5 начина да се снабдите с ценната съставка, докато се храните.
Фолиевата киселина е изключително важна по време на бременността и играе огромна роля в клетъчната регенерация и развитието на плода. Препоръчителната дневна доза за бременни и кърмещи жени е 600 микрограма.
Ето и кои са най-богатите естествени източници на ценната киселина.
1. Броколи
Половин чаша броколи съдържа 52 микрограма фолиева киселиа – 13% от препоръчителната дневна доза. Най-добре е да консумирате тази храна сурова или задушена на пара. Можете също да добавите броколи към паста, пица и салати.
2. Семена и ядки
Слънчогледът, бадемите, лененото семе и фъстъците съдържат ценни мазнини и хранителни съставки, включително фолиева киселина. Консумирайте ги сурови (но добре почистени!), на кълнове или поръсени върху салатата. Чаша бадеми например съдържа 46 микрограма фолиева киселина. В супена лъжица ленено семе се съдържат 8 микрограма – 2% от препоръчителния дневен прием.
3. Черен дроб
Пуешкият и пилешкият черен дроб е сред най-богатите източници на фолиева киселина. 100 грама от пуешкия деликатес съдържа над 120% от препоръчителният дневен прием. Имайте предвид обаче, че тази храна съдържа и доста наситени мазнини и висок холестерол, така че внимавайте с честотата на консумацията.
4. Доматен сок
Доматеният сок е друг вкусен и здравословен начин да се снабдите с фолиева киселина. Една водна чаша сок ще ви даде около 40 микрограма киселина. Ако имате нужда от добавка към сока, можете да използвате по-пикантна подправка.
5. Цитруси
Портокалите, грейпфрутите, а също и ягодите и малините са добър източник на фолиева киселина. Средно голям портокал съдържа около 50 микрограма, което прави почти 1/5 от дневната доза, от която се нуждаете.
Източник: stylecraze.com
Коментари