Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-12-20 14:21:10 +0200 Защо са важни първите 40 дни с бебето? Първите 40 дни с бебето

Първите 40 дни с бебето

Първите 40 дни с бебето 470 900
Защо са важни първите 40 дни с бебето?

 

• Това е препоръчителният период от време за новите майки да останат вкъщи с бебето си.

• Това е времето, необходимо на матката да се върне на мястото си.

• Същото време е необходимо на майката и новороденото, за да намерят своя ритъм с кърменето. След първите 40 дни кърменето постепенно става лесно, спонтанно и безпроблемно.

 

Меден месец с бебето

Бебето е нов член в живота на семейството и идва, както шеговито казват много родители, "без инструкции за употреба". Каквото и да знаем за бебетата, когато се приберем от родилното със собственото си бебе, обикновено откриваме, че нищо не знаем!

От друга страна, бебето не е в състояние да се справи и да се адаптира към външни стимули, инфекции и други фактори на околната среда. Не забравяйте, че естествената защита на тялото му е напълно завършена едва през втората година от живота му. Поради тази причина ежедневната грижа за бебето е сериозен и съществен процес, който допринася за хигиената и правилното му развитие. Но в същото време това е и приятен процес, който подхранва тясната връзка между родителите и детето, като дава много възможности за изграждне на техните взаимоотношения. Така че нека приемем тези първи дни като възможност да се сближим до нашето бебе. Това е възможност да му покажем нашата любов и нежност.

 

Любовта иска своето време

Първите няколко дни с бебето могат да бъдат трудни, но след като минат първите седмици, ще опознаем по-добре него и неговия нов живот извън утробата. Любовта иска своето време, за да разцъфне. Връзката на майката - но и на бащата - с бебето се задълбочава от ден на ден. Може да го харесаме от пръв поглед, защото това е нашето собствено бебе, за което толкова сме мечтали и искали да държим на ръце. Но е напълно естествено да изпитваме смесени чувства към бебето си първия път. Това в никакъв случай не е индикация, че не сме добри родители, че инстинктите ни (майчински и бащини) не работят, че по-късно ще имаме проблеми в отношенията с детето си.

 

Ролята на бащата

Ежедневните грижи за бебето не трябва да оставят бащата без участие. Неговото собствено присъствие е също толкова важно. Бебето има двама родители и се нуждае от любов, обич и грижа от всеки от тях. Грижата за него не е изключителна прерогатив на майката. Приносът на бащата, освен за укрепване и балансиране на собствената му връзка с бебето, е необходим, за да може майката да си почине, но и той да може да се грижи за бебето, когато тя отсъства.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори