Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-07-05 14:28:57 +0300 Оптималната гижата за себе си по време на бременност може да бъде истинско предизвикателство дори при най-благоприятните условия. Навън е лято и съм бременна! Как да се справя с горещините?

Навън е лято и съм бременна! Как да се справя с горещините?

Навън е лято и съм бременна! Как да се справя с горещините? 470 900
Оптималната гижата за себе си по време на бременност може да бъде истинско предизвикателство дори при най-благоприятните условия.

Всички обичаме приключенията и забавленията, които ни предлагат летните месеци! Но ако терминът ти е през лятото или началото на есента, високите температури вероятно ще ти причиняват (лек) дискомфорт. А всъщност знаеш ли, че в ранните месеци на бременността средната телесна температура на жената се покачва? Това се дължи на промяната в нивата на хормоните и води до някои неразположения в този иначе вълнуващ период от живота ти. Болки, уморени и/или подути крака, повишено потене, крампи, прилошаване…

Ето няколко съвета, които ще помогнат за гладкото протичане на бременността ти дори в летните горещини!

 

Пий вода!

Знаем, че вече си го чувала, но да си кажем отново! Пий вода! Особено при високи температури е важно да си добре хидратирана. Това означава да приемаш поне 1,5 л на ден вода. Повишеният прием на течности пречиства тялото ти и е своеобразна превенция на уринарни инфекции, които са често срещани по време на бременност. Старай се винаги, когато излизаш от вкъщи да носиш със себе си бутилка вода. Специалистите съветват да избягваме безалкохолни и други сладки напитки, които всъщност водят до дехидратация на организма. 

 

Заложи на комфортните дрехи и дишащите материи!

Важно е гардеробът на бременните дами през лятото да съдържа възможно най-леките, ефирни и удобни дрехи. Избирай естествени материи като памук и лен и не забравяй, че светлите тонове са за предпочитане. Когато си на почивка или просто излизаш до магазина не пропускай да сложиш шапка с широка периферия, за да предпазиш лицето си от слънцето.

 

Избягвай продължителния престой на слънце!

Това, разбира се, е най-ефективният начин да се предпазиш от жегата. Освен ако не е абсолютно наложително, постарай се да не излизаш навън в най-горещата част от деня (между 11.00 ч. и 15.00 ч.) Ако все пак излезеш, избягвай директното излагане на слънчевите лъчи – подбирай маршрут по по-сенчести места, носи шапка, задължително носи бутилка с вода.

 

Как да предотвратим дискомфорта на подутите и уморени крака?

За съжаление, умората и подуването на краката е типично неразположение по време на бременност и е още по-тормозещо с настъпването на горещините. Съветваме те да сменяш често позицията на краката си, когато седиш вкъщи или в офиса, като от време на време ги вдигай нависоко. За да подобриш кръвообръщението се постарай да не прекарваш продължителни периоди в седнало положение и да ходиш възможно най-много без да се преуморяваш. Забрави за неудобните и стягащи обувки!

 

Храни се здравословно и стой далеч от храни, които лесно се равалят

Балансираният хранителен режим е винаги добра идея. Постарай се да осигуряваш на себе си и на бебчето витамини, протеини и полезни мазнини. Това означава да консумираш свежи плодове и зеленчуци, да избягваш пърженото и тежките храни. Така ще се чувстваш по-енергична дори в горещините.

Разбира се, бъди внимателна и със съхранението на продуктите. Не консумирай храни (пр.: кремчета, салати с майонеза и други сосове, месо, яйца и др.), за които знаеш, че се развалят лесно, но не си сигурна, че са били на хладно. Нито един сезон не е подходящ за стомашно неразположение!

 

Не забравяй да спортуваш, но бъди внимателна!

Подържането на добра физическа активност е особено важна за бременните жени. Разбира се, то трябва да става с изричното позволение на наблюдаващия лекар, защото той е наясно със спецификите на бременността ти. Високите температури може да попречат на рутинните ти тренировки. Ако спортуваш навън ранните сутрешни часове или часовете след 17.00 ч. са най-подходящи. Това са частите от деня, когато навън обикновено е най-прохладно и рискът от прегрявае най-нисък. Подходящ спорт през лятото е плуването. То не само е чудесно за разхлаждане в горещия ден, но може да ти помогне да се отървеш от излишните килограми, а и ще намали напрежението върху ставите и гърба ти. Напомняме, че трябва да подбираш водните басейни изключително внимателно, за да избегнеш инфекции. А ако усещаш силна умора и тежест да пропуснеш тренировката за деня.

 

Бременността през лятото може да е безпроблемно преживяване. Бъди внимателна, следвай тези съвети и препоръките на наблюдаващия те лекар и ще се насладиш на летните месеци прекарани в почивка и в приятната компания на приятелите и семейството. Не се тревожи, ти и бебето ще сте спокойни и в безопасност!

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори