Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-01-11 14:44:09 +0200 Детето ви понякога приема ли всичко, което има за даденост? Защо е важно да научим детето да казва „Благодаря!“?

Защо е важно да научим детето да казва „Благодаря!“?

Защо е важно да научим детето да казва „Благодаря!“? 470 900
Детето ви понякога приема ли всичко, което има за даденост?

Важно е то да се научи да изпитва и изразява признателност, а и добрите маниери винаги са на мода! Да казваш „благодаря“ и „моля“ е полезно житейско умение, което е хубаво детето да придобие от ранна възраст.

Повечето съвременни деца имат щастието да се радват на удобства и купища подаръци. Особено на празници, когато близки и приятели ги затрупват с толкова много играчки, че е лесно да загубят представа кой какво им е подарил.

При цялата щедрост и внимание, които детето получава, забелязвате ли да казва „благодаря“? А искрено ли е? Оценява ли наистина какво получава или го възприема като нещо непълно нормално?

 

Защо е важно думичката „благодаря“ да присъства в речника на детето?

  • Благодарността култивира други положителни чувства като щастие, прошка и търпение.
  • Изразяването на признателност намалява стреса и насърчава усещането за принадлежност към дадена социална група.
  • Човек, който изпитва благодарност по-лесно би се поставил на мястото на другия и би осмислил, че безвъзмездно му е направено добро. По този начин се култивира емпатия и добротворчество у него.

 

Как да насърчите детето да казва „благодаря“ и да е искрено признателно за жестовете, които другите правят?

  • Започнете рано

Не пропускайте да казвате често „моля“ и „благодаря“ на малкото си дете, нищо, че то все още развива уменията си за общуване. Например: „Вдигни играчките си, моля.“, „Благодаря, че даде играчката си на Петя.“ и др. Да благодарите на детето, когато се е справило добре, му индикира, че „благодаря“ е част от положителна връзка.

  • Превърнете обучението в игра

Направете с детето игра на благодарност. Помолете го периодично да ви споделя:

- човек, на когото е благодарно,

- място, което е благодарно, че е посетило,

- събитие, за което е благодарно, че е присъствало,

- играчка, за която е благодарно, че е получило,

- нещо в природата, за което е благодарно,

- храна, за която е благодарно, че е опитало,

- черта в характера му, за която е благодарно.

Разбира се, играта няма конректни граници и може да добавяте различни опции по ваш избор.

  • Обърнете внимание защо не трябва да приемаме удобствата и подаръците за даденост

Попитайте детето как би се почувствало без всичко онова, което възприема за нормална част от живота си. Започнете с битови удобства като електричество, чиста течаща вода, тоалетна и др. Обяснете му, че на света има много хора, за които нещата, които то приема за даденост са изключителна ценност.

  • „Благодаря“ преди лягане

Преди лягане помогнете на детето да се сети и изброи всичко хубаво, което му се случило през деня. Докато се унасят в сън, умът му ще е пълен с положителни мисли и признателност.

  • Обяснете на детето кога трябва да казва „благодаря“

Важно е детето да знае, че изразяването на благодарност няма нищо общо с харесването или нехаресването на получения подарък. Когато баба му подари чифт чорапи, които то не е харесало съвсем, защото не са с щампа на супергерои, със сигурност трябва да благодари, защото баба е вложила старание и любов в жеста си.

Обяснете, че искрената благодарност е подаръкът, който даваме на човек в замяна на полученото от него, и че е приятно да се почувстваш оценен и уважаван.

 

Не на последно място запомнете, че най-добрият модел за подражание са родителите. Въведете „благодаря“ в дома и ежедневието на семейството, дори и за съвсем дребни жестове. Когато партньорът ви донесе коша за пране, кажете „благодаря“. Когато дъщеря ви ви подаде чантата, кажете „благодаря“. Покажете, че изразяването на благодарност е част от взаимното уважение един към друг.

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори