Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-11-23 19:14:16 +0200 В условията на пандемия играта навън се промени за малки и големи. Как намалим риска за здравето на децата си на детската площадка?

Как намалим риска за здравето на децата си на детската площадка?

Как намалим риска за здравето на децата си на детската площадка? 470 900
В условията на пандемия играта навън се промени за малки и големи.

Детската площадка е любимото място за посещение на всяко дете. Но за някои родители на малки деца присъствието там е причина за безпокойство - въпреки че наскоро в някои страни (Канада, например) разрешиха спешната употреба на COVID-ваксината за деца на възраст от 5 до 11 години, неваксинираните бебета и малки деца все още са много уязвими за вируса. И тъй като игрите на открито представляват по-нисък риск за предаване на COVID-19, не е изненадващо, че детските площадки и парковете са привлекателни за родителите, дори когато времето се захлади.

 

В този момент от пандемията повечето семейства са утвърдили какво възприемат като „рисково“ поведение, което според експертите е от особено значение преди да заведат децата да играят на обществени места. Идентифицирайте и оценете риска, разработете план за намаляването му и представете подходяща за възрастта версия на децата си, преди да отидете на детската площадка.

Въпреки това, вероятно ще срещнете широк спектър от родители и деца, които носят (или не носят) маски и с различни интерпретации на „ спазване на дистанция“. Така че споделете собствените си виждания за лични граници със своите деца по подходящ за възрастта им начин. Важно е децата да са наясно с опасностите от COVID-19, в противен случай те ще виждат и усещат необясними промени в поведението ви и в това на околните.

Опитайте се да избягвате да предизвиквате излишен стрес, за да не се страхуват децата ви, когато срещат нови хора. Например, кажете на детето си, че е невъзможно да се разбере визуално човек дали е получил ваксина срещу COVID-19 или не, така че като цяло внимаването с другите е от ключово значение. Можете да обясните, че затова не докосваме играчките на други хора и си събуваме обувките и си мием ръцете, когато се приберем.

Помислете за видовете играчки и храна, които ви е удобно да носите навън и помогнете на децата да определят очакванията си. Например, можете да донесете футболна топка в парка с разбирането, че може да се наложи да я приберете, ако много деца искат да я използват.

Също така е добре да зададете граници, след като пристигнете на детската площадка, като например да позволите на вашето малко дете да играе на катерушките и пързалките, но да го накарате да излезе, ако стане твърде претъпкано или да използвате само своите играчки в пясъчника.

Същата стратегия важи и за храната – в миналото може да не сте имали нищо против три чифта малки ръце да ровят в торбичка със закуски или ако малко дете случайно е пило от грешната чаша, но сега това поведение може да предизвика безпокойство у родителите.

 

Децата могат да се научат как да изразяват себе си, дори ако все още развиват комуникационни умения. Специалистите твърдят, че децата на възраст между четири и пет години може да са по-склонни да вокализират, ако някой носи или не носи маска и да му кажат да си я сложи. Съсредоточете се върху подчертаване и комуникиране на поведението, с което вашето семейство се чувства комфортно, като казвате: „Искаме да останем здрави, затова в нашето семейство носим маски. Някои други семейства може да се чувстват по различен начин, но ние ги носим.” Това каза, че малките деца не трябва да се чувстват така, сякаш трябва да налагат правилата или да се карат на приятели. Пояснете, че ако детето ви види някой без маска, с когото иска да играе, то може да ви попита как се чувствате по въпроса. Вашето дете също трябва да знае, че не трябва да се чувства лошо, ако откаже да играе с деца, с които се притеснява.

В крайна сметка родителите са най-добрите защитници на децата си, така че не се колебайте да отстоявате разбиранията си, дори ако се страхувате да обидите друго семейство. Например, ако се чувствате неудобно, защото нечие дете има хрема, може да кажете на родителите му: „Ще държим децата си за момента разделени, защото често виждаме баби и дядовци, които са уязвими към COVID-19“.

По същия начин, ако маската на някое дете се свлича от лицето му, можете да отдалечите детето си или да изразите притесненията си към неговия родител.

И не забравяйте, че само защото изразявате гласно чувствата си, това не означава, че всички родители ще са съгласни с вас. Придържайте се към ценностите си, отговаряйте на другите с добро и моделирайте несъгласието си. Можете да обясните на детето си, че понякога тревожността се проявява като гняв, но това не означава, че когато някой е недоволен, то това не го определя като добър или лош – просто му трябва време да се успокои. И ако вие сте изпуснали нервите си, напомняйте си, че никой не е перфектен.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори