Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-05-04 16:39:13 +0300 Качеството на спермата сред мъжете в западните държави постоянно намалява. Мобилните телефони увреждат сперматозоидите

Мобилните телефони увреждат сперматозоидите

Мобилните телефони увреждат сперматозоидите  470 900
Качеството на спермата сред мъжете в западните държави постоянно намалява.

Мъжете, които носят мобилния си телефон в джоба на панталона или говорят по негo поне по един час дневно, рискуват да бъдат засегнати от репродуктивни проблеми, предупреждават изследователи. 
 
Те твърдят, че броят на сперматозоидите може да се намали, когато се разговаря по мобилен телефон, който се зарежда, или дори когато го държим близо до леглото през нощта. 
 
Качеството на спермата сред мъжете в западните държави постоянно намалява. Мобилният телефон се смята за отговорния фактор за 40% от случаите, при които двойките имат проблем със зачеването. 
 
Топлината и електромагнитната активност, които се излъчват от мобилните телефони, увреждат сперматозоидите. 
 
В рамките на израелското проучване се проследяват 106 души, които се намират в клиника за изследване на проблеми, свързани с плодовитостта. От резултатите става ясно, че сред мъжете, които разговарят по мобилния си телефон за повече от час дневно, рискът да имат по-ниско качество на спермата е два пъти по-голям, в сравнение с тези, които прекарват по-малко от час в разговори.

Установява се още, че при участниците, които водят разговори, докато телефонът се зарежда, е два пъти по-вероятно да имат проблеми, свързани с фертилитета. Данните от проучването разкриват още, че при 47% от мъжете, които държат телефоните си на разстояние около 25 см  от гениталиите, качеството на сперматозоидите е сериозно засегнато. За сравнение, сред общата популация този процент е 11. 
 
Специалистите поясняват, че нивото на сперматозоидите намалява дотолкова, че поражда проблеми със зачеването. 
 
В заключение се посочва, че мъжете в двойките, които планират бременност, следва да не разговарят дълго по мобилния си телефон, особено в случаите, когато той се зарежда. Важно е също така да държат устройството на разстояние, по-голямо от 25 см от слабините. 
 
Данните са публикувани в Reproductive BioMedicine.


Източник: ​puls.bg

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори