Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-06-02 12:38:36 +0300 Може би вече сте забелязали, че вашето новородено е сладко малко същество с различни вродени рефлекси. Рефлекс на Бабински - какво трябва да знаем за него?

Рефлекс на Бабински - какво трябва да знаем за него?

Рефлекс на Бабински - какво трябва да знаем за него? 470 900
Може би вече сте забелязали, че вашето новородено е сладко малко същество с различни вродени рефлекси.

Например, ако докоснете ъгълчетата на устата на новороденото, то ще се обърне към вас, готово да суче. Това е само един от многото вродени рефлекси на новороденото, които са силно развити през първите няколко месеца до първите две години от живота на бебето.

Един от най-интересните рефлекси е рефлексът на Бабински или още наричан плантарен рефлекс, който се стимулира при допир на ходилото на бебето с остър предмет. Ако внимателно докоснете ходилото на новороденото, вероятно ще забележите, че палецът се повдига нагоре, а останалите пръсти на крака се навеждат надолу и се разперват. 

Подобно на другите вродени рефлекси на вашето бебе, рефлексът на Бабински е нормален и показва, че вашето бебе има здрава централна нервна система и се развива добре.

 

Какво представлява рефлексът на Бабински?

Рефлексът на Бабински, наричан още плантарен рефлекс или знак на Бабински, е кръстен на невролога Йосиф Бабински, който за първи път го описва през 1896 г.

След откриването му проверяването на рефлекса на Бабински се превръща в основна част от прегледите на новородени и бебета по целия свят. Проверката е лесна – просто стимулирате ходилото на бебето. При положителен резултат при проверка за рефлекса на Бабински палецът на крака се повдига нагоре, а останалите пръсти се раздалечават.

Бебето понякога проявява рефлекса като пръстите се свиват вместо да се раздалечават. Това също е напълно нормално. Единственият притеснителен признак е, ако рефлексът се проявява по различен начин на всеки крак, което може да индикира неврологичен проблем. Рефлексът на Бабински обикновено се надраства след като бебето навърши 24 месеца, което означава, че признаци на рефлекса на Бабински при по-големи деца или възрастни отново може да е индикация за неврологично увреждане.

 

Признаци на нормална проява на рефлекса на Бабински

Вашият лекар ще провери рефлекса на Бабински на вашето бебе още при първия контролен преглед. Не е изключено да го тества при някои или по време на всички контролни прегледи на бебето. Заедно с тестването на рефлекса на Бабински лекарят ще следи и няколко други рефлекса на новородено. Сред тях са:

  • Рефлекс на търсене

Това е един от рефлексите свързани с храненето. Когато бузата или ъгълчето на устата на бебето бъде докосната, то ще обърне главата си в посока на стимула. Този рефлекс помага на бебето да се вкопчи в гърдата или шишето, и обикновено отшумява след четири месеца.

 

  • Сукателен рефлекс

Друг рефлекс, подпомагащ храненето, се активира всеки път, когато поставите нещо в устата на бебето. Независимо дали става въпрос за гърда, шише, биберон, пръст или дори собствените си пръстчета, бебето ще започне да суче. Сукателният рефлекс започва да се формира още преди самото раждане – през около 32 гестационна седмица – поради което бебетата често смучат пръстите си вътреутробно.

 

  • Рефлекс на Моро

Рефлексът на Моро е свързан с естествения инстинкт на индивида да се предпази от външни фактори с цел оцеляване. Всеки внезапен или силен звук може да предизвика този рефлекс у бебето. То ще реагира чрез стряскане, извиване на главичката назад, повдигане на ръцете и краката нагоре във въздуха и след това сгъване в първоначалната им позиция. Възможен е и плач. Рефлексът се появява непосредствено след раждането и обикновено се надраства в четвърти месеца.

 

  • Рефлекс на автоматично ходене

Ако държите бебето си изправено на твърда повърхност може да забележите, че то сякаш прави няколко стъпки. Гледката е впечатляваща, но не означава, че вашето новородено е готово да ходи. Това е просто рефлекс, но някои експерти смятат, че подготвя мъничето за бъдещите му приключения в ходенето. Рефлексът обикновено отшумява във втория месец.

 

  • Асиметричен тоничен шиен рефлекс (ATNR) или рефлекс на Магнус-Клайн

Този рефлекс се стимулира, когато бебето обърне главата си на една страна. Ръката от страната, към която е обърната главичката, е изпъната, а ръката от противоположната страна е сгъната в лакътя. Рефлексът обикновено отшумява между пети и седми месец.

 

  • Палмарен хватателен рефлекс или хватателен рефлекс на Робинзон

Крачетата на вашето бебе не са единствените крайници, които реагират на стимули с рефлексивна реакция. Ръчичките също го правят. Ако докоснете дланта на новороденото ще забележите, че пръстчетата му ще хванат ръката ви. Този рефлекс обикновено се надраства между четвърти и пети месец.

 

Как да тествате рефлекса на Бабински

Вашият лекар ще докосне ходилото на бебето с пръста си или с подходящ инструмент като неврологично рефлексно чукче. Лекарят обикновено започва от петата и продължава в посока възглавничката на ходилото. След като ходилото е стимулирано:

  • Палецът на бебето ще се издължи нагоре;
  • Останалите пръстчета или ще се разперят като ветрило или ще се свият;

 

Кога изчезва рефлексът на Бабински?

Рефлексът е най-силен през първите девет месеца и ще намалява интензивността си постепенно. Нормално е бебето ви да има положителен рефлекс на Бабински до двегодишна възраст.

 

Притеснителни сигнали

Наличието на рефлекса на Бабински е притеснителен, когато се появява при дете след навършване на две години, когато се появява по различен начин на всеки крак или когато не се е проявил в ранна детска възраст. В редки случаи бебето или по-голямото дете може да има необичаен рефлекс на Бабински.

 

Признаци на анормален рефлекс на Бабински

При деца на възраст над две години и при възрастни не трябва да има признаци на рефлекса на Бабински при стимулация на ходилото. Когато долната част на стъпалото се стимулира при по-голямо дете или възрастен, пръстите на краката трябва да се свият надолу. Ако палецът на крака се издига нагоре и пръстите на краката се раздалечават, както при децата под две години, това може да показва проблем.

 

Какво причинява анормален рефлекс на Бабински?

Някои от възможните нарушения, при наличието на рефлекс на Бабински при по-големи деца или възрастни, включват:

  • Мозъчна травма;
  • Мозъчен тумор;
  • Болест на Лу Гериг (амиотрофична латерална склероза);
  • Менингит;
  • Множествена склероза;
  • Травма на гръбначния мозък;
  • Удар;

 

Когато срещнете за първи път новороденото може би няма да сте съвсем подготвени за някои от странните вродени рефлекси, какъвто е рефлексът на Бабински. Всъщност някои родители дори възприемат някои от движенията, на които са склонни бебетата им, като индикации за проблем.

Знанието е сила. Информирайте се за рефлексите при новородените – как изглеждат, какво ги стимулира и кога ще отшумят. Това ще ви успокои.

Не забравяйте също, че не сте сами. Винаги е разумно да се свържете с педиатъра на вашето дете, ако имате притеснения относно развитието му. Ако има нещо нередно, той ще ви помогне да предприемете активните стъпки, необходими за диагностика и лечение на възникналите здравословни проблеми.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори