Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-12-20 09:47:43 +0200 Как да установим кои са нашите фертилни дни? Как можем да увеличим шансовете за зачеване? Честотата на контактите увеличава ли шансовете да забременеете? 4 въпроса за секса и забременяването

4 въпроса за секса и забременяването

4 въпроса за секса и забременяването 470 900
Как да установим кои са нашите фертилни дни? Как можем да увеличим шансовете за зачеване? Честотата на контактите увеличава ли шансовете да забременеете?

 

1. Как да установим кои са нашите фертилни дни?

Редовният менструален цикъл си счета за признак на фертилност. Цикълът от 26-32 дни се счита за редовен. Правенето на секс през един или два дни в дните около овулацията е първата стъпка, която всяка двойка трябва да предприеме, ако иска да увеличи шансовете си за зачеване. Яйцеклетката може да бъде оплодена само в кратък промеждутък след освобождаването си (спукването) от фоликула, така че е изключително важно вече да има сперматозоиди, които да я „изчакват“ във фалопиевите тръби.

В аптеката можете да намерите тестове за овулация, които са много лесни за използване и са подобни на тестовете за бременност. С правилната им употреба можете да засечете, кои  са вашите фертилни дни от месеца. Тези тестове установяват кога се повишава LH хормонът, сигнализиращ за настъпващата овулация, и дават 24 до 36 часа ранно предупреждение преди отделянето на яйцеклетката.

 

2. Честотата на контактите свързана ли е със зачеването?

Наистина честотата на контактите е много важен фактор. За да забременеете, трябва да имате поне 3 контакта седмично в седмицата, за която подозирате, че се случва овулацията. В случай че при мъжа се наблюдават отклонения в нормалната сперматогенеза (установени със спермограма) се консултирайте с репродуктивен специалист за честотата на сексуалните контакти и дали се налага асистирана репродукция.

 

3. Чувала съм, че ако с моя партньор се въздържаме от секс, освен в фертилните дни, неговата сперма е по-силна и богата, така че шансовете за зачеване се увеличават, вярно ли е?

По-новите изследвания показват, че това твърдение не само е невярно, но тази тактика на въздържане има обратен ефект. Задържането на сперматозоиди вътре в мъжкото тяло води до намаляване както на тяхното качество, така и на мобилността им, така че въздържанието се отразява негативно на плодовитостта на двойката.

 

4. Наистина искаме да имаме дете. Колкото по-дълго време минава, толкова повече се тревожим. Може ли това да повлияе негативно на усилията ни?

Стресът засяга функциите на тялото като причинява смущения в хормоните, свързани с репродуктивната функция и в резултат повлиява целия процес на зачеване. Интензивният стрес може да повлияе и на половия акт, причинявайки еректилна дисфункция, проблеми с еякулацията на мъжа. При жените повишеният стрес води до увеличен кортизол, който може да повлияе негативно още на функцията на щитовидната жлеза или на синтеза на прогестерон, необходим за задържането и протичането на бременността.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори