Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-06-26 10:02:34 +0300 Начините за комуникация при новородените и малките бебета са наистина ограничени. 6 съвета как да постъпиш, когато бебето плаче неспирно

6 съвета как да постъпиш, когато бебето плаче неспирно

6 съвета как да постъпиш, когато бебето плаче неспирно 470 900
Начините за комуникация при новородените и малките бебета са наистина ограничени.

Когато бебчо се чувства добре, обикновено се усмихва и спи непробудно. Когато изпитва дискомфорт или нещо го боли, трябва да си „каже“ – плаче, вика, рита с крачета дори и насън. Предлагаме ти 6 съвета как да постъпиш, ако бебето не успява да се успокои:

  1. Провери дали не изпитва болка. Поради липса на други възможности за комуникация бебето може да съобщи че изпитва болка или дискомфорт единствено чрез плач и писъци. Провери дали е вдигнало температура, дали има следи от ухапвания от насекоми, одрасквания. Ако сгъва крачета интензивно, това е сигнал за болка в коремчето, а тя често може да бъде причинена от газове или погълнатия въздух по време на хранене (силният плач също допринася за поглъщането на въздух).
  2. Осигури му физически контакт. При новородените физическият контакт с майката – допира, усещането, миризмата, звуците – е нещо познато, което го успокоява. Сученето също успокоява бебето, донякъде и заради успокояващите вещества в кърмата, така че можеш да му дадеш да суче от гърда или да го храниш с бутилка докато го придържаш до тялото си.
  3. Изкъпи го. Звукът на течащата вода и приятният ѝ допир до кожата на бебето често го успокояват в пристъпи на рев. Вземи си душ/вана заедно с него и го гушкай – контактът на кожа в кожа също допринася за спокойствието му.
  4. Прегърни го и се раздвижете заедно. Танцуването с бебето, пеенето и люлеенето в майчината прегръдка му дават усещане сякаш все още е в утробата ти. Някои бебета предпочитат по-силно люшкане, докато други ги успокояват нежните и плавни движения.
  5. Увери се, че заобикалящата го среда е спокойна. Премахни всички възможни причини за раздразнение у бебето – високо пуснат телевизор или радио, пералня, миялна или др.
  6. Чети му на глас. Звукът на тихия майчин глас е едно от най-мощните средства за успокояване на бебето.

Ако причина за неспирния плач са колики, конултирай се с педиатър. Помни, че силният непрестанен плач при повече от 3 часа на ден и повече от 3 дни в седмицата е типичен сигнал за болки от колики.

При колики ние ти препоръчваме капките Infacol! Те съдържат активното вещество симетикон, който улеснява отделянето на газовете, които надуват нежното бебешко коремче и са основната причина за болезнения дискомфорт. Освен това капките Инфакол са с приятен портокалов вкус, който се харесва от бебетата!

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори