Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-09-08 11:32:04 +0300 Раждането е изключителен момент! Предстои ви среща с малкото съкровище, което 9 месеца е растяло само на сантиметри под сърцето ви, а сега ще се нанесе завинаги в него! 4 съвета за по-бързо възстановяване след секцио

4 съвета за по-бързо възстановяване след секцио

4 съвета за по-бързо възстановяване след секцио 470 900
Раждането е изключителен момент! Предстои ви среща с малкото съкровище, което 9 месеца е растяло само на сантиметри под сърцето ви, а сега ще се нанесе завинаги в него!

И все пак раждането също така е изтощаващ и напрегнат процес, особено в случаите, когато се налага да се прибегне до цезарово сечение. При секциото често е необходимо повече време за възстановяване, в сравнение с вагиналното раждане. 

Ето четири предложения как да ускорите процеса по възстановяването, за да можете да прекарвате по-малко време в болка и умора и повече време с новороденото си бебе.

 

1. Почивайте си много
Секциото е голяма операция. Както при всяка операция, тялото ви се нуждае от време, за да се излекува след това. Очаквайте да останете в болницата пет  до седем дни след раждането (по-дълго, ако има усложнения) и дайте на тялото си до шест седмици, за да се излекува напълно.

Това, разбира се, е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Трудно е останеш в леглото часове наред, когато имаш бебе, което изисква много внимание.

Вероятно сте чували съвета от добронамерени приятели и роднини: „Спи винаги, когато бебето спи.“ Това е много важен съвет, който ще ви помогне да съхраните силите си през първите седмици, докато изградите рутина в ежедневието си след появата на бебето.

Помолете мъжа си или и близки роднини да ви помагат с домакинската работа и по-трудоемките задачи с бебето през първите седмици, докато операцията ви се затвори. Избягвайте да ввдигате нещо по-тежко от бебето и ще бъде чудесно, ако има кой да се справи със смяната на пелените и къпането вместо вас в този период. Не забравяйте, че всяко напрягане на коремните мускули може да причини скъсване на шев и отваряне на раната.

Ако нямате възможност да получите допълнителна помощ извън двете седмици отпуск по бащинство на таткото, помолете мъжа си да ви помага вечер след работа с миенето на съдовете, готвенето, чистенето и подреждането, а сутрин преди да тръгне за работа да зареди около леглото ви с необходимите неща за деня (пелени, мокри кърпички, козметика, храна и др.). Можете да кърмите в легнало положение и така ще се налага да ставате единствено, за да посетите банята. Този период ще отмине бързо и през втория месец след раждането ще можете да се върнете към по-познатия си ритъм на живот.

 

2. Грижете се за тялото си така както се грижите за бебето си
Обърнете си допълнително внимание, докато се излекувате. Избягвайте да се качвате и слизате по стълбите, доколкото можете. Дръжте всичко необходимо, като например като чисти пелени, мокри кърпички, крем за подсичане и храна близо до себе си, за да не се налага да ставате твърде често.

Не вдигайте нищо по-тежко от вашето бебе. 

Винаги, когато трябва да кихате или кашляте, поддържайте корема си с длани, за да защитите мястото на разреза.

Може да отнеме около шест седмици (в някои случаи до осем), докато се върнете към нормалната си рутина. Попитайте вашия лекар кога е добре да започнете с леки упражнения или да шофирате. До изчистване на лохиите използвайте само и единствено дамски превръзки, тъй като тампоните могат да причинят инфекция на влагалището и матката. Не бързайте със секса и първо изчакайте лекарят да ви разреши. Обикновено около 40 дни след раждането е препоръчително да направите профилактичен гинекологичен преглед с микробиология и цитонамазка, зад асе провери как върви възстановяването ви.

Избягвайте усилените упражнения, но правете леки разходки толкова често, колкото можете. Движението ще помогне на тялото ви да се излекува и ще предотврати запека и образуването на съсиреци. Освен това разходките са чудесен начин да запознаете бебето си със света.

Точно както се грижите за физическото си здраве, не забравяйте за емоционалното си здраве. Раждането на бебе може да породи чувства, които никога не сте очаквали. Ако се чувствате изтощени, тъжни или разочаровани, не ги пренебрегвайте. Поговорете за емоциите си с партньора си, с приятелка или с психолог.

 

3. Облекчете болката си
Попитайте своя лекар какви лекарства за болка можете да приемате, особено ако кърмите.

В зависимост от нивото на вашия дискомфорт, лекарят може да ви предпише средство за облекчаване на болката или да ви посъветва да вземете лекарство за болка без рецепта, като парацетамол или ибупрофен. Ако кърмите, задължително се консултирайте с лекаря си по отношение на всякакви лекарства и хранителни добавки без рецепта преди да започнете да ги приемате.

В допълнение към болкоуспокояващите можете да използвате постоперативна превръзка по препоръка на вашия хирург, за да подпомогнете процеса на заздравяване.

 

4. Фокусирайте се върху доброто хранене
Доброто хранене е също толкова важно в месеците след раждането, както и докато сте били бременни.

Ако кърмите, все още сте основният източник на храна за вашето бебе. Яденето на разнообразни храни ще запази бебето ви здраво и ще ви помогне да станете по-силни.

Някои изследвания показват, че приеманите зеленчуци в периода на кърмене придават аромати на майчиното мляко, които увеличават предпочитанията на детето към тях в порастващия период.

Освен това пийте много течности, особено вода. Нуждаете се от допълнителни течности, за да увеличите доставката на кърма и да избегнете запек. Ако препоръчителният дневен прием за здрав човек е около 2 л вода на ден, то при кърмещите жени това количество следва да бъде около 2,5 - 3 литра. Може би ви е трудно да пиете толкова вода? Тогава включете в храненето си повече супи, таратор и други течности (избягвайте кафе, сокове с добавена захар и алкохол).


Кога да се свържете незабавно с лекаря си?
Вероятно ще почувствате някаква болезненост на мястото на разреза и може да имате кървене или отделяне на секрет до шест седмици след кцезаровото сечение. Това е нормално. Но следните симптоми налагат да се свържете незабвно със своя оператор (хирурга, извършил операцията), тъй като те могат да сигнализират за инфекция:

  • зачервяване, подуване или изтичане на гной от мястото на разреза
  • нетипична болка около мястото на разреза
  • температура над 38 ° C, втрисане и мускулни конвулсии
  • секреция от влагалището с неприятен цвят и мирис
  • силно вагинално кървене
  • зачервяване или подуване на краката
  • затруднено дишане
  • болка в гърдите
  • болка в гръдния кош

Освен това се свържете с личния си лекар или с психолог, ако забележите че сте постоянно тъжни и потиснати, имате депресивни мисли или особено ако имате мисли да нараните бебето си.

И накрая, ако имате приятелка или роднина, които са преминали през цезарово сечение, опитайте се да не се сравнявате с тях. Опитът на всяка жена с тази операция е различен. Фокусирайте се върху собственото си оздравяване точно сега и дайте на тялото си необходимото време, за да се върне към нормалното му състояние.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори