Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-03-09 17:33:03 +0200 Юношеството (етапът от живота между 12- и 18-годишна възраст) обикновено е доста бурно пътешествие за нас като родители и за нашите деца. Но не е задължително то да е трудно. Неравният преход от детството към юношеството

Неравният преход от детството към юношеството

Неравният преход от детството към юношеството 470 900
Юношеството (етапът от живота между 12- и 18-годишна възраст) обикновено е доста бурно пътешествие за нас като родители и за нашите деца. Но не е задължително то да е трудно.

Ако разберем промените, които децата преживяват, както и някои от предизвикателствата, с които ще се сблъскаме като родители, ще преминем през тийнейджърските години на нашите деца с непокътнати взаимоотношения.

 

Децата ни се променят

Юношеството е един от най-драматичните периоди на развитие и промяна в живота на детето. Първите  значителни след промените, които настъпват на около двегодишна възраст. Има една съществена разлика между промените, настъпили в ранните години на детето и промените в юношеството – този път детето е напълно осъзнат зрител на собствения си процес на развитие. Нашите деца всъщност наблюдават и преживяват какво се случва с тяхното „аз“ и трябва да се опитат да го приемат.

 

Ето някои от основните промени, с които трябва да сте наясно и какво означават те за вас и вашето дете:

 1. Физически промени

Не е изненада, че физическите промени, които претърпяват нашите тийнейджъри, са от огромно значение за живота им. Темпото на физическо съзряване понякога може да повлияе на начина, по който децата се адаптират към юношеството. Съзряването по-рано или по-късно от връстниците може да причини социално неудобство. А пубертетът е възможно да създаде известен дискомфорт в отношенията между родители и деца.

Резкият скок в растежа, прекомерно или недостатъчно развитите части на тялото, първата менструация при момичетата, окосмяването по лицето при момчетата, окосмяването в интимните зони и огромната хормонална турбуленция – всичко това оказва влияние върху нас и нашите деца. В допълнение, деца се тревожат от наднормено тегло, поднормено тегло, прекалено окосмяване, недостатъчно окосмяване и др.

 

 1. Когнитивни промени

Мозъкът на децата се развива непрекъснато, но важни нови области започват да растат много бързо от около 12-годишна възраст (въпреки че те няма да завършат своя тласък на развитие до около 23-годишна възраст). Тези промени означават, че до около 15-16-годишна възраст повечето тийнейджъри умеят да използват логика и разум (и абстракция) на ниво възрастен. Въпреки това, частта от мозъка, отговорна за предварителното планирането и мисленето за бъдещето, изисква повече развитие. Това отчасти обяснява защо толкова много тийнейджъри вземат лоши решения във връзка с употребата на алкохол, поемането на риск, сексуалните експерименти и употребата на наркотици. Те разбират логиката защо нещо трябва или не трябва да се прави, но способността им да мислят за последствията за собствения си живот изглежда ограничена. Когнитивните промени, които нашите деца изпитват, могат да създадат някои предизвикателни ситуации в живота на тийнейджърите и техните родители.

 

 1. Промени в личността

По време на юношеството децата започват да развиват усещане за това кои са всъщност. Психолозите наричат ​​процеса „криза на идентичността“ (това не е нездравословна криза, въпреки че не е изключено да създаде много дискомфорт). Тийнейджърите трябва да определят кои искат да бъдат, своята житейска философия и морал, своя темперамент, начина, по който ще изразяват своята сексуалност, своите социални позиции, артистична и кариерна насоченост и др. По време на процеса на личностно откриване и установяване на вашия тийнейджър е съвсем възможно да изникнат множество флуктоации в неговия, вашия живот и взаимоотношенията ви.

 

 1. Социални промени

Разбира се, юношеството сблъсква тийнейджърите с купища социални промени, но може би най-съществената е прогресията към това да станат независими от мама и татко. При някои тийнейджъри това започва по-рано от при други, но почти всички тийнейджъри ще искат да прекарват по-малко време с родителите си и ще започнат да се чувстват все по-сигурни като част от група връстници.

Другата значителна социална промяна настъпва, когато започват да се формират любовни отношения. Започват запознанства. Връзката с родители често бива изместена по-ниско в йерархията на важните взаимоотношения спрямо връзката с партньор и връстници. Изместването от върха на йерархията обикновено е трудно за родителите и крие потенциален риск от конфликт между родители и деца.

 

Проблеми на родителите

Придружаващи гореспоменатите мащабни промени в живота на нашите тийнейджъри, са две големи предизвикателства, с които повечето родители се борят през периода на юношеството – тласъкът за независимост и общуването с деца, които изглеждат сякаш  не желаят да общуват с тях.

 

 • Независимост

Изследванията показват, че тийнейджърите искат да направят повечето неща около две години по-рано, отколкото родителите им смятат за подходящо. Всичко от използването на грим, притежаването на телефон, вечерен час, ходене с приятели до МОЛ или на кино, се превръща в преговори, в рамките, на които подрастващите отстояват своята независимост.

За да поддържат подходящи граници, като същевременно освобождават бавно юздите и позволяват на децата си свободата, от която се нуждаят, за да се развиват положително, родителите трябва да общуват пълноценно и да работят с тях.

Здравословното израстване няма как да се случи докато се опитваме да ги принудим да правят каквото им е казано. Това само ще предизвика бунт и няма да отстрани нежеланото поведение. А ако капитулираме във възпитателните си методи създаваме усещане на свободия и липса на контрол.

Затова е важно да отделим време за разбиране на стремежа им към независимост и да си сътрудничим по начини, по които и двете страни да са доволни. Съществува ли начин те да получат това, което искат по начин, по който вие да се чувствате спокойни? Ако искат да бъдат на парти, в колко часа биха се съгласили да ги приберете? Ако искат да гледат филм с приятели, как ще успеете да се споразумеете какво е подходящо за гледане? Не забравяйте обаче, че всеки път, когато направите отстъпка, ситуацията ще се променя и преговорите ще започнат отново за повече свобода и независимост.

 

 • Комуникация

Често тийнейджърите се опитват да избягват разговори с родителите си. Те не желаят да обсъждат живота си. Те не искат да им се казва какво да правят. Множество родители споделят, че по-голямата част от възпитанието на децата се случва до навършването на 12 години. След това децата сякаш стават устойчиви на родителско влияние и участие.

Като родител е лесно да се почувстваш отхвърлен. Имаме усещането, че децата вече не ни обичат, не ни искат наоколо или дори не се нуждаят от нас. Чувстваме се обидени. Чувстваме, че нашият дом не е нищо повече от хотел, в който храната, спането и прането са безплатни. А нашите тийнейджъри общуват чрез сумтене, сълзи, постоянни претенции, преговори и недоволство.

Всяко семейство намира начини да преодолее това предизвикателство, но е важно да запомните, че въпреки че не го показват, тийнейджърите ви все още искат да сте близки, на разположение и част от техния живот. Животът им е объркващ, тъй като физическите, когнитивните, личностните и социалните промени, които са част от юношеството, ги затрудняват и изискват много енергия.

 

Следните идеи ще ви бъдат полезни:

 • Не го приемайте лично. Те преминават през много предизвикателства и имат нужда от вас.
 • Прекарвайте по-малко време за инструктиране и повече време за слушане.
 • Поканете децата си на разходка, на сладолед или кафе. Тези „срещи“ могат да насърчат разговорите.
 • Ако трябва да се зададат ограничения, подходете към темата по същия начин, по който бихте подходили, ако разговаряте с колега от бизнес отдела. Работете заедно върху решения, вместо да диктувате правила. Опишете притесненията си и ги попитайте какво смятат за работещо решение, което да задоволи и вас, и тях.
 • Позволете на вашия тийнейджър малко свобода на действие. Когато сгреши, уверете се, че той/тя знае, че винаги може да ви потърси за съвет и помощ.
 • Бъдете гъвкави, търпеливи, състрадателни, бъдете там за детето.

 

Родителите, които намират време да бъдат с тийнейджърите си и да участват в техния живот, ще открият, че макар и не винаги безпроблемни, отношенията с децата им ще се развиват по положителен начин през суматохата на юношеските години.

Текстът е адаптиран от: www.kidspot.com.au

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори