Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-07-19 12:07:48 +0300 Правилата за безопасен сън могат да звучат объркващо, особено ако сте млад и недоспал родител. Сънят на новороденото: 7 често срещани грешки, които родителите допускат

Сънят на новороденото: 7 често срещани грешки, които родителите допускат

Сънят на новороденото: 7 често срещани грешки, които родителите допускат 470 900
Правилата за безопасен сън могат да звучат объркващо, особено ако сте млад и недоспал родител.

Проверете следния списък, за да сте сигурни, че избягвате най-често допусканите грешки, които носят риск за вашето бебе!

 

Сънят е едно от трите основни неща (+хранене и къпане), за които мислите, когато имате новородено бебе.

Докато опознавате нуждите на новороденото от съня и непрекъснато променящите му се навици (доколкото можем да говорим за такива), същевременно приспособявайки се към собствения си недостиг на сън - може да се почувствате объркани от противоречивата информация и съвети, които битуват в блоговете, влоговете и форумите. Междувременно се опитвате да осигурите на детето достатъчно часове сън, а то понякога не иска или не може да заспи заради колики или преумора. Има достатъчно начини да приспите бебето - от вас зависи да разберете какво работи, но има някои неща, които трябва да избягвате напълно. Ето седем често срещани грешки, които може би допускате:

 

1. Не приемайте, че сладката, сънлива фаза на новороденото ще продължи вечно. Първите няколко седмици след раждането все още не са индикатор за нрава на бебето ви.

2. Спането на дивана с новородено на ръце е наистина опасно. Избягвайте възможността да заспите с детето на ръце и ако сте наистина уморени го оставете в кошарката му. В противен случай рискувате да го изпуснете или да го притиснете.

3. Не оставяйте новороденото да спи в столчето за кола. На пръв поглед изглежда идеалният вариант – детето е заспало в столчето, само го разкачате и го прибирате вкъщи необезпокоявано. Проблемът обаче е, че тези столчета не са направени да стоят стабилно, когато не са монтирани в колата, и рискувате столчето за се преобърне и да затисне бебето.

4. Не купувайте обиколниците за кошарка, колкото и красиви или удобни да ви изглеждат. Когато бебетата започнат да се изправят, могат да се оплетат във връзките и да паднат, а когато започнат да се обръщат насън, могат да притиснат лицето си в обиколника и да се задушат.  

5. Не отлагайте въвеждането на режим на съня заради никнещите зъбки. От появата на първото зъбче през 4-5 месец, зъбките ще създават дискомфорт на бебето поне още 2 години и половина докато избият всички. Създаването на рутина около съня и храненето всъщност ще помогнат на детето ви да преодолее този дискомфорт по-леко.  

6. Спете в различни стаи след 6-ия месец. Доскоро препоръките за т.нар. споделен сън или сън в една стая с родителтие бяха за минимум 6 месеца или още по-добре до година. Оказва се обаче, че във все повече домове спалнята на родителите е малка и обикновено побира тяхното легло и бебешката кошарка. След 6-ия месец бебето е пораснало, започва да се обръща, по-подвижно е като цяло и това създава риск да падне от кошарата. Затова е необходимо да се премести в по-голямо и стабилно легло и ако нямате възможност да го поставите в спалнята, по-добре преместете детето в неговата стая.

7. Не позволявайте на високотехнологичните джаджи да ви кара да се чувствате прекалено уверени (или прекалено тревожни). Ако имате видеофон, който да ви помага да наглеждате бебето докато сте си пуснали филм, това е съвсем нормално. Но не въвеждайте прекалено много високотехнологични устройства, които да ви помагат в гледането на детето. Бебешкия пулсоксиметър или пък сензорите за бебешки легла често дават фалшиви сигнали и могат бързо да ви вкарат в паника. Свързването на смарт устройствата с телефона ви не замества осигуряването на безопасни условия за сън.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори