Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-04-19 10:34:36 +0300 Бременна с второто си дете, Меган Маркъл не получи разрешение да лети обратно до Великобритания за погребението на принц Филип. Пътуване със самолет по време на бременност - безопасно ли е?

Пътуване със самолет по време на бременност - безопасно ли е?

Пътуване със самолет по време на бременност - безопасно ли е? 470 900
Бременна с второто си дете, Меган Маркъл не получи разрешение да лети обратно до Великобритания за погребението на принц Филип.

Новината накара много бъдещи родители да се питат доколко е безопасно пътуването със самолет по време на бременност? А как стоят нещата по време на пандемия?

Въпреки че най-вече е добре да не пътувате до края на бременността си, има някои предпазни мерки, които трябва да вземете в зависимост от това кога решавате да резервирате пътуване и колко висок е рискът за бременността. Ето какво трябва да знаете преди следващата си ваканция.
Като общо правило, повечето авиокомпании ще позволят на бременни да летят чак до 36-та седмица от бременността, но трябва да направите задължително справка с конкретната авиокомпания, за да проверите ограниченията. Също така ще искате да се консултирате с вашия акушер-гинеколог или акушерка преди да предприемете пътуване от какъвто и да е тип - особено ако имате по-висок риск от усложнения по време на бременност.

Преди да пътувате

  • Въпреки че може да сте свикнали да планирате ваканция от днес за утре, има още едно нещо, което трябва да помислите да направите, преди да резервирате полет по време на бременността си: Изберете пътническата застраховка.
  • Ако ограниченията за пътуване по време на пандемията се променят, вашият лекар ще ви препоръча да останете вкъщи, или ако имате някакви допълнителни симптоми - като кървене, коремна болка, подуване, главоболие, промени в зрението или намалено движение на плода - ще искате да отложите или да отмените плановете за летене и да се обърнете към вашия лекар възможно най-скоро.
  • Пътуването не се препоръчва за бременни хора с определени усложнения като прееклампсия, преждевременно разкъсване на мембраните (PROM) или които са изложени на риск от преждевременно раждане.

Първо тримесечие
Пътуването със самолет в ранна бременност всъщност се счита за доста безопасно. И не, скенерите на летището няма да навредят на плода ви.

Бременните обаче трябва да имат предвид, че под влиянието на хормоните кръвта им се сгъстява и за бременната съществува 7 пъти по-голям риск от образуване на тромб. Това трябва да се вземе особено под внимание при дългите полети. За да помогнете за минимизиране на риска, можете да резервирате седалка на пътеката, да се разхождате често и да размахвате краката и пръстите си, докато сте седнали.

И тъй като сутрешното гадене и умората може да са най-големите ви оплаквания през първия триместър, може да искате да се консултирате със следящия ви лекар за употребата на лекарство против гадене.

Втори триместър
Според международни специалисти вторият триместър е най-доброто време за пътуване - това е периодът между 14-а и 28-а гестационна седмица. През тези седмици енергията ви се е върнала, сутрешното гадене се подобрява или изчезва и все още можете лесно да се придвижвате. След 28-а седмица на бременността ще ви бъде по-трудно да се движите или да седите дълго време. 

Ако летите през второто тримесечие, е добре да бъдете добре хидратирани, помислете за носене на компресиращи чорапи, за да избегнете риска от тромбози при дълги полети, и се уверете, че сте направили проучване на болници, намиращи се в близост до вашата дестинация, в случай на спешност.

Бременна сте с повече от едно бебе? Вашият лекар може да ви препоръча да спрете пътуването още след 20-а гестационна седмица.

Трети триместър
До колко напреднала бременност можете да летите? Ако сте относително здрави - и не сте изложени на риск от усложнения като преждевременно раждане, прееклампсия, гестационен диабет или плацента превия - тогава обикновено можете да пътувате до 36-а седмица, въпреки че някои гинеколози може да ви препоръчат да не предприемате такъв риск, в случай че бебето реши да избърза с появата си и да можете да стигнете навреме в болницата, която сте си избрали.

Пациентите с висок риск - и особено тези с индуцирана от бременността хипертония (прееклампсия), диабет, сърповидно-клетъчна анемия - могат да бъдат посъветвани да не летят след 24-а седмица - или изобщо да не летят.

Задължително се консултирайте се с вашия лекар, преди да пътувате в края на бременността и имайте предвид, че някои авиокомпании изискват писмено лекарско разрешение..

Пътуване със самолет по време на COVID-19
За съжаление, пандемията на коронавирус наистина крие повече рискове за бременните. Някои здравни организации изразяват опасения, че бременната и бебето обикновено са изложени на по-висок риск от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и прием в отделение за интензивно лечение. Поради това е добре да ограничите риска от заразяване, включително чрез пътуване и да се съобразявате с местните препоръки за безпоасност.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори