Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-04-19 17:21:38 +0300 Да станете свидетели на пропълзяването на вашето бебе е запомнящо се събитие. Кога бебето започва да пълзи?

Кога бебето започва да пълзи?

Кога бебето започва да пълзи? 470 900
Да станете свидетели на пропълзяването на вашето бебе е запомнящо се събитие.

Това е и един от много етапи, които родителите започват да очакват с нетърпение след като новият член на семейството се появи.

Кога бебетата започват да пълзят?

Обикновено бебетата започват да пълзят, когато са на около 6-месечна възраст. До 10-месечна възраст те усвояват умението да се придвижват ефективно с ръце и колене наоколо. Ако бебето ви е на тази възраст, но все още не пълзи, не бързайте да се притеснявате. Имайте предвид, че децата се развиват с индивидуален темп и някои бебета показват признаци, че ще пълзят чак на 1 годинка.

 

Видове пълзене

Когато си представим бебе, което пълзи, най-често в ума ни изниква образа на бебе, което се приплъзва по пода на ръцете и колене. Въпреки че това може да е най-често срещаният тип пълзене, съществуват много други начини, по които бебетата пълзят:

  1. Пълзене тип командос – бебето лежи по корем и използва само ръцете си, за да се придвижва.
  2. Приплъзване – бебето е в седнало положение и използва крачетата и дупето, за да се движи напред.
  3. Обратно пълзене – бебето се придвижва назад, т.е гърба и дупето са насочени в посоката, към която то отива. Движението става чрез избутване с крачета.
  4. Класическо пълзене – бебето разчита на ръчичките и коленете, за да се придвижва.
  5. Пълзене тип раче – подобно е на класическото пълзене, но тук бебето държи коленете над земята и се движи с помощта на ръчичките и стъпалата.

Някои бебета може да използват комбинация от всички тези техники или дори да имат собствен стил и това не е нещо, за което трябва да се притеснявате. Важното е, че бебето ви вече успява да се придвижва наоколо и самостоятелно.

 

Как да насърчим бебето да пълзи?

Когато вашето бебе започне да се учи да пълзи има няколко начина, по които можете да му помогнете да се справя, за да стане по-независимо и да укрепнат мускулите му.

  1. Насърчавайте бебето да лежи по корем

Един от начините да помогнете на бебето да се научи да пълзи е като го приканвате  да прекарва повече време по корем. По този начин ще се развият мускулите на ръчичките, защото то ще се опитва да се избутва нагоре с тях. Вратлето също ще укрепне. А силните мускули на ръцете са от съществено значение за пълзенето. Имайте предвид, че стоенето по корем трябва да се усвои постепенно от бебето. Първоначално поставяйте бебето по корем за по не повече от половин до 1 минута в началото, 4-5 пъти на ден и постепенно увеличавайте интервалите.

  1. Оставете бебето да дойде до вас

Когато бебето се учи да се придвижва самостоятелно, опитайте се да стоите настрана от него и го окуражавайте да допълзи до вас. Ако му отнеме повечко време, бъдете търпеливи. Всяко бебе пълзи със свое собствено темпо.

  1. Пълзенето е преход към ходенето

След като бебето започне да пълзи правилно, насърчете го да прекарва повече време на пода в движение. Така му помагате да развие мускулите си и да подготви тялото за следващия етап от развитието – ходенето.

Бебето ще прекара няколко месеца в пълзене и постепенно ще се опитва да се изправи до пълната си височина като се държи и подпира на заобикалящите го предмети, за да тренира самостоятелно ходене.

Ако бебето първо е пълзяло по корем, може да премине към пълзене на ръце и колене, преди да се опита да се научи как да ходи.

 

Възможно ли е бебето да не пълзи?

Ако бебето не е започнало да пълзи между 6-месечна и 1-годишна възраст все още няма нужда да се притеснявате, особено ако е родено преждевременно. При много бебета, които са родени преждевременно, се забелязва забавяне в развитието в ранния им живот, но в един момент без проблем успяват да го наваксат.

Някои бебета дори пропускат фазата на пълзене напълно и преминават директно към опитите да ходят като се издърпват нагоре с ръце. Така че, ако забележите бебето ви да прави това, въпреки че не пълзи, няма защо да се притеснявате.

 

Не забравяйте да обезопасите дома си, когато бебето започне да се движи наоколо. Помислете за опасни ръбове, стълбища, контакти, както и за предмети, които лесно могат да бъдат бутнати или счупени. Ако обаче бебето ви е на 18 месеца и изглежда изобщо не прави опити по-активно да се движи задължително се консултирайте с педиатър, за да разберете каква е причината.

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори