„Свръхпреработените“ храни са лесни за приготвяне (и вкусни!), но твърде голямата им консумация може да бъде вредна за здравето.
Ето какво трябва да знаят родителите.
Децата получават по-голямата част от калориите си от силно преработени храни – и то повече от всякога, казва ново проучване, публикувано в JAMA Netowrk. Изследователи казват, че диетата с високо съдържание на тези „свръхпреработени“ храни може да бъде вредна за здравето.
Според данни от повече от 30 000 деца на възраст 2-17 години от САЩ, общите им дневни калории от свръхпреработени храни са скочили през последните две десетилетия до 67 %. Количеството непреработени и минимално преработени храни (като плодове и зеленчуци) е спаднало значително. Единствената добра новина: Консумацията на подсладени напитки също е намаляла.
Какво представляват свръхпреработените храни?
Терминът „преработен“ означава просто нещо, което променя храната от първоначалното й състояние. Нарязването на ябълки, смилането на пшеницата в брашно или замразяването на пресен грах се считат за форми на преработка.
По-полезно е да помислим в каква степен храните са преработени. Така изследователите разработили система, наречена NOVA, която класифицира храните в зависимост от степента на преработка.
В единия край на спектъра: непреработени или минимално преработени храни, които не са били променени (или променени много) от първоначалното им състояние и към тях не е добавено нищо. Това включва пълнозърнести храни, пресни и замразени плодове и зеленчуци, обикновено кисело мляко, непреработено месо и птици, яйца, риба, ядки, сух боб или всяка рецепта, която сте направили у дома с непреработени съставки.
На другия край са свръхпреработените храни, които са готови за консумация храни, „обогатени“ с изкуствени добавки като синтетични багрила, изкуствени подсладители и емулгатори. Това са неща като подсладени и безалкохолни напитки, понички, бонбони, замразена пица, чипс и бисквити, бърза храна и снаксове в кутии, които съдържат оцветители и овкусители.
Свръхпреработените храни, които децата са склонни да ядат най-много, са снаксове като като зърнени закуски, тестени изделия като бисквити и понички, сладки закуски като бонбони и сладолед, храни като пица, бургери и пържени картофи.
Какво не е наред със свръхпреработените храни?
Яденето на повече свръхпреработени храни се свързва с влошено здраве както при деца, така и при възрастни. При децата диетата с високо съдържание на свръхпреработени храни увеличава затлъстяването и рисковите фактори като високо кръвно налягане и инсулинова резистентност. При възрастни това е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания и някои видове рак.
Има няколко възможни причини за това. Първо, свръхпреработените храни са с ниско съдържание на важни хранителни вещества като фибри, витамини и минерали, но с високо съдържание на добавена захар, натрий и трансмазнини. Така че децата (и възрастните), които приемат много от тези храни, може да не получат необходимите за здравето им вещества, а вместо това получават съставки (като натрий и транс-мазнини), които в излишък са свързани с здравословни проблеми като високо кръвно налягане и висок холестерол.
Тези храни също съдържат добавки като емулгатори, изкуствени подсладители и стабилизатори. Въпреки че тези съставки се считат за безопасни от FDA (Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ), някои изследвания при животни показват отрицателни ефекти върху чревните бактерии, които могат да доведат до възпаление и други здравословни проблеми.
Какво да направите със свръхпреработените храни?
Тези видове храни са навсякъде - и те имат добър вкус! В крайна сметка смисълът на свръхобработката е да се създаде нещо, което да изглежда и да е вкусно. Изследователите казват, че тези храни също често са опаковани атрактивно и с цел да се продават интензивно. Освен това те са удобни, така че заетите семейства разчитат на тях.
Няма семейство, в чийто дом да няма купешки хляб, сладолед, кисело мляко или йогурт, бисквити и бонбони. Вместо да ги изхвърляте, Сали Куземчак, диетолог и автор на книгата „The 101 Healthiest Foods For Kids“ („101 от най-здравословните храни за деца“) съветва да заложите на няколко основни принципа:
- Гответе по-често. Семействата, които хапват повече домашно приготвена храна заедно са по-малко склонни да прибягват до свръхпреработени храни.
- Четете етикетите. В момента, в който откриете цяла Менделеева таблица на гърба на даден продукт, ще започнете да търсите алтернатива с поизчистен състав.
- Избирайте „по-малкото зло“. Ако взимате преработени храни, тва могат да са готов пълнозърнест хляб или кисело мляко.
- Сервирайте плодове и зеленчуци. Предлагането на плодове и зеленчуци при повечето ястия и закуски може да помогне да се гарантира, че децата ви получават непреработени храни всеки ден.
По материали на Sally Kuzemchak, MS, RD
Коментари