Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-07-27 12:21:22 +0300 Несъмнено нашите майки и баби споделят наистина мъдри и ценни съвети, които са ни полезни в различни сфери на живота. Грижи за бебето - митове, на които трябва да спрем да вярваме

Грижи за бебето - митове, на които трябва да спрем да вярваме

Грижи за бебето - митове, на които трябва да спрем да вярваме 470 900
Несъмнено нашите майки и баби споделят наистина мъдри и ценни съвети, които са ни полезни в различни сфери на живота.

Но преди да разчитаме на техния опит, особено по отношение на отглеждането на деца, е важно да сме добре информирани и да не пренебрегваме насоките на педиатъра.

Днес сме събрали за теб някои от най-често срещаните съвети за отглеждане на бебе, предавани от по-възрастните жени на младите майки, които всъщност не е препоръчително да следваме, а понякога дори могат да бъдат вредни за детето.

 

Ако детето има висока температура, повий го добре

Някои по-възрастни жени съветват бебето да бъде повивано, за да намалим температурата му. Но това не е препоръчително, тъй като до голяма степен телесната температура се регулира чрез кожата. Ако покрием бебето с твърде много слоеве дрехи, температурата няма да спадне, а не е изключено и да се повиши.

Лекарите препоръчват:

  • Постави хладна, влажна кърпа на челото, китките и глезените на детето си.
  • Увеличи приема на течности на детето.
  • Проветри стаята.
  • Премахни излишните слоевете дрехи, за да може топлината да се освобождава по-лесно през кожата.

 

Не къпи бебето, когато е болно

Съветът да не бъде къпано бебето, когато е болно, е продиктуван от схващането, че то ще се разболее още повече и ще се почувства по-зле. Но лекарите съветват да правим точно обратното. Разбира се, трябва да следим температурата на бебето да не е по-висока от 37.5 ℃ и дали има на лице друг фактор като специфично кожно заболяване или др.

 

За да стане косата на бебето по-гъста трябва да я обръснеш

Съществува поверие, че ако бебето има тънка и рядка коса, родителите трябва да обръснат главата му, така че косата да започне да расте по-гъста.

Но това е мит. Косата няма да бъде по-гъста, независимо дали сте дете или възрастен. Космените фоликули са разположени на няколко милиметра под повърхността на кожата, така че почти нищо, което се случва на повърхността на скалпа, не им влияе. Защо все още съществува този мит? Много дерматолози казват, че това се дължи на разликата между обръсната и небръсната коса – когато косата започне да расте след бръснене, тя изглежда по-плътна. Но това е само визуален ефект.

 

Научи детето да използва гърне възможно най-рано

Не се притеснявайте, ако вашето малко дете не иска да използва гърне все още. Децата се развиват със собствено темпо, така че ако твоето не е готово, не го насилвай. Някои деца привикват да използват гърнето още на 1 годинка, а други малко по-късно, когато навършат 2 годинки.

 

Изгарянията трябва да бъдат намазани с олио или масло

Когато нанасяме масло/олио върху изгаряне, ние го покриваме с непроницаем слой, който буквално пречи на кожата да се охлажда и не позволява на медикаментите, които нанасяме върху изгорения участък, да излекуват кожата. Ако нанесем слой масло/олио, просто в един момент ще се наложи да го отстраним, за да започне лечението на раната и потенциално да повредим кожата отново.

Лекарите препоръчват:

  • Поставете изгорената кожа под хладка вода (не трябва да е твърде студена);
  • Нанесете мехлем за изгаряния.
  • Посетете лекар, ако изгарянето е сериозно.

 

Ако кърмиш не трябва да консумираш ярко оцветени храни

Много хора все още мислят, че ако една майка приема ярко оцветени зеленчуци/плодове (например домати), бебето ѝ задължително ще страда от алергия. Но е доказано, че това е мит. На майките е позволено да ядат почти всичко, което искат (но в разумни количества, разбира се.) Ако все пак се страхуваш, просто наблюдавай реакцията на тялото на бебето си, когато хапваш различни храни.

 

Не позволявай детето да е левичар

В миналото семействата се стараели да превъзпитат деца, ако от малки е имало индикация, че ще станат левичари.

Когато бебето дойде на този свят, то вече има доминираща ръка и когато се опитваме да вървим срещу природата, може да се сблъскаме с негативни последици. Концентрацията, координацията, сръчността и способността за учене на детето могат да намалеят. Важно е да се придържате към естествената тенденция на детето.

 

Материалът е адаптиран от: www.brightside.me

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори