Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-09-14 13:09:35 +0300 Словесната и физическата агресия не водят до дългосрочни резултати. Работещите наказания

Работещите наказания

Работещите наказания 470 900
Словесната и физическата агресия не водят до дългосрочни резултати.

Дисциплинирането на деца изисква мъдрост, постоянство и съпричастност. Добре е да разполагате и с чувство за хумор, огромно количество любов и още по-необятни запаси от търпение.

Предлагаме ви тези креативни форми на наказания, които не съдържат в себе си нито вербална, нито физическа агресия и ще ви дадат няколко идеи за по-нестандартен подход при въвеждане на дисциплината у дома. 

 1. Задачи за време. Ако виждате, че наказанието от типа на: „Няма да правиш това или онова за толкова дълъг период от време“ отдавна е загубило своята ефективност, използвайте обратния модел. Накарайте детето да изпълни определена задача за точно определено време – да нареди пъзел, да наниже 50 мъниста на конец или пък да напише цялата азбука. Задачите за време ще пренасочат енергията му и ще го окуражат да се концентрира върху нещо положително.
   
 2. Буркан с наказания. Напълнете го с бележки, на които предварително сте написали различни наказания. Вместо на момента да мислите как да накажете детето, накарайте го само да ги изтегли листче и да изпълни инструкциите. Идеи – без телевизия или компютър за една вечер, по-ранен час за лягане или някаква скучна домакинска работа. Сложете и празна бележка. Ако детето изтегли нея, поговорете с него за разкаянието и прошката и как дори когато сбъркаме, имаме право на опрощение, стига да си вземем поука.
   
 3. Лично пространство. Ако често имате навика да надниквате в детската стая, за да видите дали малчуганът ви не е сътворил поредната пакост, сега, след като наистина се е провинил, направо разкачете вратата от пантите. Звучи по-трудно изпълнимо, отколкото е, а върши чудеса! Така детето ще започне да оценява повече моментите, в които му гласувате доверие и му позволявате да запази личното си пространство.
   
 4. Време за лягане. Определяйте часа за лягане спрямо поведението на детето в конкретния ден. Обяснете му, че всяко нарушение ще означава 5 минути по-рано в леглото. Ако обаче се държи добре, ще получи допълнителни 5 минути за телевизия или приказка.
   
 5. Потърси сам. Следващия път, когато детето „забрави“ да си прибере нещата на мястото им (видеоигра, футболна топка, т.н.), вие ги приберете вместо него, но на друго място. Когато ги поиска от вас, кажете му да ги потърси. Това ще го научи, че много повече време и нерви отнема да намериш нещо, скрито от мама, отколкото само да го прибереш.
   
 6. Затвори вратата. Случва ли се често, когато е ядосано, детето да блъска вратата? Кажете му: „Очевидно не знаеш как да затваряш вратата правилно. За да се научиш, я отвори и затвори спокойно 100 пъти.


Източник: Imom.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори