Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-08-23 15:49:54 +0300 „Свръхпреработените“ храни са лесни за приготвяне (и вкусни!), но твърде голямата им консумация може да бъде вредна за здравето. Децата ядат повече преработени храни от всякога, показва ново проучване

Децата ядат повече преработени храни от всякога, показва ново проучване

Децата ядат повече преработени храни от всякога, показва ново проучване 470 900
„Свръхпреработените“ храни са лесни за приготвяне (и вкусни!), но твърде голямата им консумация може да бъде вредна за здравето.

Ето какво трябва да знаят родителите.

 

Децата получават по-голямата част от калориите си от силно преработени храни – и то повече  от всякога, казва ново проучване, публикувано в JAMA Netowrk. Изследователи казват, че диетата с високо съдържание на тези „свръхпреработени“ храни може да бъде вредна за здравето.

Според данни от повече от 30 000 деца на възраст 2-17 години от САЩ, общите им дневни калории от свръхпреработени храни са скочили през последните две десетилетия до 67 %. Количеството непреработени и минимално преработени храни (като плодове и зеленчуци) е спаднало значително. Единствената добра новина: Консумацията на подсладени напитки също е намаляла.

 

Какво представляват свръхпреработените храни?

Терминът „преработен“ означава просто нещо, което променя храната от първоначалното й състояние. Нарязването на ябълки, смилането на пшеницата в брашно или замразяването на пресен грах се считат за форми на преработка.

По-полезно е да помислим в каква степен храните са преработени. Така изследователите разработили система, наречена NOVA, която класифицира храните в зависимост от степента на преработка.

В единия край на спектъра: непреработени или минимално преработени храни, които не са били променени (или променени много) от първоначалното им състояние и към тях не е добавено нищо. Това включва пълнозърнести храни, пресни и замразени плодове и зеленчуци, обикновено кисело мляко, непреработено месо и птици, яйца, риба, ядки, сух боб или всяка рецепта, която сте направили у дома с непреработени съставки.

На другия край са свръхпреработените храни, които са готови за консумация храни, „обогатени“ с изкуствени добавки като синтетични багрила, изкуствени подсладители и емулгатори. Това са неща като подсладени и безалкохолни напитки, понички, бонбони, замразена пица, чипс и бисквити, бърза храна и снаксове в кутии, които съдържат оцветители и овкусители.

Свръхпреработените храни, които децата са склонни да ядат най-много, са снаксове като като зърнени закуски, тестени изделия като бисквити и понички, сладки закуски като бонбони и сладолед, храни като пица, бургери и пържени картофи.

 

Какво не е наред със свръхпреработените храни?

Яденето на повече свръхпреработени храни се свързва с влошено здраве както при деца, така и при възрастни. При децата диетата с високо съдържание на свръхпреработени храни увеличава затлъстяването и рисковите фактори като високо кръвно налягане и инсулинова резистентност. При възрастни това е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания и някои видове рак.

Има няколко възможни причини за това. Първо, свръхпреработените храни са с ниско съдържание на важни хранителни вещества като фибри, витамини и минерали, но с високо съдържание на добавена захар, натрий и трансмазнини. Така че децата (и възрастните), които приемат много от тези храни, може да не получат необходимите за здравето им вещества, а вместо това получават съставки (като натрий и транс-мазнини), които в излишък са свързани с здравословни проблеми като високо кръвно налягане и висок холестерол.

Тези храни също съдържат добавки като емулгатори, изкуствени подсладители и стабилизатори. Въпреки че тези съставки се считат за безопасни от FDA (Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ), някои изследвания при животни показват отрицателни ефекти върху чревните бактерии, които могат да доведат до възпаление и други здравословни проблеми.

 

Какво да направите със свръхпреработените храни?

Тези видове храни са навсякъде - и те имат добър вкус! В крайна сметка смисълът на свръхобработката е да се създаде нещо, което да изглежда и да е вкусно. Изследователите казват, че тези храни също често са опаковани атрактивно и с цел да се продават интензивно. Освен това те са удобни, така че заетите семейства разчитат на тях.

Няма семейство, в чийто дом да няма купешки хляб, сладолед, кисело мляко или йогурт, бисквити и бонбони. Вместо да ги изхвърляте, Сали Куземчак, диетолог и автор на книгата „The 101 Healthiest Foods For Kids“ („101 от най-здравословните храни за деца“) съветва да заложите на няколко основни принципа:

  • Гответе по-често. Семействата, които хапват повече домашно приготвена храна заедно са по-малко склонни да прибягват до свръхпреработени храни.
  • Четете етикетите. В момента, в който откриете цяла Менделеева таблица на гърба на даден продукт, ще започнете да търсите алтернатива с поизчистен състав.
  • Избирайте „по-малкото зло“. Ако взимате преработени храни, тва могат да са готов пълнозърнест хляб или кисело мляко.
  • Сервирайте плодове и зеленчуци. Предлагането на плодове и зеленчуци при повечето ястия и закуски може да помогне да се гарантира, че децата ви получават непреработени храни всеки ден.

 

По материали на Sally Kuzemchak, MS, RD

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори