Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-01-19 17:46:07 +0200 С израстването на детето за родителите става все по-голямо предизвикателство просто да го изкарат от неприкосновеното пространство на стаята му, за да прекарат качествено семейно време с него. Как да измъкнем детето от стаята му, за да прекарва време с нас?

Как да измъкнем детето от стаята му, за да прекарва време с нас?

Как да измъкнем детето от стаята му, за да прекарва време с нас? 470 900
С израстването на детето за родителите става все по-голямо предизвикателство просто да го изкарат от неприкосновеното пространство на стаята му, за да прекарат качествено семейно време с него.

Сигурни сме, че вече сте си приготвили списък с идеи как да осъществите това, но не пропускайте да се поинтересувате и от мнението на детето. Попитайте го как би искало да прекарва времето си с вас, има ли хобита, които бихте могли заедно да практикувате и др. Подгответе се, обаче, много вероятно е да получите отговор: „Зависи.“ Децата в предтийнейджърска и тийнейджърска възраст често не са особено многословни с родителите си. Затова опитайте отново: „От какво зависи?“ При така поставения от вас въпрос, шансовете да намерите общ език определено се увеличават.

Проучванията показват, че как ще реагира детето на вашите предложения за прекарване на време с него зависи основно от неговото настроение. Така че не се учудвайте, ако в даден момент получите отговор: „Няма значение какво ще кажеш или колко забавно е заниманието, което ми предлагаш, ако не съм в настроение за него.“

Затова подходете към съветите, които сме ви приготвили с разбирането, че те ще сработят, ако уцелите правилния момент да поднесете идеите си на детето. И само защото вашият (пред)тийнейджър отхвърля предложението веднъж не означава, че не си струва да опитате отново (и отново). В определени моменти ще успеете да изкарат детето от стаята му и ще го ангажирате, а в други нито един ваш опит няма да работи.

 

  1. Храната – вечният обединител

Децата в предтийнейджърска и тийнейджърска възраст обикновено имат огромен апетит, така че храната е страхотен мотив, с който да ги изкушите да излязат от стаите си. Имайте предвид, че за някои деца посещение на любимото им заведение звучи чудесно, но за други е изключително засрамващо да бъдат видени как хапват с родителите си. Важно е да се запознаете с гледната точка на вашето дете.

А ако посещението на ресторант е твърде бюджетно, за да го правите често, винаги може да прекарвате качествено време докато си приготвяте заедно любимата храна, любимия сладкиш или просто чаша чай/горещ шоколад. Все моменти, в което може да иницирате разговор. Да не забравяме и седмичните покупки – предложете на детето да ви прави компания и да помогне с покупките за домакинството. Така със сигурност ще го изкарате от стаята му!

 

  1. Време е за филм!

Гледането на филм или предаване заедно отхлабва натиска върху детето, тъй като то не е център на внимание. Може да е 30-минутна комедийно предаване по телевизията или пълнометражен филм – съдържание, което детето наистина би гледало. Опитайте се да разберете какво гледа вашето дете, може да се изненадате за колко интересни неща всъщност не сте имали и представа!

 

  1. С израстването някои забрани е време да паднат

Сещате ли се за занимание, което не е било позволено на детето, защото е било твърде малко? Дейностите, които не са били разрешени досега понякога могат да бъдат достатъчен фактор, който да изкуши вашия (пред)тийнейджър да се присъедини към вас.

От една страна, новопозволената дейност ще внесе новост в живота на детето, а от друга то ще се почувства отговорно, защото сте му гласували доверие да направи нещо, което несега не сте му позволявали. Например, време е да освежите дома си, направете го заедно.  Изберете цвят за дневната заедно, позволете му да боядисва стените и др. От една страна вие му поверявате отговорност и се интересувате от мнението му, от друга детето се научава на още едно умение, което ще му е полезно в бъдеще. А освен това сте „заклещени“ повече време заедно в една стая, което е предпоставка за неангажиращ разговор и закачки. Като допълнителна мотивация може да добавите някакво възнаграждение за положения труд, което ни довежда до…

 

  1. Възможност за печелене на пари

Родители имат различни възгледи за това дали на (пред)тийнейджърите трябва да се плаща, за да вършат домакинска работа. Добър вариант е да възнаграждавате детето по някакъв начин, ако се справи с възложената му задача по-добре или по-старателно от обикновено. Парите могат да бъдат страхотен мотиватор, особено ако детето се интересува от музика, игри или друго хоби, за което ще са му необходими пари, за да си набави желаните артикули. Получаването на някакво възнаграждение ще покаже на детето да цени труда и да управлява по-разумно финансите си.

 

  1. Ще те закарам!

Понякога споделянето на малко семейно време не означава вълнуващи идеи, с които да изкушите тийнейджъра си, а просто да се възползвате максимално от тези ежедневните ситуации, които те не могат да избегнат. Закарайте детето до училище, до тренировка и урок или за срещата му с приятели. Времето, което ще прекарате в колата е идеално за бърз разговор или просто да слушате музика заедно.

 

  1. Еднодневни екскурзии и събития

Ако имате тийнейджър, който предпочита планирането, тогава по-грандиозните предложения могат да бъдат ефективни и да създадат възможности да прекарвате време заедно. Възможно е  вашето дете да не иска да излиза от стаята си, за да вечеря с вас, но да няма търпение да отидете на поход. Разбира се, ще трябва да се допитате до него за планирането. Важно е също така да прецените разходите си. Потърсете  нискобюджетни опции като разходки в парка, посещение на река, езеро или планина, които са близо до дома ви и др. Ако сте се изчерпали откъм местоположения винаги може да се обърнете към интернет пространството за вдъхновение.

 

Но независимо колко прекрасна идея ви е хрумнала винаги я обсъдете първо с вашето дете. Запомнете, че решението дали да се включи почти винаги се свежда до моментното му настроение. Не бъдете болезнено настоятелни, не се разочаровайте, ако един път имате успех, а друг път се сблъсквате с отказ. И, разбира се, дори и да се съгласи детето с предложението ви, това не означава, че преживяването задължително ще бъде забавно и без конфликти!Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори