 

Мога ли да забременея, ако страдам от синдрома на поликистозните яйчници?

Да, абсолютно! Наличието на PCOS не означава, че няма да успеете да забременеете. PCOS е една от най-честите, но лечими причини за безплодие при жените. Консултирайте се с лекар, за да преминете към най-подходящото личение за справяне с  хормоналния дисбаланс, който пречи на овулацията. С правилно лечение на синдрома ще повишите шансовете си да заченете.

 

Материалът е адаптиран от www.womenshealth.gov

Очаквайте втора част.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори