Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-12-16 10:59:39 +0200 Ако вече се чувствате готови да увеличите семейството си, има няколко стъпки, които да предприемете, за да оптимизирате шансовете си за по-бързо зачеване. Как да увеличим шансовете си за зачеване?

Как да увеличим шансовете си за зачеване?

Как да увеличим шансовете си за зачеване? 470 900
Ако вече се чувствате готови да увеличите семейството си, има няколко стъпки, които да предприемете, за да оптимизирате шансовете си за по-бързо зачеване.

Важно е да запомните, че няма „нормален“ път към бременността, нито две еднакви пътувания. Около 85% от жените забременяват в рамките на първата година от опитите, но факторите, които влияят върху това колко бързо ще забременеете са многобройни – възрастта на бъдещата майка, навиците на партньорите, начинът им на живот.

 

Какво мога да направя, за да забременея по-бързо?

Има стъпки, които ще ви помогнат да си осигурите най-добрия шанс за зачеване, но имайте предвид, че времето, необходимо за забременяване, варира при различните жени. Някои дами зачеват бързо, при други опитите могат да продължат с години без успех.

Преди да започнете опитате за бебе, добре е да се подготвите.

 • Насрочете преглед при гинеколог.
 • Откажете се от нездравословни навици като пиене, пушене на цигари и контролирайте приема на медикаменти.
 • Стремете се към здравословно тегло.
 • Приемайте фолиева киселина поне един месец преди да започнете опити за забременяване. Това хранително вещество може драстично да намали риска от определени вродени дефекти.

 

 1. Разберете кога е вашата овулация.

Отделянето на яйцеклетката става само веднъж на всеки менструален цикъл – обикновено около две седмици преди началото на новия цикъл. Разпознаването на точния момент на овулация може значително да увеличи шансовете за забременяване.

Има няколко различни метода, за да определите кога сте в овулация. Те включват:

 • Ако цикълът ви е редовен (всеки път е приблизително еднакъв брой дни), опитайте онлайн калкулатор за овулация или менструален календар, за да разберете кога сте най-фертилни всеки месец.
 • Използвайте тест за овулация, за да проследите хормоналните си нива в средата на цикъла – той ще покаже кога сте на път да овулирате.
 • Следете за симптоми на овулация като промени в базалната ви телесна температура и цервикалната слуз.

Определянето на овулацията може да бъде трудно, ако менструацията ви е нередовна. В такъв случай е препоръчително да се консултирате с лекар.

 

 1. Бъдете сексуално активни по време на фертилния ви период.

„Фертилният прозорец“ е 3 до 5 пет дни преди овулацията плюс деня, в който действително се отдели яйцеклетка. За да се стигне до забременяване трябва да сте сексуално активни в този период.

Ако не сте сигурни кога ще бъдете най-фертилни, стремете се да правите секс често втората и третата седмица от цикъла ви. По този начин е най-вероятно да имате здрави сперматозоиди във фалопиевите тръби всеки път, когато тялото ви освободи яйцеклетка.

 

Кои са най-добрите сексуални пози за забременяване?

Няма доказателства, че някоя конкретна сексуална поза е по-вероятно да доведе до зачеване. Може би сте чували, че някои позиции (пр. мисионерска) са по-обещаващи от други. Но нито едно научно изследване не подкрепя това твърдение.

Чували сте също, че неподвижното лежане след секс помага за ускоряване на зачеването, но отново няма никакви доказателства. С наближаването на овулацията може да забележите лепкава вагинална секреция, наречена цервикална слуз. Работата ѝ е да „хваща“ сперматозоидите, така че дори, ако част от тях изтекат, повечето да остават в тялото ви.

 

Колко време обикновено отнема забременяването?

Никой не може да каже точно колко време ще отнеме да забременеете, тъй като толкова много фактори играят роля. При някои жени зачеването настъпва при първите опити, докато други може да се нуждаят от лечение на безплодие.

Възрастта на майката играе голяма роля за скоростта на зачеването. Колкото по-възрастни сте, толкова повече време може да ви отнеме да забременеете. Това до голяма степен се дължи на факта, че качеството на яйцеклетките намалява с възрастта – особено след 35-годишна възраст. Вие сте родени с всички яйцеклетки, които някога ще имате, и те остаряват с вас. С годините все по-малко яйцеклетки ще могат да се бъдат оплодени, така че да прераснат в здрав ембрион.

Мъжката плодовитост също намалява с възрастта. Въпреки че някои мъже могат да създават деца до 60, 70 и дори 80 години, качеството на спермата обикновено започва да се влошава на средна възраст, с ясно изразен спад около 50-годишна възраст.

Хората имат най-големи статистически шансове да заченат по естествен път през 20-те си години. Повечето жени на 30 години също нямат проблеми. На 30-годишна възраст здравата жена има около 20% шанс да забременее всеки месец. Докато навършите 40 години, тази вероятност спада до около 5 до 10%. До 45 години много малко жени забременяват без помощта на специалист.

 

Кога трябва да посетя специалист, за да забременея?

Времето зависи до голяма степен от възрастта и цялостно ви здравословно състояние.

 • Ако сте по-млади от 35 години и не сте забременели след опити в продължение на една година, трябва да посетите специалист по плодовитостта.
 • Ако сте на възраст между 35 и 40 години, говорете със специалист, след като сте опитвали шест месеца без успех.
 • Хората, които са на възраст над 40 години, трябва да говорят със специалист веднага щом решат, че искат да се стигне до зачеване.

Ако вие или вашият партньор знаете или подозирате за здравословен проблем, който може да доведе до проблем с плодовитостта, трябва да посетите специалист дори преди да започнете да опитвате.

 

Текстът е адаптиран от www.babycenter.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори