Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-07-20 15:20:12 +0300 Инструкции и полезна информация за безопасно пътуване, без значение дали отиваме към морето или към планината. Безопасно лято за цялото семейство

Безопасно лято за цялото семейство

Безопасно лято за цялото семейство 470 900
Инструкции и полезна информация за безопасно пътуване, без значение дали отиваме към морето или към планината.

Безопасни летни почивки

Статистиката отчита, че повечето инциденти с деца се случват през лятото, защото тогава те имат повече свободно време, не са под непрекъснат надзор и често са в открита среда сред природата. За да минимизираме рисковете, можем да  научим  децата си на безопасност при това, без да се държим покровителствено.

 

Безопасност в превозното средство

Лятото обикновено се свързва с почивки и чести пътувания с кола. За да се избегнат опасности, децата трябва да се научат да седят на задната седалка и да се държат прилично, за да е спокоен шофьора. Родителите трябва да са добре информирани за всички автомобилни аксесоари и предпазни колани (например детско столче за кола), от които детето има нужда в зависимост от височината и теглото му.

Безопасна почивка на море

 • Много е важно децата да се научат да плуват от най-ранна възраст, защото това може да спаси живота им.
 • Децата никога не трябва да се оставят без надзор в близост до вода, дори ако могат да плуват.
 • Не разчитайте на надуваемите предмети да осигурят безопасността на децата.
 • Децата не трябва да плуват с пълен стомах.
 • Не им разрешавайте да плуват на места, където има силни течения, както и при бурно море, защото това е опасно.
 • Децата трябва да бъдат научени, че преди да се гмурнат, трябва да се уверят, че водата е достатъчно дълбока и няма да се наранят на нещо остро.
 • През лятото слънцето е много опасно и децата трябва да бъдат максимално защитени. Необходими са им шапка и бяла тениска плюс добра слънчева защита. Оставането на слънце през обедните и следобедните часове трябва да се избягва.
 • Когато учите децата си на водни спортове или когато се возите на лодка, винаги носете спасителни жилетки и следвайте правилата за безопасност.
 • Ако ловите риба, уверете се, че детето знае как да използва правилно оборудването (шнорхел, въдица, харпун и т.н.), както и че може да разпознава отровните видове риба (например морски дракон, скорпид и др.). По-големите деца, които се гмуркат, трябва стриктно да следват правилата за безопасност, да носят някаква маркировка, която да ги пази от преминаващите лодки и винаги да имат придружител.
 • Ако имате басейн у дома, уверете се, че е добре обезопасен за малки деца.

 

Безопасна почивка в планината

Детето трябва да бъде подходящо облечено с:

а) Шапка и високопроходими обувки

б) Каска и подходящи обувки при каране на велосипед

в) Спасителна жилетки и каска по време на рафтинг.

Като цяло, при практикуване на планински спортове като катерене, най-добре е да заложите на организирани отбори, които се контролират от специалисти, за да се гарантира стриктното спазване на правилата за безопасност и използването на подходящо оборудване.

 • Детето трябва да е в състояние да разпознава отровните насекоми и влечуги в района, за да се избегнат инциденти.
 • Избягвайте разходки във висока трева, ако това не е възможно, подгответе детето да разпознава различните шумове, за да се предпази от змиите, които могат да се крият наоколо.
 • Детето трябва да знае, че не бива да слага ръцете си в цепнатини или под скали, защото там могат да се крият змии и опасни насекоми.
 • Децата трябва да се научат да уважават всички животни и да знаят, че всички животни могат да бъдат опасни, когато се почувстват застрашени или искат да защитят малките си, храната им, дома им.
 • Ако децата срещат животни в провинцията, които не срещат в нормалната си среда, като овчарски кучета, мулета, магарета и т.н., те трябва да бъдат внимателни, за да не се стигне до злополуки.
 • Проверете района за реки, кладенци, цистерни и други места за съхранение на вода. Ако има такива, информирайте децата за опасностите и се уверете, че няма да играят близо до тях без надзор.  
 • Децата не трябва да имат пряк достъп до кибрити, пожарни и газови бутилки. Когато решите, че вече са достатъчно зрели и отговорни, им обяснете за правилната им употреба.
 • Бъдете сигурни, че наоколо няма отровни растения или гъби, и инструктирайте децата правилно, така че те да се научат да ги разпознават и да не се докосват до тях.
 • Внимавайте за летни бури. Децата трябва да знаят, че е опасно да се стои под дървета и електрически проводници, както и да плуват, когато падат гръмотевици.
 • Където и да решите да отседнете, трябва да учите децата си да се избягват опасни храни, разтопен сладолед и продукти с изтекъл срок на годност. Високите летни температури носят висок риск от отравяне. Храните, които веднъж са били размразени, не могат да бъдат съхранявани отново във фризера.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори