Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-05-16 18:10:18 +0300 Многобройни проучвания са доказали, че гушкането е полезно за новородените. Ползите от гушкането за бебето!

Ползите от гушкането за бебето!

Ползите от гушкането за бебето! 470 900
Многобройни проучвания са доказали, че гушкането е полезно за новородените.

Повечето родители са нетърпеливи да установят контакт кожа до кожа в първите дни с малкото съкровище у дома. А последните проучвания показват, че гушкането влияе на бебетата дори повече отколкото предполагахме. Гушкането е не само приятно, но и укрепва емоционалната връзка между родителя и бебето.

 

Проучвания още установяват, че децата, които получават по-малко ласки, обикновено са по-неспокойни в ранна детска възраст. Освен това физическият контакт е от особено важност за недоносените бебета (повече информация по темата ще откриете тук).

 

Ето как гушкането помага за развитието и укрепването на здравето на вашето бебе:

1. Гушкането помага мозъкът ни да отделя повече хормон на щастието

Докосването е едно от първите сетива, които новороденото развива. Ранният контакт кожа до кожа не само стимулира мозъка на бебето, но и го прави по-щастливо. Физическото докосване задейства хормона на щастието окситоцин в мозъка ни. Това е важно както за майката, така и за бебето, тъй като помага за укрепване на емоционалната връзка между тях. Гушкането има способността да променя настроението ви и може да увеличи привързаността между вас и детето. Бебетата, които често са гушкани от родителите си, е по-малко вероятно да е сблъскат с психологически проблеми на по-късен етап в живота.

 

2. Гушкането създава доверие

Често срещано поведение, наблюдавано сред децата, които не са получавали достатъчно нежно и грижовно физическо докосване в ранните си години, е „безразборното дружелюбие“. Те стават изключително приятелски настроени и се доверяват на почти всеки възрастен, без да осъзнават, че това не е „техният възрастен“. Бебетата, които са гушкани, обикновено развиват способността по-лесно да разграничават непознат от познат. Ако осигурите на бебето си физическия контакт, от който то има нужда, вие автоматично се категоризирате в неговия списък с „познати“. При липса на чести физически докосвания, бебетата могат да имат усещането, че са гушкани от непознат, дори когато са докосвани от техните близки. Ето защо е важно физическият контакт да присъства като нещо обичайно в ежедневието.

 

3. Гушкането успокоява бебетата

Контактът кожа до кожа има успокояващ ефект както върху бебето, така и върху майката. Изследванията показват, че гушкането се отразява на нивата на стрес и на сърдечната честота, като по този начин ефективно успокоява бебетата, когато са разстроени.

 

4. Гушкането комуникира любов

Възрастните умеят да изразяват обичта си не само чрез физически контакт, но чрез други сигнали и говор. Бебетата тепърва развиват комуникативните си способности. Докосването е начин да им предадете съобщението: „Грижа ме е за теб. Обичам те.“ Прегръдката „показва“ на бебето, че сте до него, че е защитено, че има кой да посрещне нуждите му.

 

5. Гушкането е вид терапия

Гушкането се счита за важен метод за изграждането на силни, удовлетворяващи взаимоотношения. Смята се, че гушкането на вашето бебе има много ползи, включително по-крепко здраве. Редица изследователи са стигнали до заключението, че прегръщаните деца е по-вероятно да растат здрави, мили, независими, активни и по-малко вероятно да се подадат на депресивни състояния и стрес. Гушкането на бебето действа като естествен лек и за майката, което се сблъсква с умствена и физическа умора след раждането на бебето.

 

Текстът е адаптиран от www.goodnessme.com 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори