Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-09-14 14:06:47 +0300 Чувствате ли се заседнали в работата си или сякаш се задушавате на работното си място? Опитвате ли се да изтикате тези усещания настрана? Или се решавате и опитвате нещо ново?  Време ли е да смените работата си?

Време ли е да смените работата си?

Време ли е да смените работата си? 470 900
Чувствате ли се заседнали в работата си или сякаш се задушавате на работното си място? Опитвате ли се да изтикате тези усещания настрана? Или се решавате и опитвате нещо ново? 

Пандемията промени живота такъв, какъвто го познаваме, така че е съвсем естествено да поставяте под съмнение определени аспекти от живота си. Повечето от нас го правят в една степен или друга. Един от първите въпроси, които трябва да си зададете, е: Мога ли да си позволя да напусна работата си точно сега?

 

Ако отговорът е отрицателен, тогава, вероятно сега не е подходящият момент да помислите за напускане на работа без друга опция. Ако отговорът е положителен, отделете минута, за да помислите колко щастлива сте да бъдете в тази позиция. Вашите възможности са много по-отворени, но това може да бъде и по-объркващо.

Също така е важно да разберете защо сте толкова стресирани и нещастни в момента. Дали причината не е в трудното намиране на баланс между дома, децата, работата и пандемичния живот наведнъж? Ако е така, трябва да знаете, че не сте сами. В момента мнозина родители едва се справят, а майките носят основната тежест. Ако случаят е такъв, може би е добре да поговорите откровено с партньора си в момента относно разпределението на отговорностите. Бъдете открити и честни. От един човек не може - и не бива - да се очаква да се справя с всичко. Не е честно или разумно. Може също да се наложи да проведете разговор с прекия си ръководител за това какво можете и какво не можете да правите, за да подобрите ситуацията си. Управлението на очакванията е по-важно от всякога.

Простичко казано: признайте честно пред себе си защо сте толкова стресирани и защо не харесвате (или дори мразите!) работата си в момента.

Но ако сте били нещастни на работното си място и преди пандемията, тогава трябва сериозно да помислите за промяна. Пандемията ясно даде да се разбере, че нормалното, което познавахме, го няма - и може би това е за добро. Много хора поставят под въпрос средата и работата си. И макар промяната на кариерата да изглежда нещо голямо и страшно  - при висока безработица и слаба сигурност на работата - може би това е идеалното време за тази промяна.

Светът, какъвто го познавахме, се обърна с главата надолу и нещата няма да се върнат към предишното "нормално". Но може би това не е съвсем лошо нещо, защото ни дава шанс наистина да видим как живеем, какво ценим и какво искаме да постигнем оттук нататък.

 

Животът е твърде кратък, за да не се възлозвате от възможностите си. Ако сте заседнали в работа, която ви изтощава и натоварва, и имате финансовите възможности да направите промяна, направете я. Разбира се, че новото, непознатто, несигурността ви плашат. Но това, че нещо ви се струва страшно, не означава, че трябва да се избягва или че няма да е за по-добро.

Промените не е задължително да бъдат кардинални, за да бъдат ефективни. Ако наистина се чувствате недовлетворена от работата си, може би разговорът с шефа ви ще помогне. Може би това да поискате смяна на позицията или повишение на заплатата ще ви помогне да се почувствате по-високо оценена, по-способна и по-удовлетворена. Може да има начини да преразпределите задачите сред екипа си или да делегирате част от нещата на външен изпълнител, за да разтоварите малко от тежестта на раменете си.

Има начини и за управление на риска, свързан с промените. Вземете своето решение въоръжени с възможно най-много информация. Говорете с приятели и познати как са направили те промяна в кариерите си. Ако знаете какво не искате да правите, усъвършенствайте това, което искате да направите. Разберете какви опции има за вас в тази сфера. Образовайте се. Преминете курс за квалификация. Спестете си пари, докато планирате промяната, за да я реализирате комфортно.

 

Не забравяйте, че колкото и не на място да се чувствате в момента - това не ви прави по-малко умна или способна. Тъкмо обратното. Вие заслужавате най-доброто за себе си и семейството си и можете да се справите! Успех!

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори