Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-10-07 18:12:33 +0300 Когато очакваме бебе се вълнуваме от всички практически неща, които ни предстоят. За някои от тях обаче надали сте се замисляли! 6 малко познати факта за бебетата

6 малко познати факта за бебетата

6 малко познати факта за бебетата 470 900
Когато очакваме бебе се вълнуваме от всички практически неща, които ни предстоят. За някои от тях обаче надали сте се замисляли!

Първото им ако не мирише

Черните, подобни на катран първи изпражнения, наречени мекониум, се състоят от слуз, околоплодни води и всичко друго, което бебето усвоява, докато е в корема в мама. Но все още в организма му няма чревни бактерии, които всъщност са виновниците за миризливите изпражнения. Веднага щом започнете да кърмите или да давате адаптирано мляко на новороденото, бактериите ще започнат да колонизират червата му. След около един ден акото придобива нови цветове – зелено, жълто или кафяво и започва да излъчва така познатата ни (неприятна) миризма.

 

Понякога бебетата спират да дишат

Понякога, докато спят, те могат да направят пауза без дъх за 5 до 10 секунди - достатъчно време, за да накарат родителите да изпаднат в паника. Неравномерното дишане е нормално. (Но ако бебето ви спре да диша за по-дълго време или посинее, има нужда от спешна медицинска помощ!) Когато бебетата са развълнувани или след плач, могат да поемат повече от 60 вдишвания в минута.

 

Сливиците им имат вкусови рецептори

Въпреки че бебетата имат приблизително същия брой вкусови рецептори като по-големите деца, те обхващат повече области, включително сливиците и задната част на гърлото. Новороденото може да вкуси сладко, горчиво и кисело, но не и солено (до около 5-месечна възраст). Това е въпрос на еволюция и оцеляване – кърмата, която е основният източник на храна, е сладка, докато горчивото и киселото може да бъде вредно. Когато започнат да приемат твърда храна, те най-често харесват същите неща, които мама е яла по време на бременността и кърменето.

 

В началото плачат без сълзи

Бебетата започват да плачат на около 2-3 седмици, но сълзите се появяват едва на около месец. Късният следобед и ранната вечер е периодът, в който бебето недоволства най-често и това донякъде е свързано с коликите.

Периодът на най-усилен плач е около 6-8 седмица при доносените бебета (или изчислете около 46-а седмица след зачеването, ако бебето е недоносено). След 3-ия месец това поведение постепенно отминава.

 

Те обичат да гледат надясно

Само 15% от новородените предпочитат да обърнат главата си наляво, когато лежат по гръб. Изглежда, че това е свързано с ген, също както наличието на трапчинки по бузите или брадичката се предава генетично. Това пристрастие продължава няколко месеца и може да обясни донякъде защо повече хора са и десничари.

 

Те могат да се изплашат

Не е нужно много, за да се стресне едно новородено бебе: силен шум, силен аромат, ярка светлина, внезапно движение, дори собствените им викове. Ще разберете, че това се е случило, когато те размахват ръцете си настрани, с отворени длани, след което бързо ги затварят и прибират обратно към тялото си. Този рефлекс, познат и като рефлекс на Моро, се е развил еволюционно, за да сигнализира на майката, че детето ѝ е изгубило баланс и тя да реагира незабавно.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори