Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-06-26 10:04:27 +0300 В усилията си да положим максимално добри грижи за малкия новодошъл в семейството ни, често не усещаме кога се престараваме. 5 основни грешки, които допускаме при бебешкия тоалет, и как да ги избегнем

5 основни грешки, които допускаме при бебешкия тоалет, и как да ги избегнем

5 основни грешки, които допускаме при бебешкия тоалет, и как да ги избегнем 470 900
В усилията си да положим максимално добри грижи за малкия новодошъл в семейството ни, често не усещаме кога се престараваме.

През първите седмици и месеци заедно, особено с първото дете, преобладават тревогите дали нещо, което за нас би било обичайно, е нормално за малко бебе. В това число попадат притесненията за покашлянето, кихането, зачервяването на кожата, въртенето и сумтенето, силния плач. И това са съвсем обичайни вълнения за един млад родител! В стремежа си да не допуснем и най-малкия „фал“ обаче започваме да прекаляваме със суетенето около детето и въпреки добрите си намерения, понякога повече вредим, отколкото му помагаме. Затова грижата за бебчо, както и всяко друго нещо, трябва да бъде с мярка.

 

Нека разгледаме някои от най-често допусканите родителски грешки в бебешкия тоалет:

  1. Пренебрегваш грижата за пъпната връв и пъпчето.

Остатъкът от пъпната връв, прерязана при раждането, трябва да изсъхне и падне до 10-ина дни. Препоръките на лекарите са основно да се избягва мокренето и триенето в тази област през този период. Ежедневната грижа вкъщи обаче включва 2-3 пъти на ден пъпчето да се обработва с памуче или клечка за уши, натопени в чист медицински спирт. Това подпомага изсъхването на пъпната връв и дезинфекцира зоната. За всякакво зачервяване или възпаление на кожата под нея по-добре говори директно с педиатъра.

  1. Къпеш бебето прекалено често.

Малките бебета не се потят, поради което къпането всяка вечер е напълно излишно. Нещо повече, това води до изсушаване на нежната кожа на новороденото. Разбира се, ежедневното подмиване на дупето и слабините е повече от желателно, но бебешката вана и измиване на косичката му е достатъчно и 2 до 3 пъти седмично.

  1. Водата за къпане е прекалено гореща (или прекалено студена).

Горещата вода може да изсуши бебешката кожа, но твърде горещата може да я изгори. От друга страна студената вода предразполага мъничето към настинки. Затова най-добре използвай термометър и се уверете, че водата винаги е в диапазона 37-39 градуса.  Разбира се, някои бебчета харесват с 1-2 градуса по-хладка или по-топла вода и тогава няма нищо лошо в това да се водиш по предпочитанието му.

  1. Използваш неподходящи продукти.

Неподходящи са агресивно почистващите и силно ароматизирани продукти, каквито използват повечето възрастни. Нежната детска кожа и скалп са силно чувствителни, затова са разработени специални почистващи средства за бебетата на възраст от 0 до 2г. Обикновено те са слабо ароматизирани, съдържат преобладаващо натурални съставки и не дразнят бебето, а често са и в комбинация 2-в-1 душ-гел и шампоан.

  1. Пропускаш основни стъпки в грижата за дупето.

Много майки предпочитат да използват кремове против подсичане едва след появата на първия обрив. За предотвратяване на типично бебешките кожни раздразнения основна роля играе превенцията от самото начало. Все пак едно бебе сменя от 6-8 пеленки на ден през първите си месеци. Затова редовната употреба на крем срещу подсичане при всяка подмяна на пелената ще предпази дупето му сухо и защитено от влагата и мръсотията, които са основни причинители на възпаленията. Ние, разбира се, ти препоръчваме Sudocrem. Освен че предпазва нежната бебешка кожа от подсичане, Sudocrem подпомага бързото възстановяване на кожата и облекчава болката и дискомфорта при подсичнае. Ето тук можеш да прочетеш повече за причините, поради които Sudocrem е изборът на всяка втора майка в България!

 

В случай, че бебчо е с атопична кожа, потърси продукти, които му понасят добре и не причиняват зачервявания, обриви и възпаления. Може да се наложи да пробваш няколко различни марки докато попаднеш на правилната за вашия случай. Не експериментирай излишно, а се ориентирай към медицинската козметика. Тя често е от по-горен ценови клас, но ще си спестиш много тревоги и нерви.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори