Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-02-10 12:30:45 +0200 Психологът и нутриционист Мирела Великова споделя няколко полезни препоръки за храненето на бременните. Ферментирали храни и бременност

Ферментирали храни и бременност

Ферментирали храни и бременност 470 900
Статия на Mama Dance Studio
Психологът и нутриционист Мирела Великова споделя няколко полезни препоръки за храненето на бременните.

Мирела Великова е член на Британското психологическо дружество (BPS), както и сертифициран нутриционист (ANutr) към Британската Асоциация за Хранене (AFN). Интересува се от нарушения в хранителното поведение, хранителни разстройства, хранителни притеснения, образ на тялото и хранене за психично здраве. Помага на клиентите си да преоткрият връзката със себе си и тялото си, за да водят пълноценен и балансиран начин на живот. Нейните материали достигат до вас благодарение на съвместното партньорство с Mama Dance Studio

 

Можеш ли да включиш ферментирали храни в менюто си по време на бременността?

Ферментиралите храни съдържат естествени пробиотици, които спомагат за поддържането на балансирана чревна микрофлора, повишават имунитета и дори могат да повлияят на психичното ни здраве. Консумирането на ферментирали храни по време на бременност е полезно не само поради изброените по-горе причини, но и защото редица изследвания  доказват положителното влияние на естествените пробиотици върху бременността.

 

А какви са другите причини да включиш кисели краставички или айран в обяда си?

1. Ферментиралите храни могат да намалят риска от преждевремнно раждане

Едно от най-честите усложнения при бременност е преждевременното раждане и се смята,че голяма роля за това има храненето на майката. През 2011 г. норвежки учени са изследвали влиянието на консумацията на пробиотици, съдържащи се в ферментирали млечни продукти и риска  от преждевременно раждане сред  19 000 бременни жени в 17-22 седмица с различен прием на  пробиотични храни на млечна основа - нисък, висок и среден. Резултатите от проучването показват,че рискът от преждевременно раждане е значително по-нисък при жени, които са консумирали големи количества пробиотични храни на млечна основа.

 

2. Намаляват вероятността детето ти да развие екзема

Има няколко любопитни проучвания по тази тема. Едно от тях е направено от Bertelsen, отново в Норвегия. В него са участвали 40 000 бременни жени, които са приемали пробиотици на млечна основа.  Резултатите показват, че бебетата на жени, които са ги консумирали имат сравнително по-малък шанс да развият екзема до 6-месечна възраст.

 

3. Намалят риска от развитие на прееклампсия

Симптомите на прееклампсията включват високо кръвно налягане, придружено от наличие на протеини в урината и в повечето случаи - подуване на ръцете и краката.  Смята се, че храненето на майката има голям ефект върху развитието на това състояние. Според друго норвeжко проучване, публикувано в медицинското списание BMJ Open, употребата на пробиотици по време на бременност може да намали риска от усложнения при бременни жени, включително прееклампсия.

 

4. Ферментиралите храни спомагат за поддържане на нормални нива на инсулин при бъдещите майки

Поддържането на подходящи нива на глюкоза е от изключителна важност по време на бременност и дори лекото повишаване може да има негативни странични ефекти. Съществуват редица проучвания, като едно от тях е проведено със 70 жени в 3-я триместър на бременността и измерва ефекта от ежедневна висока консумация на ферментирали храни върху нивата на инсулин. Жените са приемали както традиционното кисело мляко с 2 щама бактерии, така и кисело мляко със 6 щама бактерии,включващи лактобацили и бифидобактерии.Резултатите от изследването показват, че групата консумирала кисело мляко с по-високо съдържание на пробиотици е имала по-малка инсулинова резистентност и по-добри нива на инсулин през третия триместър на бременността.

 

5. Намалят риска от излагане на токсини

Избягването на излагането на токсини е почти невъзможно в света в който живеем днес, но добрата новина е, че има много начини по които храненето помага за това. Изследването, в което са взели участие 60 жени, разделени на две групи (група, приемаща кисело мляко без и група, приемаща кисело мляко с пробиотици) през последните два триместъра на бременността показва, че бъдещите майки, които са консумирали мляко с пробиотици имат по-ниски нива на живак и арсен.

 

В случай, че не ви допадат ферментирали храни редица проучвания доказват ползата от прием на пробиотици под формата на хранителна добавка. Моят подход към храненето е винаги да поставяме на първо място храната, защото тя винаги доставя на организма много повече от това, което получава от добавката. А за тези от вас, които обичат ферментирали храни ето някои, които бихте могли да похапвате по-често - кисели краставички, кисело зеле, сирене чедър, българското бяло сирене, кисело мляко, кефир, айрян.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори