Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-10-13 12:14:28 +0300 Предоставяне на информация за дейностите, които се финансират за здравно неосигурени бременни Права на здравно неосигурени бременнни

Права на здравно неосигурени бременнни

Права на здравно неосигурени бременнни 470 900
Предоставяне на информация за дейностите, които се финансират за здравно неосигурени бременни

Всяка здравно неосигурена бременна има право на медицински услуги, включени в клиничната пътека „Раждане“, както и един профилактичен преглед по време на бременността и определен обем изследвания. Тези права са регламентирани в Наредба № 26 от 14.06.2007 г. за предоставяне на акушерска помощ на здравно неосигурени жени и за извършване на изследвания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване на деца и бременни жени (Наредба № 26). Финансирането се осигурява от Министерство на здравеопазването чрез Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Профилактичният преглед и изследванията се извършват от лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ по акушерство и гинекология и медико-диагностични лаборатории на територията на цялата страна, които имат сключени договори с НЗОК.

Профилактичният преглед включва анамнеза, оценка на рискови фактори, определяне вероятния термин на раждане, измерване на артериално кръвно налягане, антропометрия с външна пелвиметрия, гинекологичен преглед, изследване на детски сърдечни тонове, ако срокът на възрастта го позволява, ехография и интерпретация на изследванията. Изследванията, които са включени са: ПКК, кръвна захар, урина - седимент, глюкоза, албумин, изследване за сифилис, изследване за хепатит В (HbS Ag); микробиологично изследване на влагалищен секрет.

Избраният от здравно неосигурената бременна лекар специалист по акушерство и гинекология, който ще извърши профилактичния преглед, следва да представи план за последващите действия по проследяване на бременността, като уведоми, че те не са включени в извършвания от него преглед и съответно не попадат в обхвата на дейностите, на които има право като неосигурено лице по Наредба № 26.

Медицинските услуги свързани с акушерската помощ на здравно неосигурените бременни включват услугите посочени в клиничната пътека № 5 „Раждане“. Оказването на безплатна акушерска помощ се извършва от лечебни заведения за болнична помощ на територията на цялата страна с разрешение да осъществяват родилна помощ, които имат договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за оказване на болнична помощ по горецитираната клинична пътека.

Всеки лекар от лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ може да насочи неосигурените жени за оказване на медицински услуги, свързани с акушерска помощ, като издаде направление за хоспитализация (бл. МЗ – НЗОК № 7).

Лечебно заведение за болнична помощ, от което са потърсени медицински услуги, свързани с акушерска помощ, което по обективни причини не може да осигури необходимия обем диагностични и лечебни дейности, следва да осигури своевременно превеждане в най-близкото лечебно заведение за болнична помощ, което може да осъществи тези дейности, като приложи всички налични медицински документи за извършените диагностични и терапевтични дейности.

Допълнителни прегледи, с цел осигуряване на безрисково майчинство за всяка жена и гарантиране достъпа на здравно неосигурени жени до медицински грижи по време на бременност и раждане, могат да се извършат чрез Здравно-консултативните центъра за майчино и детско здраве (ЗКЦ), разкрити във всички областни градове и в някои университетски болници. ЗКЦ за област София-град се намира в СБАЛАГ „ Майчин дом“ ЕАД.

Финансирането на тези прегледи е осигурено от Министерство на здравеопазването чрез Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2021-2030 г.

В ЗКЦ, разкрити в МБАЛ, лекари, психолози и социални работници осигуряват комплексно обслужване за бременни жени и деца, което включва:

- информационни, логистични и координационни дейности за родилки и бременни с патология на бременността в хода на тяхното болнично лечение и/или амбулаторно проследяване и лечение, както и за деца с увреждания и с хронични заболявания;

- предоставяне на специализирани консултации от медицински и немедицински специалисти, включително психологическа подкрепа и превенция на изоставяне на деца, на родилки и бременни с патология на бременността, деца с увреждания, деца с хронични заболявания, недоносени деца, на място в Здравно-консултативния център или в дома, по искане на лекар от същото или от друго лечебно заведение.

В ЗКЦ, разкрити в УМБАЛ, се извършват лабораторни изследвания и генетични консултации за оценка на риска от раждане на дете с болест на Даун, други анеуплоидии, спина бифида, аненцефалия и тежък дефект на коремната стена.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори