Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-07-06 10:37:22 +0300 Докато децата разучават докъде се простират техните граници, е възможно да се сблъскате с изненадващо (за вас) поведение. Когато децата хапят: какво означава това и кога да се тревожите?

Когато децата хапят: какво означава това и кога да се тревожите?

Когато децата хапят: какво означава това и кога да се тревожите? 470 900
Докато децата разучават докъде се простират техните граници, е възможно да се сблъскате с изненадващо (за вас) поведение.

Не се безпокойте, това е съвсем нормално и очаквано. Понякога малките деца могат да изпаднат в истеричен плач, да започнат да ритат или дори да хапят. Всъщност проучванията показват, че хапането е често срещано явление сред малките деца. Независимо от това, родителите на малки деца, които проявяват завидно желание да хапят, могат да се почувстват като единичен случай. Това може да ги накара да спрат да излизат заедно със семейства с други дечица или да водят децата на ясла, занималня и други места, където има риск детето им да ухапе друго. За щастие има няколко начина, по които родителите могат да разберат истинската причина за хапливия навик на своето малко дете и да помогнат да се сложи край на това нежелано поведение.

 

Защо някои малки деца хапят?

Ухапването е нормална част от детството и е начин за малките деца да тестват поставените им граници или да изразяват чувствата си. Много деца показват признаци на това поведение още на първия си рожден ден и обикновено спират да хапят около 3-годишна възраст.

 

Ето кои са най-честите причини, поради които малчуганите хапят:

  • Търсят внимание. Ако поради някаква причина възрастните не са достатъчно ангажирани с детето, хапането е бърз начин за привличане на внимание (дори ако е отрицателно внимание).
  • Никнат им зъбки. Първите зъбчета се появяват около 5-месечна възраст. Гризането на предмети или дори хора може да помогне за облекчаване на дискомфорта, свързан с чувствителните и подути венци.
  • Проучват заобикалящата ги среда. Бебетата и малките деца се учат чрез сетивата си, което е една от причините, поради които всичко изглежда се озовава в устата им. Това обаче се отличава от умишленото захапване.
  • Имитират други деца. Някои малки деца, които са видели ухапване от друго дете, може да решат да опитат същото. Освен това домашното насилие, гледането на филми с насилие и стресови случки също може да предизвикат подобно поведение у детето.

В повечето случаи малките деца хапят, защото езиковите им умения все още се развиват и това е просто друг начин да изразят как се чувстват. Неспособни бързо да формират думите, от които се нуждаят, за да предадат мислите си, много малки деца могат да прибегнат до хапането като начин да кажат: „Престанете!“ или „Имам нужда от внимание!“

 

Какво да правите, ако детето ви хапе?

Ако детето ви хапе, е необходима незабавна реакция от страна на родителя или човека, който в момента се грижи за него (по-голям брат или сестра, баба или дядо, бавачка):

  • Първо обърнете внимание на „жертвата“. Родителите първо трябва да насочат вниманието си към ухапания човек. Малките деца често хапят, за да получат внимание. Като утешават първо жертвата, родителите ще направят първата стъпка за ограничаване на негативното поведение. Ухапаното място задължително се промива със сапун и вода или разтвор за рани (като риванол или подобен), тъй като в човешката слюнка има много бактерии, които могат да причинят инфекция.
  • Бъдете непоклатими и спокойни. Родителите трябва да отговорят на поведението с твърдо: „Без хапане!“ или „Няма да хапеш!“ Използвайте кратки изречения, които са лесни за разбиране. Като останат възможно най-спокойни, родителите ще могат да разрешат ситуацията по-бързо.
  • Пренасочване на вниманието. Когато емоциите и енергията на детето са в повече, или обратното – когато е изморено и му е скучно, тогава най-често можете да забележите прояви на хапещо поведение. Когато това се случи, родителите трябва да се намесят и да помогнат на децата да пренасочат вниманието си към различна дейност.

 

С течение на времето родителите могат да утвърдят забраната за хапане, като изпълнят следните стъпки:

  • Проверете за повтарящи се модели. Най-добрият начин да стигнете до корена на проблема е да потърсите модели или индикации за това как, кога и защо детето хапе. Например, малки деца, които хапят само в яслата, може да реагират на дискомфорта, който изпитват там. След като се установят задействащите фактори, родителите могат да предприемат стъпки, за да предразположат детето си да се чувства комфортон, така че да не изпитва желание да хапе.
  • Използвайте позитивни стимули. Като хвалите децата си за добро поведение, те може да не изпитват нужда да търсят негативно внимание и да хапят.
  • Предвиждайте потенциалния риск. Тревожността, несигурността и дискомфортът може да накара децата да отново да започнат с хапещия модел на поведение. Затова се уверете, че са подготвени какво очакват да се случи през деня, за да минимизирате риска от задействащите фактори – например, ако ще се събирате с непознати хора или ще сменяте обстановката и детето ви не реагира добре на подобни промени, започнете да му говорите за това 1-2 дни преди това, както и в рамките на същия ден, така че да знае какво да очаква и да се чувства спокойно.

 

Имайте предвид, че е обичайно за малки деца на възраст от 1 до 3 години да хапят или да преминат през фаза на хапане. Но ако забележите прекалено често или агресивно хапане и други притеснителни действия, това може да са признаци на по-сериозен проблем в развитието.

 

Често хапане и агресивно поведение

Ако навикът на детето ви да хапе стига крайности или продължава въпреки вашата намеса, е добре да се консултирате с вашия педиатър, за да изключите основните състояния като изразено забавяне на говора, сензорно разстройство или разстройство от аутистичния спектър.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори