Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-09-25 14:35:06 +0300 Вижте петте основни категории проблеми, отговорни за това поведение. Защо децата отказват да се хранят?

Защо децата отказват да се хранят?

Защо децата отказват да се хранят? 470 900
Вижте петте основни категории проблеми, отговорни за това поведение.

Повечето от нас отлично знаят колко стресиращи за всички в семейството могат да бъдат опитите ни да предложим на децата си нещо ново за ядене или по-лошо – да им сервираме нещо, което вече са опитвали, но въпреки това оказват да го изядат! Някои деца го правят рядко, но за други това поведение е начин на живот. Но защо?

Факторите са много и те могат да търпят известни промени във времето. Най-добрият съвет е да се опитате да стигнете до същината на проблема, за да го решите трайно, а не да търсите начин да накарате детето си да яде от ден за ден.

Основните причини за това децата да отказват да се хранят, могат да се класифицират в пет категории.

Медицински проблем

Въпреки че изглежда като най-очевидната причина за това децата да не искат да ядат, е и най-надценената. Или поне не е достатъчно добре изучена в дълбочина. Ако децата имат установено хронично заболяване или в момента са болни от грип например, е нормално това да повлияе на храненето им, но обикновено причините са доста по-коварни.

Основни виновници са киселинният рефлукс и запекът. И двете състояния са често разпространени сред децата и могат лесно да повлияят на хранителните им навици. Ако изчетете тази статия до край и никоя от следващите причини не пасне на случая на вашето дете, е много вероятно действително да се касае за стомашни проблеми, които не сте успели да идентифцирате до момента. Децата не винаги са способни да кажат как се чувстват или не осъзнават, че имат проблем. Поникването на млечни зъби също е период, който не бива да се подценява. Какъвто и да е проблемът, има трикове, които могат да ви помогнат – консултирайте се за тях с педиатър.

Сетивност

По-просто казано, ако децата смятат, че храната, която е попаднала в ръцете или в устата им, по някаква причина е „гадна“, те няма да я изядат. Ако малчуганът ви не се храни, за да се „защити“ от храната, ще разпознаете състоянието чрез следните симптоми – задавяне, гърчене, очевиден страх от вида, мириса, вкуса на дадена храна. Освен това, ако детето е претърпяло някакви медицински изследвания или травми, свързани с областта около устата или гърлото (дори в невръстна възраст), това може да го направи особено чувствително.

Има и деца, които трудно различават видовете храна и предпочитат да натъпчат в устата си голямо количество, което да съхраняват за кратко в бузите си (като хамстерите), за да си дадат време да „изследват“ субстанцията с език, преди да сдъвчат и преглътнат. По-меките храни, които по-трудно се различават (картофено пюре, сирене и т.н.) обикновено биват отхвърлени, защото децата с този проблем по-трудно могат да ги „изучават“.

Механика

Това състояние е малко трудно за разпознаване от страна на родителите, защото от тях се изисква да установят колко добре тяхното дете дъвче и преглъща храната. Можете да се ориентирате от това, че детето лесно се задавя при положение, че храната е в устата му от няколко секунди/минути, изплюва голяма част от поетото или повръща цели несдъвчани парчета. Тези деца може да са срещали затруднения с поемането на храна още при кърменето и това да е продължило и при самостоятелното им хранене. Те могат да откажат да консумират храна, за която не са сигурни как да сдъвчат добре или се страхуват, че могат да се задавят или да повърнат. Често могат да искат от вас едни и същи ястия, с които са свикнали и нямат притеснения при консумирането им.

Навици

Рутината, свързана с храненето, е изключително важна за доброто развитие на децата. Изграждането на хранителни навици може да затрудни родителите, които, като възрастни хора, вече имат свои собствени изградени привички. Често ние просто продължаваме да правим това, което е удобно за нас, като просто включваме децата. Това не винаги съвпада с това, което ни се иска те да научат. Например, ако нямате определен час за вечеря и се храните в хаотично време пред телевизора, обърнете внимание колко често детето се храни през вечерта и какви храни избира. Ако не се хранят добре или предпочитат „лесни“ (опаковани) храни, липсата на навици може да е част от проблема.

Поведение

Въпреки че поведението играе значителна роля, всъщност то е отговорно изцяло за доста малък процент от случаите на деца, които отказват да се хранят. Факт е, че няма дете, което да не е разбрало от ранна възраст, че ако плаче продължително и хвърля предмети по земята, има голям шанс да получи храната, която иска. Всички деца минават през различни етапи, докато тестват допустимите граници, и храненето обикновено не прави изключение. Но в повечето случаи тези фази са краткотрайни и имат по-скоро опознавателен характер.

Ако все още сте объркани, притеснени или не успявате да откриете вярната причина за упорството на вашето дете, може би консултацията със специалист е добра идея.


Източник: Yourkidstable.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори