Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-08-05 17:00:03 +0300 Каквато и да е темата, тези съвети от експерти ще ви помогнат, за да протече сериозният разговор с детето ви по гладко. Как да направим "трудните" разговори по-лесни за детето

Как да направим "трудните" разговори по-лесни за детето

Как да направим "трудните" разговори по-лесни за детето 470 900
Каквато и да е темата, тези съвети от експерти ще ви помогнат, за да протече сериозният разговор с детето ви по гладко.
  1. Изберете правилния момент

Сутрините през уикендите може би са най-подходящият момент, защото вие не бързате за работа, а децата не се приготвят за училище. Всички са си вкъщи. което означава, че ако детето има въпроси или желае да обсъди притесненията и страховете, възникнали от проведения разговор, вие сте на разположение да се отзовете.  

От друга страна много деца, а и възрастни, са твърде изтощени вечер. Понякога събитията от деня са ги развълнували прекалено, възможно е да са нервни и избухливи. А дори и да са в отлично настроение, умореният мозък не умее да обработва пълноценно сериозна информация. Освен това тревожните въпроси затрудняват заспиването и влошават качеството на съня.

 

  1. Подгответе се предварително за предстоящия разговор

Ако ситуацията е емоционална за вас – например, предстои развод, вашият домашен любимец трябва да бъде приспан или човек от семейството е болен – отделете време, за да подготвите какво ще кажете. Това ще ви помогне да запазите самообладание и да съобщите неприятните новините по-лесно. Не е проблем децата да видят, че сте тъжни, но първоначалният разговор задава тона на ситуацията и ако плачете или сте твърде емоционални докато говорите, децата ще се уплашат и ще се чувстват несигурни.

 

  1. Подберете думите си, така че да отговарят на възрастта детето

Сложни ситуации като преместване, развод или смърт са трудни за разбиране от децата. Избягвайте дългите обяснения, изпълнени с много подробности, защото по-малките деца се объркват. В потока от думи те няма да успеят да разберат проблема. Съществува риск да се затворят и да спрат да общуват с вас. Вместо това използвайте кратки и ясни изречения с обяснения, подходящи за възрастта на детето.

 

  1. Приемете настоящите емоции и чувства на детето

Назовете емоциите и чувствата, които изпитва детето в момента на разговора. Помогнете му да изрази с думи онова, което изпитва. Кажете: „Изглежда новината те натъжи.“ или „Страшно ли ти се струва всичко това?“ Изкушаващо е да се опитвате веднага да утешите детето и да „поправите“ емоциите, които бушуват в него. За вас определени ситуации може да са по-лесни за осмисляне и приемане, но помнете, че всичко, което детето мисли и чувства в момента е истинско и валидно за него. Затова преди да преминете към разрешаване на даден проблем се постарайте да проявите търпение и разбиране към мислите и чувствата на детето ви.

 

  1. Върнете се на обсъдената тема отново

Ситуацията не изчезва, когато приключи първата дискусия за нея. Особено, ако темата е по-деликатна. Децата ще имат допълнителни въпроси, така че постарайте са да им покажете, че винаги сте на разположение да обсъдите темата отново, и че те могат да дойдат при вас с всякакви въпроси или притеснения, когато са готови.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори