Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-01-06 17:39:48 +0200 Прибирането с новороденото у дома е вълшебен момент. Но еуфорията бързо може да отстъпи място на паника, когато осъзнаете, че на вашето бебе му предстои да се сблъска с опасностите от реалния свят. Твърде рано ли е да изляза с новороденото навън?

Твърде рано ли е да изляза с новороденото навън?

Твърде рано ли е да изляза с новороденото навън? 470 900
Прибирането с новороденото у дома е вълшебен момент. Но еуфорията бързо може да отстъпи място на паника, когато осъзнаете, че на вашето бебе му предстои да се сблъска с опасностите от реалния свят.

Със сиурност роднина или близък ви е предупредил, че новороденото не трябва да се извежда навън през първите няколко месеца от живота му. 

 

Какво казват експертите?

Повечето педиатри са обединени зад твърдението, че е безопасно да изведете бебето навън много скоро след раждането, стига да спазвате основни предпазни мерки.

Това означава, че не е необходимо да се затваряте у дома с вашето мъниче през първите месеци от живота му, ако и двамата се чувствате добре и сте готови да излезете. Всъщност малко свеж въздух и слънчева светлина са от полза и за двама ви.

Лекарите съветват, обаче, да не прибързвате с посещаването на места с голяма концентрация на хора с бебето, особено в условия на грипни и вирусни вълни.

 

Но безопасно ли е излизането навън предвид деликатната имунна система на новороденото?

Вярно е, че имунната система на новородено тепърва се развива и не може успешно да се бори с инфекциите. Но има предпазни мерки, които да предприемете – като миене на ръце и физическо дистанциране – за да сведете до минимум шанса детето да се разболее.

В случаите, когато детето има здравословно състояние, което прави имунната му система особено податлива, педиатърът може да ви посъветва да предприемете допълнителни предпазни мерки, включително да не прибързването с извеждането навън.

 

Мерки за безопасност, когато извеждате новородено навън

Ако сте готови да изведете вашето мъниче навън, уверите се, че спазвате следните превантивни мерки:

  • Обличайте детето в подходящо за метеорологичните условия облекло

Уверете се също така, че имате резервни дрехи и/или одеяло, в случай на промяна в температурите или друга извънредна ситуация.

Стандартно правило е да обличате бебето си според времето плюс един допълнителен слой. Периодично проверявайте дали то се чувства комфортно. Не пропускайте да помислите за слънцезащита. Бебешката кожа изгаря по-лесно, така че трябва да се уверите, че е покрита. Най-горещите часове трябва да прекарвате на сянка. Задължително се консултирайте с педиатър преди да използвате слънцезащитни продукти, особено, ако бебето ви е на възраст под 6 месеца.

  • Избягвайте тълпите

Струпването на хора означава по-голям шанс от разпространение на инфекции и повече микроби. Когато това е възможно, не посещавайте места с много хора с новороденото.

  • Мийте често ръцете си и се уверете, че и другите го правят

Уверете се, че всеки, който докосне вашето бебе, е измил ръцете си. Никой, който показва някакви симптоми на заболяване, не трябва да влиза в контакт с новороденото.

Може дори да научите по-голямото братче и/или сестриче да избягва да докосва ръцете или лицето на бебето. Така ще намалите риска от разпространение на микроби.

  • Ограничете посетителите

Знаем, че е трудно да кажете „не“, когато членове на семейството и приятели искат да посетят бебето, но е добре да не прекалявате с посетителите. Правилото е особено вярно по време на вирусни и грипни вълни.

 

Кога да избягвате изцяло да извеждате новороденото?

Има ситуации, при които е препоръчително да останете у дома:

  • Екстремни климатични условия – ниски температури, силен вятър, силно запрашаване на въздуха и др.
  • Медицинско състояние, което прави новороденото особено податливо на инфекции. Обсъдете с педиатър кога и при какви условия е подходящо да изведете детето навън.
  • Пиковите слънчеви часове. Прекаленото излагане на слънце е вредно не само за бебето, но и за вас. Старайте се да организирате излизанията си, така че да избягвате обедните часове.

 

Повечето лекари са единодушни, че не е необходимо да чакате бебето ви да навърши месец, за да го изведете, но и не се чувствайте длъжни да го правите, ако не сте готови.

Новородените изглеждат толкова деликатни. Нормално е да искате да ги задържите в защитената среда на дома. Запомнете, обаче, че придържането към добра хигиена, дистанцирането от тълпи, подходящото облекло и пособия, са достатъчни, за да осигурят на мъничето безопасен и комфортен престой навън. Ако все още имате притеснения не се колебайте да се консултирате с педиатър.

 

Материалът е адаптиран от: www.healthline.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори