Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-11-18 16:40:54 +0200 Вие сте родител на дете на възраст между 6 и 12 години? Как да повишим комуникационните и мисловните умения на детето си

Как да повишим комуникационните и мисловните умения на детето си

Как да повишим комуникационните и мисловните умения на детето си 470 900
Вие сте родител на дете на възраст между 6 и 12 години?

Загрижени ли сте за въздействието на Covid-ситуацията върху неговите социални и комуникационни умения? Смятате ли, че натовареният ви работен график пречи да му дадете цялото внимание и подкрепа, които бихте искали?

 

Светът се променя бързо и новото поколение ще се нуждае от ключови умения като комуникация, креативност и критично мислене, за да се развива успешно. Задавайте на децата си умни въпроси, които умишлено са предназначени да стимулират креативността, критичното мислене, комуникацията и други ключови умения. Ето една идея, която ще ви помогне да подобрите тези способности на детето си по начин, който е бърз за изпълнение, супер забавен за децата и напълно безплатен.

 

Въпроси за насърчаване на творчеството

Знаем, че искате да развиете креативността на детето. Задайте му следния въпрос, например: „За какво можем да използваме една чаша?“ Първите няколко отговора ще са лесни и близки до ума – можем да пием от нея, да се храним от нея, да я обърнем и да я използваме като барабан. След това ще стане по-трудно и именно затруднението ще накара мозъка и въображението на детето да заработят в нови разнообразни посоки! За да стимулирате допълнително процеса бихте могли да добавите „А ако имаме няколко чаши?“ Ако детето започне бързо да се справя с играта, усложнете я – сложете лимит за време или пространство. Превърнете предмети от ежедневието в полезни инструменти за развитие на творческото мислене на детето!

 

Въпроси за култивиране на критично мислене

Критичното мислене е от изключителна важност сега, когато сме непрекъснато обгърнати от много и разнопосочна информация. Питайте детето забавни или дори странни въпроси, за да подбудите любопитството му, например: „Ако завали шоколадов дъжд, това нещо добро или лошо е?“ Чрез нетипичната ситуация, която създадохте ще подтикнете детето да говори.  Освен това е страхотно упражнение за претегляне на плюсовете и минусите на всяка ситуация, което е основата на критичното мислене и решаването на проблеми. Когато разберете неговото мнение попитайте: „Колко от приятелите ти биха се съгласили, че шоколадовият дъжд е добро/лошо явление?“, което ще помогне на детето да размишлява и върху други гледни точки.

 

Въпроси за развиване на комуникационни умения

Да се работи върху речта и езиковото развитие на децата е също много важно, особено при най-малките деца. Специалистите твърдят, че неефективното развитие на речта може да има дългосрочни последици върху способността на децата да добиват нови знания.

Умението да артикулираме мислите си и да разбираме какво ни казват другите хора е ключово за развитието на децата. Задаването на интригуващи въпроси е лесен начин да започнете разговор с детето си. Не мислете за себе си като за учител, който дава оценки (няма правилен отговор на въпросите, които ще задавате). По-скоро вие сте равностоен партньор в разговора, предлагайки собствените си мисли и идеи, и поддържайки пълноценен диалог с детето си. Попитайте: „Как би описал/а мобилен телефон на Юлий Цезар?“ Идеята тук е детето да обясни предмет или явление, което познава много добре на някой, който няма никаква представа за съответния предмет/явление.

 

Превърнете задаването на въпроси в навик

Ако успеете да намерите начин редовно да увеличавате количеството и качеството на разговорите у дома, ще сведете до минимум пропуските в развитието на речта и езика на детето, предизвикани от изолирането от социални контакти заради Covid.

Да, знаем, в края на дълъг, натоварен работен ден нивата на енергия обикновено са ниски. Затова в началото трябва да полагате съзнателни усилия да провеждате този вид забавни разговори за изграждане на умения с детето си.

Не се притеснявайте, става по-лесно, колкото повече го правите – а и в един момент вероятно детето ви също ще започна да задава въпросите! Не забравяйте да поставяте въпросите си, така че да няма един отговор и да използвате референтни точки, които детето ви знае, и от които се интересува. Можете да черпите вдъхновение от дома, училището, света около вас, от филми или от любимите му герои. Възможностите са безкрайни!

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори