Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-09-09 14:43:55 +0300 Храненето с шише се превръща в проблем, когато процесът продължи твърде дълго. Синдромът „Хранене с бутилка“

Синдромът „Хранене с бутилка“

Синдромът „Хранене с бутилка“ 470 900
Храненето с шише се превръща в проблем, когато процесът продължи твърде дълго.

Храненето с шише се превръща в проблем, когато процесът продължи твърде дълго. Това явление се развива бързо и може да се окаже пагубно за млечните зъби на бебето.

Последствията от твърде продължителната употреба на бутилката за хранене могат да се проявят още с появата на първите млечни зъби в съвсем ранна възраст. При бебета, които имат съответното генетично предразположение и отделно от това се хранят изцяло с шише, развалянето на млечните зъби е още по-бързо. Т. нар. синдром „Хранене с бутилка" се причинява от много фактори, някои от които са генетично определени. Сериозността на проблема обаче не бива да се оправдава само с това, а да се обърне внимание на лошия навик на много родители да приспиват детето с бутилка.

Разрушаването на зъбите може да е в следствие не само на самата бутилка, а и на продължителното присъствие на мляко или други подсладени напитки в устата. Млякото, което остава за една нощ в устата на детето се разлага от микробите в галактоза и млечна киселина, след което започва образуването на кариес. Този процес е особено пагубен през нощта, защото тогава слюноотделянето, което защитава зъбите, е силно намалено в сравнение с през деня. Еднакво катастрофално е използването на бутилка, когато искаме да дадем на бебето напитки, различни от мляко, съдържащи захар. Лош навик е и да успокояваме плачещото дете с биберон, натопен в захар или мед.

 

Какво трябва да правим?

  • След шестия месец избягвайте да давате на бебето мляко от бутилка с биберон преди лягане с идеята да го приспите. Най-добре е да използвате моментите, в които детето е будно.
  • Погрижете се за устната хигиена на детето от ранна детска възраст.
  • Когато детето вече е на 2 години и започне да приема кондензирано или пастьоризирано мляко, не добавяйте в него захар или други добавки.
  • Спрете употребата на бутилка възможно най-скоро. Това може да стане около една година след раждането, когато детето може да седи само и да приема течности от стъклени съдове със специални накрайници. От двегодишна възраст нагоре детето вече може да пие от нормални чаши.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори