Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-06-13 11:50:20 +0300 Кърменето несъмнено е един от най-ценните подаръци, които новата майка може да предложи на новороденото си. Митове и истини за кърменето

Митове и истини за кърменето

Митове и истини за кърменето 470 900
Статия на Образователен сайт MyParenthood
Кърменето несъмнено е един от най-ценните подаръци, които новата майка може да предложи на новороденото си.

Ползите от кърменето са общоизвестни, но броят на майките, които кърмят бебетата си, остава малък. Още по-малък е броят на майките, които продължават да кърмят поне до шестия месец, както препоръчва Световната здравна организация.

 

Ето някои митове и истини, които всички жени, които кърмят или биха искали да кърмят, трябва да знаят:

 

  1. Трябва да консумирам много течности, за да имам кърма: МИТ

Производството на кърма не зависи от количеството течности, които консумирате, а от честотата на кърмене и неговата ефективност.

 

  1. Бременна съм с второто си бебе. Трябва незабавно да спра кърменето: МИТ

Кърменето по време на нормална бременност не увеличава вероятността от неблагоприятни ефекти върху майката или новороденото. Продължаването на кърменето по време на бременност е безопасно при определени условия. Проблемите, с които може да се сблъска бременната кърмачка през първи и трети триместър на бременността, са чувствителността на гърдите и зърната и леко намаляване на количеството мляко през втори триместър. Кърменето по време на бременност може да увеличи броя на маточните контракции. Обикновено това не е проблем, освен ако няма анамнеза за риск от спонтанни аборти или възможност за преждевременно раждане.

 

  1. Докато кърмя няма да напълнявам лесно: МИТ

Факт е, че с кърменето „горите“ допълнителни калории (около 300-500 калории на ден). Самото кърмене обаче не може да доведе до загуба на тегло, ако не спазвате определена диета. За да може да поддържа производството на карма, тялото намалява изгарянето на калории и съхранява повече мазнини. Консумирането на висококалорични храни без хранителна стойност може да доведе до значителен напълняване след раждането.

 

  1. Ако имам температура в следствие на настинка или грип, не трябва да кърмя бебето си: МИТ

Препоръчително е дори противоположното – с продължаване на кърменето прехвърляте антитела на бебето. Продължете с кърменето, като се грижите за хигиената си (миене на ръце преди кърмене, използвайте маска, ако е необходимо) и се консултирайте с акушерка.

 

  1. Не мога да кърмя, ако имам проблеми с гърдите си (напр. плоски или врастнали зърна, ранички по зърната, мастит и др.): МИТ

Повечето жени кърмят успешно независимо от размера на гърдите или формата на зърната. Ако имате плоски или враснали зърна, кърменето може да е малко по-трудно в началото, но има няколко начина да преодолеете тази бариера както преди, така и след раждането.

Раничките по зърната се появят, когато бебето не засмуква гърдата правилно. Маститът е възпаление, което може да бъде причинено от инфекция или запушване на млечния канал. Нито един от горните проблеми не трябва да ви спира да кърмите. Разбира се, най-доброто лечение е превенцията и правилното кърмене.

 

  1. Кърменето намалява риска от развитие на диабет при майката: ИСТИНА

Кърменето в продължение на поне 6 месеца значително намалява риска от развитие на диабет както при майката, така и при кърменото дете.

 

  1. Нощното кърмене улеснява започването и поддържането на процеса: ИСТИНА

Повечето бебета се нуждаят от нощно кърмене през първите месеци от живота. Освен това нощното кърмене допринася за правилното установяване на процеса през първите два месеца.

 

  1. Кърменето е нещо естествено и всяка майка трябва да знае как да кърми детето си: ИСТИНА И МИТ!

Разбира се, кърменето е нещо естествено, но и новата майка, и бебето тепърва започват да го усвояват. Препоръчително е новите майки да се подготвят преди раждането и е още по-важно да получат подкрепа и насоки при първото кърмене. Необходими са търпение и постоянство, за да се научите да кърмите успешно.

 

Това са накратко митовете и истините за кърменето. Като цяло нашето общество вярва толкова много в гореспоменатите митове, че понякога те стават причина за прекратяване на кърменето. Ето защо е важно всяка нова майка преди и след раждането да говори с акушерката и да получи помощ при първото кърмене.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори