Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-03-31 09:50:51 +0300 Най-полезните дейности за бебетата на една годинка са тези, които насърчават сензорната стимулация. Игри за едногодишни, които ще подпомогнат развитието им

Игри за едногодишни, които ще подпомогнат развитието им

Игри за едногодишни, които ще подпомогнат развитието им 470 900
Най-полезните дейности за бебетата на една годинка са тези, които насърчават сензорната стимулация.

Децата на тази възраст тепърва започват да осъзнават себе си и непосредственото си обкръжение. Подтикнати от естественото любопитство, което насърчава развитието, те гледат, докосват и, разбира се, смучат нещата, които са им достъпни, използвайки сетивата си, за да разберат и да взаимодействат със света около тях. Така че е важно да им осигурите играчки и дейности, които подпомагат сетивното развитие. Важно е да имате предвид, че:

  • Цветните предмети помагат на децата да развият визуални умения.
  • Мъничките или грапави предмети поддържат фината моторика.
  • Музикалните и интерактивните играчки помагат на децата с когнитивно развитие.
  • Четенето на книжки и пеенето на песнички помага за култивиране на езикови умения.

Колкото повече неща играчката прави сама, толкова по-малко полезна е тя за развитието на детето. Когато обмисляте какви  играчки и занимания да измислите за вашето едногодишно дете, вземете предвид конкретните умения, които то се опитва да развие.

  1. Снимка в реален размер

Цел: Развиване на груба моторика, задържане на внимание и реч

Необходими средства: Отпечатана снимка на бебето в реален размер

Как се играе: Отпечатайте снимка на вашето бебе в реален размер. След това започнете заедно с детето да идентифицирате частите на тялото му. Това занимание стимулира развитието на когнитивните умения на детето, тества обхвата на вниманието му, а също така насърчава самоидентичността в този ранен етап.

  1. Скриване на играчки в ориз

Цел: Координация око-ръка, развиване на фина моторика

Необходими средства: ориз, купичка, играчки, бурканче

Как се играе: Напълнете купа с неварен ориз, скрийте играчки в ориза, така че да не се виждат и дайте на едногодишното си дете да потопи ръцете си в купата. Съвсем естествено, детето ще е склонно да стиска, повдига и изсипва като по този начин ще упражнява мускулите на ръцете си. Изследването на купата, за да откриете какви играчки са скрити под ориза ще грабне вълнението му. Ако искате да направите заниманието малко по-трудно можете да покажете на детето как да изгребва ориза в буркан с ръце, докато намери играчка.

  1. Изстискване на гъба

Цел: Координация око-ръка, развиване на фина и груба моторика

Необходими средства: 2 празни купи, гъба, вода

 

Как се играе: Поставете две купи една до друга. Напълнете първата купа с вода и накарайте детето да натопи гъба в нея, след което да изцеди водата в празната купа. Бебето ще бъде очаровано от струята на водата, както и от нейното движение от едно място на друго. Тази дейност е подходяща за едногодишните, упражнява координация, сръчност и грубата моторика. В края на играта можете да завършите с урок – как да почистим, когато сме разлели течност.

  1. Картонен тунел

Цели: Координация на движенията, развиване на груба моторика

Необходими средства: Картонена кутия

Как се играе: Картонените кутии, в които пристигат вашите поръчки, сега най-накрая ще влязат в употреба. Преобразувайте голям кашон в проходен тунел, който бебето да изследва. Просто закрепете кутията на пода и сте готови. Можете да обогатите заниманието като закачите чорапи или скриете играчки, които детето ви да изследва докато пълзи Играта е много подходяща за развиване на инстинкта му за изследване и откриване, както и за грубата моторика.

  1. Сортиране на топки

Цел: Координация око-ръка, развиване на фина моторика

Необходими средства: Няколко купи, малки топки

Как се играе: Сортирането на топки е чудесна сетивна дейност за едногодишни деца, която помага за подобряване на фината моторика, както и координацията между очите и ръцете. Напълнете купа с цветни топки и накарайте детето да ги прехвърли една по една в празна купа. За да усложните малко правилата можете да накарате детето да прехвърля топки от един цвят в купи със същия цвят. 

  1. Носене на предмети от заобикалящата среда

Цел: Развитие на груба моторика и насърчаване на разбирането

Необходими средства: Безопасни за детето предмети от стаята, в която се намирате

Как се играе: Никога не е твърде рано да научите детето си как да следва прости инструкции. Играта на разпознаване и вземане на предмети учи бебетата как да изпълняват поставени задачи като същевременно стимулира сетивата им. Има за цел да тренира разбиране, усвояване на реч, груба и фина моторика. Помолете вашето едногодишно дете да взема и да ви донеся предмети от дома ви (в полезрението ви). Бъдете търпеливи, винаги възнаграждавайте детето с похвала, прегръдка, „дай пет“ или друга награда по ваш избор, за да го стимулирате да продължава да се справя добре. Не забравяйте да окуражавате и неуспехите, за да не загуби детето стимул да „търси“ правилния предмет.

  1. Познай какво е закачено на дъската

Цел: Развиване на фина моторика, задържане на вниманието, идентификация

Необходими средства: Коркова дъска, различни предмети

Как се играе: Едногодишните са известни със своята неизчерпаема енергия и с тенденцията да хващат и дърпат всичко в техния обсег. Играта със закачане на разнообразни предмети върху коркова дъска е подходяща за развиване на фината моторика на детето, както и идеална възможност за научаване на нови думички и разпознаване на обекти. Може да използвате ключове, стари играчки, химикалки, книжки, чанти, каквото ви хрумне. Правилата са прости – поддържайте интереса на детето, направете играта забавна.

  1. Магическа кутия

Цел: Развиване на фина моторика, задържане на вниманието, идентификация

Необходими средства: Кутия, парчета плат в различни цветове и шарки

Как се играе: Напълнете кутия с парчета плат в различни цветове. Помолете детето да ги извади. Това занимание е забавен и безпроблемен начин да насърчите когнитивните и физическите умения на детето си. То ще се развълнува докато изважда шарените парчета плат от кутията. За да усложните играта може да окуражите детето да се опита да идентифицира цветовете докато изтегля парчетата плат от кутията.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори