Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-01-03 20:08:13 +0200 Първите няколко седмици и месеци след раждането обикновено са много емоционални. Как да се адаптираме през първите няколко седмици след раждането?

Как да се адаптираме през първите няколко седмици след раждането?

Как да се адаптираме през първите няколко седмици след раждането? 470 900
Първите няколко седмици и месеци след раждането обикновено са много емоционални.

Като нова майка ще изпитате вихрушка от емоции – от радост, любов и гордост до безпокойство, тъга и разочарование.

На много жени им е трудно да говорят за негативните усещания след раждането, защото са изправени пред общоприетото очакване да бъдат щастливи. Непрекъснато виждаме перфектния образ на майка с новородено – в реклами, в социалните мрежи. Този винаги щастлив и спокоен образ на майката подбужда вина и срам в жените, които се чувстват тревожни или нещастни в първите месеци от живота на бебето.

За да бъдат подготвени родителите за новия етап, който им предстои да започнат заедно с новороденото е от огромно значение да се запознаят с трудностите, с които майката е възможно да се сблъска скоро след раждането. Най-важното е майката да запомни, че не е сама, че има изход от неприятните усещания, и че не трябва да се чувства виновна от емоциите, които изпитва.

 

 1. Състоянието „baby blue

„Baby blue“ обикновено започва в седмицата след раждането и приключва, когато бебето ви навърши около десет дни. Симптомите могат да включват:

 • Засилена емоционалност;
 • Изблици на плач без видима причина;
 • Непредизвикано раздразнение;
 • Засилена тревожност;

Постоянната тревожност може да дойде като шок, особено ако не е типично за вас да изпадате в такъв тип настроения. Обикновено причината е в хормоналните промени, умората и привикването с новата реалност, че сте отговорни за беззащитното малко вързопче, което вече е част от вашето семейство.

Запомнете, обаче, че „baby blue“ не е същото като следродилна депресия. Ако симптомите ви не се подобрят след няколко седмици, консултирайте се с вашия лекар. Може да се нуждаете от допълнителна подкрепа от специалист.

 

 1. Животът с бебе

Разбира се, предстоят ви безброй щастливи моменти с вашето бебе. Но животът дори с най-спокойните бебета може да бъде изтощителен и объркващ. Бебето се нуждае изцяло от своите родители, за да оцелее. Това означава, че дори да сте изморени и недоспали трябва да намирате начин да се грижите по най-добрия и пълноценен начин за него. Знаем, че обожавате бебето си, но честите хранения, смяната на пелените, плачът и други аспекти от грижата за новороденото могат да бъдат наистина изморителни и стресиращи. Също така може да бъде разстройващо, ако искате да кърмите, но е болезнено и трудно за вас или нямате кърма. Задължително се консултирайте с лекар, за да избегнете депресивни състояния или нерегламентирано използване на храни и/или медикаменти, за които се твърди, че стимулират лактация.

 

 1. Планирайте посещенията на близки и роднини

Прекрасно е да се радвате на новороденото със семейството и приятелите си, но може да бъде и изморително. Няма нищо лошо в това да кажете „не“, ако смятате, че имате нужда от повече лично пространство и по-малко посещения.

Вашите роднини и приятели ви обичат и ще разберат необходимостта ви да се адаптирате към новостите в живота си. Освен това те искат да видят вас и новороденото, така че не се чувствайте длъжни домът ви винаги да е в перфектно състояние. Помолете гостите си да си вземат нещо за хапване сами или да си направят сами чай и кафе. Не се притеснявайте да споделите с тях, че дългите визити ви изтощават.

 

 1. Помолете приятелите и семейството си за подкрепа

Отглеждането на новородено е 24-часово задължение. За вас може да е важно да направите всичко сами, но помислете как би де отразила малко помощ в ежедневието ви. Не се колебайте да помолите близките си:

 • Да се погрижат за бебето докато се храните, къпете или имате нужда от малко сън;
 • Да изведат бебето на разходка;
 • Да ви помогнат с домакински задължения като готвене или почистване;
 • Да споделите притесненията и колебанията си с тях;

Да поискаш помощ не означава, че не си добра майка. Всички нови майки се нуждаят от грижи и подкрепа.

 

 1. Нова роля и идентичност за вас

Да станеш майка за първи път оказва огромно влияние върху това как възприемаш себе си. Може да харесате новата си роля веднага или може да ви е трудно да се приспособите към промените. Ако сте била фокусирана върху кариерата си и сте се наслаждавала на работата си, вероятно ще ви е трудно да загубите тази идентичност и да функционирате като домакина. За други да си майка е наистина удовлетворяващо, защото възприемат тази си роля като най-важната работа на света. Не се борете с усещанията си – обмислете ги, споделете ги с партньора и с близките си, за да свикнете максимално бързо с новата си роля на майка.

 

 1. Да се влюбиш в бебето си

Някои жени се влюбват в бебетата си от момента, в който разберат, че са бременни или когато бебето се роди, а някои жени откриват, че любовта им расте бавно през първите няколко седмици докато опознават и се грижат за бебето си. Всеки един от изброените сценарии е нормален.

Ако изобщо не чувствате нищо към бебето си, това може да е признак на следродилна депресия. Говорете с партньора си, с приятели, с лекар или друг специалист. Не сте сами и не е нужно да страдате мълчаливо.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори