Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-04-29 12:24:00 +0300 През последните десетилетия има нарастващ натиск върху родителите да включват децата си в множество извънкласни програми. Извънкласни дейности: плюсовете и минусите на запълването на графика на детето – част първа

Извънкласни дейности: плюсовете и минусите на запълването на графика на детето – част първа

Извънкласни дейности: плюсовете и минусите на запълването на графика на детето – част първа 470 900
През последните десетилетия има нарастващ натиск върху родителите да включват децата си в множество извънкласни програми.

Част от причината е състезателният характер на класирането за по-престижно училище и университет. Друг фактор е необходимостта от наблюдение на детето след училище в семействата с двама работещи родители.

Със сигурност участието в извънкласни дейности като спорт, изкуства, език или др., носи ползи за умственото и физическото развитие на детето, но прекомерното ангажиране понякога може да причини повече вреда, отколкото полза.

„Да държите децата си толкова заети извън училище, че да им липсва свободно време за игра или почивка, може да доведе до стрес, тревожност и депресия. Мисля, че родителите изпитват този натиск да подготвят децата си за академичен успех, да ги направят конкурентоспособни кандидати за университет, а след това и за работна позиция, но често пропускат това неструктурирано време за игра, което осигурява някои от уменията, от които децата наистина се нуждаят, за да бъдат успешни“, казва д-р Харприйт Каур, лицензиран психолог на деца и тийнейджъри.

 

Ползите от извънкласните дейности

Разбира се, многобройни факти свидетелстват, че за децата е полезно да участват в извънкласни дейности. Специалистите обобщават, че извънкласните дейности помагат за подобряване на цялостното функциониране на децата.

 

  1. Участието в извънкласни дейности насърчава положителните навици

Децата се справят най-успешно, когато имат изградена рутина, а тези, които участват в извънкласни занимания се представят по-добре в академичното си образование и е по-вероятно да завършат гимназия. Те се ангажират повече с родителите си и са по-активни в своята общност. Също така е по-малко вероятно да стигнат до употреба на наркотици или участие в престъпни дейности.

 

  1. Участието в извънкласни дейности помага за развитието на умения и интереси

Извънкласната дейност дава на децата шанс да развият своите умения, да научат повече за своите интереси и да се свържат с други, които споделят същите страсти и интереси като тях.

 

  1. Участието в извънкласни дейности насърчава уменията за управление на времето

Включването в извънкласни програми помага на децата да се научите да управляват времето си. Често едно дете иска да се занимава с много различни неща. За родителите наситеният график може да представлява трудност, но е важно да му позволят да опита и да прецени дали му харесват избраните дейности. Ако всички те са наистина важни за него, би трябвало да се намери начин да бъдат наместени в графика на семейството, като по този начин детето ще се сдобие с умения за управление на времето в процеса – например, как да отдели време за домашното, дори когато участва в спортен отбор и ходи на танци.

 

Недостатъците на свръх запълненото ежедневие

За съжаление, прекомерното запълване на времето с извънкласни дейности може да се отрази неблагоприятно както на децата, така и на техните родители.

 

  1. Свръхпланирането съкращава ценното неструктурирано време за игра и почивка

Неструктурираното време за игра насърчава развитието на социални умения и децата развиват способността за решаване на проблеми. Това им позволява да бъдат креативни, да разсъждават, да развиват увереност и да се научават да се справят с негативните емоции.

 „За развитието на децата е изключително важно, ако влязат в конфликт на детската площадка, например, да умеят да се справят с него без присъствието на възрастен.“, казва също д-р Каур.

 

  1. Свръхпланирането предизвиква стрес, тревожност и депресия

„Когато децата са прекалено натоварени и стресирани, те са по-податливи на тревожност, раздразнителност и умора“ казва д-р Каур.

Тя добавя, че нивата на тревожност и депресия вече са значително високи в общата популация на подрастващите и прекалено натовареният график спомага тези нива да се увеличават.

 

  1. Свръхпланирането увеличава натиска върху родителите

В допълнение към стреса, който децата изпитват от запълнения график, за родителите също е изключително трудно, особено, когато се оказва, че трябва да бъдат на повече места наведнъж, отколкото е физически възможно.

Затова родителите трябва да са наясно със собствената си толерантност, способности и енергия. Децата може би все още се справят добре с графика, но ако за родителите ще доведе до тотално физическо и психическо изтощение да изпълнят всички точки от програмата, усилията не винаги са оправдани.

 

Очаквайте част втора. 

 

Материалът е адаптиран от www.choc.org.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори