Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-01-15 10:04:34 +0200 Криси от Mama Dance Studio е днес тук, за да разкаже малко повече за необходимостта от физическа активностт по време на бременността. Да спортувам или не? - въпросът за безопасността

Да спортувам или не? - въпросът за безопасността

Да спортувам или не? - въпросът за безопасността 470 900
Статия на Mama Dance Studio
Криси от Mama Dance Studio е днес тук, за да разкаже малко повече за необходимостта от физическа активностт по време на бременността.

Танците и упражненията по време на бременност могат да ти помогнат да се подготвиш за раждането, да облекчиш често срещаните симптоми - умора, проблеми със съня, болки в гърба и да съкратиш значително възстановителния период след появата на бебето.

Но всяка бъдеща майка, си задава въпроса – „Безопасна ли е физическата активност по време на бременност?”- Не само, че е безопасна, но е необходима!

Освен, ако нямаш сериозни усложнения, препоръката на Американския колеж на акушерите и гинеколозите, е да бъдеш активна през цялата бременност. Изследванията показват, че бременните жени имат нужда от поне 150 минути физическа активност с умерена интензивност всяка седмица, разпределени в 3 до 7 дни от нея. Но както при всяка тренировъчна програма, е необходимо да изпълняваш няколко препоръки:

 

Слушай тялото си

Ан Коулин, основател и директор на програмата Dancing Thru Pregnancy (DTP), базирана в САЩ, препоръчва бременните жени да обръщат внимание на това как се чувстват и да модерират движенията, спрямо своите моментни усещания. Често растежът на бебето е достатъчен, за да постави тялото на жената в „режим на претоварване”. По тази причина, трябва да съобразиш интензитета на тренировките със своето физическо състояние.

 

Довери се на обучен инструктор

„Търсенето на инструктор или личен треньор, който е обучен и сертифициран за работа в пре- и постнаталния период е важно! Необходима е добра теоретична подготовка за физиологията на бременността и взаимодействието й с упражненията, за да се осигури необходимата безопасност и ефективност“, казва Коулин. Преподавателите в програмата Dancing Thru Pregnancy имат необходимия опит и са обучени да модерират заниманията, съобразявайки се с индивидуалните нужди на участниците.

 

Обърни внимание на храненето и хидратацията

Бременните жени трябва да пият много течности преди, по време и след тренировка. Освен това е необходимо да консумират достатъчно калории, за да поддържат нивото на своята физическа активност.

 

Съобрази позициите и движенията

Бременните жени трябва да избягват да спортуват легнали по гръб след първия триместър и да стоят неподвижно продължително време, тъй като тези позиции биха могли да намалят притока на кръв към матката.

 

Обмисли промените през всеки триместър

Дори жената да е спортувала преди бременността, с приближаването към термина, тя ще усеща промените в своето тяло, а те ще оказват влияние върху физическата ѝ издръжливост - тежестта се увеличава, движенията се забавят. Интензитетът на тренировките постепенно ще се намали, но с малки корекции, те могат да продължат до последните дни преди раждането!

И накрая, освен физическите ползи от танците и упражненията по време на бременност, има и още едно страхотно нещо, наречено „да си прекараш добре по женски”. И това е отвъд просто да се посмееш, докато разклащаш корема си с други майки.

„Успяхме да демонстрираме, че това, което наричаме „ефект на племето“, оказва положително влияние върху опита на майката след бременността и спомага за намаляване на стреса“, казва Коулин. "Това са психосоциалните ползи от груповата физическа активност."

Звучи като още една страхотна причина да започнеш да танцуваш!

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори