Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-05-17 10:07:42 +0300 Сутрешно гадене по време на бременност - втора част

Сутрешно гадене по време на бременност - втора част

Сутрешно гадене по време на бременност - втора част 470 900
Макар че единственият начин да се отървете от сутрешното гадене е да проявите търпение и да му отделите малко време, няколко стратегии могат да предложат облекчение.

Първа част от материала можете да прочетете  тук.

 

  • Опитайте се да стоите далеч от силни миризми

Благодарение на вашето по-чувствително обоняние, някои аромати внезапно са твърде натрапчиви или дори предизвикат отвращение. Затова стойте далеч от миризмите, които предизвикват гадене, независимо дали става въпрос за ястието от любимия ви ресторант или доскоро любимия ви парфюм.

Няколко тактики могат да помогнат. Отваряйте прозорците докато готвите и странете от местата, където миризмата, която ви дразни, е най-силна. Перете дрехите си по-често със слабо ароматизиран (или без аромат) препарат. Избягвайте и храните, които не можете да понесете на гледате сурови като сурово пиле, например.

  • Осигурете си почивка

Избягването на стресови ситуации ще сведе до минимум тревожността. Опитайте класически техники за намаляване на стреса като медитация или пренатална йога. Също така е важно да се стараете да си осигурявате необходимите часове сън на денонощие.

  • Не се натоварвайте прекалено

Непрестанното бързане има тенденция да влошава гаденето. Така че успокойте темпото сутрин. Задържайте се в леглото за няколко допълнителни минути и закусвайте преди да се впуснете в ежедневните задължения.

Спокойната сутрин може да изглежда мисия невъзможна, ако вкъщи има още едно дете. Затова се опитайте да се събудите преди него, което ви дава няколко минути тишина. Разбира се, опция е да оставете партньора си да се справя понякога със сутрешните задачи, за да си набавяте необходимата почивка.

  • Поддържайте добра устна хигиена

Редовното миене на зъбите помага да поддържате устата си свежа и намалява пристъпите на гадене. Измивайте зъбите си или изплаквайте устата си след всяко хранене. Ако обичайната ви паста за зъби допринася за гаденето, помолете зъболекаря си да препоръча друга опция за поддържането на устната хигиена. Водата за уста е добър вариант.

Храни, които ще успокоят поривите на сутрешно гадене

По време на бременност консумирането на храни с високо съдържание на протеини и сложни въглехидрати е полезно не само за бебето, но също така може да успокои гаденето. Помислете за пълнозърнеста препечена филийка с фъстъчено масло или твърдо сирене и бисквити. Избягвайте мазните и преработени бързи храни, които са трудно смилаеми и могат да влошат сутрешното гадене.

Някои от храни, които успокояват сутрешното гадене по време на бременност, включват:

  • Меки, лесно смилаеми солидни храни като банани, препечен хляб, ориз, ябълково пюре и др. са вкусни храни, които няма да ви натоварят с прекалено много калории.
  • Бадемово мляко – чаша студено бадемово мляко е подходяща за успокояване на разстроен стомах и потушаване на киселини.
  • Супи, смутита и шейкове. Често е по-лесно да си набавяте необходимите хранителните вещества не като твърда храна, а като течност.
  • Газирани напитки и някои билкови чайове – приемането на достатъчно течности е по-важно от храненето в началото на бременността. Газираните напитки и някои видове билков чай, безопасен за консумация по време на бременност (особено с лимон или джинджифил), облекчават гаденето. Ако едновременното приемане на течности и храна натоварва храносмилателния тракт, консумирайте от течностите между храненията.
  • Цитрусов плод – много хора намират миризмата и вкуса на лимоните и портокалите за успокоителни по време на бременност. Киселите бонбони или смученето на прясно нарязан лимон може да са вашият начин да се освободите от прилошаването.
  • Ментови бонбони – смученето на бонбони с вкус на мента също може облекчи гаденето.
  • Джинджифил – многобройни проучвания показват, че джинджифилът наистина намалява гаденето и повръщането по време на бременност. Може да откриете, че дори миризмата на пресен джинджифил успокоява разстроения ви стомах.

 

Ето кои други съвети за хранене ще са ви от ползва за намаляване на гаденето и повръщането по време на бременност:

  • Яжте рано

Най-вероятно е гаденето да настъпи, когато стомахът ви е празен, особено след нощен сън. Киселините, отделяни на празен стомах, нямат какво да смилат, освен стомашната лигавица, което увеличава дискомфорта.

  • Планирайте малки, чести хранения

По-вероятно е да почувствате гадене, когато коремът ви е празен. Но приемането на твърде много храна наведнъж също може да допринесе за прилошаването. Тъй като по-леките хапвания се усвояват по-лесно, има по-малка вероятност да предизвикат пристъпи на гадене и киселини Насочете се към пет-шест по-леки хранения през целия ден, а не към три обилни.

Не забравяйте, че никоя храна няма монопол върху дадено хранително вещество или храна. Например можете да си набавите витамин А и протеини от праскови и кисело мляко на вечеря вместо от броколи и пиле.

 

Може ли сутрешното гадене да навреди на бебето ми?

Въпреки че вие се чувствате зле, сутрешното гадене не вреди на плода. В краткосрочен план приемането на малко количество не толкова разнообразна храна не представлява проблем. Вашето бебе е все още мъничка точица в периода, когато сутрешното гадене бележи своя пик. Докато то расте и увеличава своите хранителни нужди почти сигурно ще сте си върнала апетита.

Дори жените, които толкова трудно задържат храната заради сутрешното гадене, че всъщност отслабват през първия триместър, не вредят на плода, стига да компенсират загубеното тегло, ако е необходимо, през следващите месеци.

Следете урината си. Тя трябва да бъде бистра и светла. Ако е с по-тъмнен цвят, може да сте дехидратирана. Не забравяйте да пиете много вода, тъй като хидратирането по време на бременност гарантира, че бебето получава всичко необходимо за здравословно развитие.

Ако не успявате да задържате нищо, включително течности, това може да е симптом на Хиперемезис гравидарум – по-сериозно състояние, което засяга до 3% от жените със сутрешно гадене. Ако гаденето ви е продължително и силно, и повръщате няколко пъти на ден, задължително посетете вашия лекар. Възможно е да се наложи допълнително лечение, за да защитите себе си и бебето.

Лош признак ли е да нямам сутрешно гадене?

Сутрешното гадене е неприятно, но успокояващо напомняне, че сте бременна. Но не се притеснявайте, ако се чувствате добре, без никакви или с редки пориви на прилошаване - това също е нормално.

Проучванията показват, че около 75% от всички бременни жени изпитват гадене и/или повръщане по време на бременност. Това означава, че приблизително 25% не проявяват такива симптоми.

Ако сте сред тези, които имат слабо или никакво сутрешно гадене, считайте себе си за късметлийка! Не забравяйте също, че липсата на сутрешно гадене при бременност в 6-а седмица може да е само временна. Гаденето и повръщането могат да се появят по всяко време през втория или третия триместър от бременността.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори