Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-06-22 11:39:51 +0300 Витамин D е от съществено значение за здравите кости, мускулите и цялостното състояние на тялото. Витамин D и бременност

Витамин D и бременност

Витамин D и бременност 470 900
Витамин D е от съществено значение за здравите кости, мускулите и цялостното състояние на тялото.

Той помага за усвояването на калция от стомаха и за функционирането на калция в тялото ви. Това помага на костите ви да останат здрави и мускулите да работят добре. Витамин D е мастноразтворим витамин. Двете му основни и най-важни за организма форми са D2 (ергокалциферол) и D3 (холекалциферол).

Витамин D е особено важен по време  на бременност за развитието на костите и зъбите на вашето бебе.

 

Защо витамин D е важен по време на бременност?

Витамин D е от съществено значение за поддържането на здравословни нива на калций и фосфор, които са необходими за здрави кости и зъби. Той е важен както за вашето собствено здраве и благосъстояние, така и за развитието на плода по време на бременност.

Ако имате ниски нива на витамин D, т. нар. дефицит на витамин D, вашето бебе също е вероятно да има ниски нива на витамин D. Това излага плода на риск от усложнения като необичаен растеж на костите, забавено физическо развитие и рахит.

Рахитът е състояние, което засяга развитието на костите при децата. Рахитът може да причини болка в костите, лош растеж и деформации на скелета като изкривяване на гръбначния стълб или крайниците, удебеляване на глезените, китките и коленете. Децата с рахит също са по-склонни към чупливост на костите.

 

Какво може да предизвика дефицит на витамин D?

Бебетата, децата, тийнейджърите, бременните жени или кърмещите майки са изложени на по-висок риск от дефицит на витамин D, тъй като нуждата от витамин D е по-висока при тези групи.

Други състояния и фактори, които могат да доведат до ниски нива на витамин D, включват:

 • Наличието на естествено по-тъмна кожа;
 • Ограничено излагане на слънце поради редовно носене на облекло, което покрива голяма част от кожата ви;
 • Влошено здравословно състояние, което не ви позволява да прекарате достатъчно време навън;
 • Чернодробно или бъбречно заболяване;
 • Прием на медикаменти, които влияят на усвояването на витамин D като някои лекарства за епилепсия;

 

Как да си набавите достатъчно витамин D?

Основните източници на витамин D са излагането на слънце и консумирането на храни, които съдържат витамин D. Набавянето на достатъчно витамин D е трудно да се постигне само чрез диета. Повечето хора могат си набавят достатъчно витамин D чрез излагане на слънчева светлина.

 1. Излагане на слънце

Повечето хора могат да получат достатъчно витамин D чрез излагане на слънчева светлина.

 • От април до септемврисе препоръчва ежедневна разходка рано сутрин или късно следобед;
 • В разгара на лятото може да са достатъчни само 6–8 минути излагане на слънце;
 • Хората с по-тъмна кожа може да се нуждаят от 3 до 6 пъти повече излагане на слънце, за да постигнат еквивалентни нива на производство на витамин D;
 • Слънчевата светлина директно върху кожата е важна – излагане на слънчевата светлина през стъклото не работи, тъй като стъклото блокира ултравиолетовите B лъчи, необходими за производството на витамин D;

 

Излагането на кожата на слънце трябва да е разумно. Никога не трябва да се стига до слънчево изгаряне.

 

 1. Хранителни източници на витамин D
 • Витамин D се намира в малки количества в мазните риби като сьомга, херинга и скумрия. Важно е да сте внимателни при консумацията на риба по време на бременност.
 • Черният дроб, яйцата и обогатените храни като маргарин и някои млечни продукти с ниско съдържание на мазнини (мляко и кисело мляко) също съдържат много малки количества витамин D;

Трудно е обаче да получите достатъчно витамин D само чрез придържането към здравословен хранителен режим.

 

 1. Добавки с витамин D

Важно е да приемате добавки или пренатални витамини само след консултация и по препоръка на наблюдаващия ви лекар. Ако имате висок риск от дефицит на витамин D той може да Ви предпише добавка с витамин D, наречена холекалциферол. Някои жени може да се нуждаят от това само през зимните месеци. Ако лекуващият лекар ви предпише някои добавки с витамин D е важно да ги приемате редовно, за да сте сигурни, че вашето развиващо се бебе има достатъчно витамин D.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори