Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-04-16 10:55:36 +0300 Децата се държат лошо по много причини, но най-често срещаната е, че просто им е скучно. Как да се справим с ината на децата?

Как да се справим с ината на децата?

Как да се справим с ината на децата? 470 900
Децата се държат лошо по много причини, но най-често срещаната е, че просто им е скучно.

Те осъзнават, че поведението им работи, особено ако им осигурявате и правите всичко, което поискат. Понякога желанието да се наложат също е причина за тяхното упорство, тъй като това е начин едно дете да се опита да получи контрол над ситуацията. Важно е да знаете как да реагирате в моментите, в които детето ви се опитва с инат и плач да получи желаното, не само за да улесните малко живота си като родител, но и за да окуражите детето да изразява по по-подходящ начин чувствата и емоциите си.

 

  1. Покажете на детето, че съществува и по-спокоен подход към възникналите неприятни ситуации ситуациите

Децата често обичат да имитират родителите си, затова трябва да моделираме тяхното поведение и действия като ги научим да бъдат спокойни. Ако малчуганът е изпаднал в истерия, а в отговор вие започнете да му крещите, този модел ще се превърне в неговата представа за нормална реакция при проблем. Затова опитайте се да запазите спокойствие. Така ще покажете на  детето, че с викове и обиди няма как да разрешите казус. Ако детето е изпаднало в неутешим плач, заменете обичайното: „Спри веднага да плачеш!“, което още повече ще го стимулира да се инати, като използвате: „Какво не е наред? Моля те, сподели ми какво те е разстроило.“ Не спирайте да го окуражавате да контролира емоциите си.

  1. Предложете избор, за да могат те да решат какво искат да правят

Според специалистите, ако предоставите на детето възможността да избира ще задоволите необходимостта му да контролира. Използвайте своята находчивост, за да се преборите с ината. Вместо „Подреди си играчките!“ пробвайте с „Кое искаш да направиш първо – да си измиеш зъбите или да ми помогнеш да оправим тук преди лягане?“

  1. Уведомете детето за потенциалните неприятни резултати от неговите действия

„Защото аз така казвам!“ не е подходящ отговор, когато детето ви попита защо не трябва да прави това или онова. Винаги се опитвайте да общувате с него и да му обяснявате какви са възможните последици, ако то се държат лошо и защо не трябва да правя определени неща. Помогнете му да осъзнае естествените последици от действията си, за да си вземе поука и да се спира на по-добри решения за себе си в бъдеще. Например „Ако си легнеш късно утре ще ти е много трудно да станеш и ще си в лошо настроение цял ден.“ е правилното обяснение, когато пакостникът не желае да си легне навреме.

  1. Създайте домашна рутина, която детето трябва да спазва, и го възнаградете за добрите резултати

Изградете заедно с детето полезна ежедневна рутина, за да възпитате отговорност и чувство за удовлетвореност. Например никакво гледане на телевизия след определен час, помагане с домашните задължения, миене на зъби, лягане в подходящо време. И ако искате да проявите творчество, съставете табло за месеца. Кажете му, че ако следва дейностите за изпълнение през целия месец ще получи някаква награда по свой избор.

  1.  Пренасочете вниманието на детето

Проучванията показват, че понякога децата се държат лошо, защото им е скучно или не знаят с какво друго да си запълнят времето освен с пакости. Намирайки занимание, което да ангажира и забавлява детето, вие насочвате енергията му към нещо много по-полезно и смислено. Освен това му показвате, че пакостите далеч не са единственият начин  татко и мама да му обърнат внимание.

  1. Старайте се да се допитвате до мнението на детето и да се поинтересувате как то би решило възникнал проблем

Общувайте открито с детето, попитайте дали нещо не е наред, нещо притеснява ли го и ако то ви сподели не бързайте сами да предлагате решение на  ситуацията. Обсъдете как се е стигнало до такъв развой на събитията, как може да се постъпи в бъдеще, за да се избегнат подобни резултати. Поинтересувайте се от мислите и разсъжденията на детето и как смята, че е правилно да се постъпи. Ако няма отговор, помогнете му малко, но не забравяйте, че е важно да го накарате да се чувства сякаш само се справя с проблема си.

  1.  Не неглижирайте емоциите, които изпитва детето и се опитайте да му помогнете да се справи с тях

Вместо да натяквате на детето, че е лошо и пакостливо, покажете му, че го разбирате, че го подкрепяте, че не сте врагове. Тъй като емоциите играят голяма роля в поведението на детето, винаги е добре да ги признаете. Например: „Знам, че си разочарован, че днес не успяхме да излезем в парка, но навън е студено. Нека правим нещо друго заедно, а когато е топло ще отидем в парка.“

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори