Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-08-17 13:39:56 +0300 Какво да очаквате по време на бременността и как можете да направите секса по-удобно (и също така невероятно) изживяване Сексът и бременността

Сексът и бременността

Сексът и бременността 470 900
Какво да очаквате по време на бременността и как можете да направите секса по-удобно (и също така невероятно) изживяване

Бременността и горещият секс може да не вървят ръка за ръка във вашия случай, но това не означава, че сте обречени на 9 месеца въздържание (освен ако гинекологът ви не е преценил обратното). Всяка бременност е различна, но има някои типични моменти, които можете да очаквате.

1. Желанието
Въпреки че хормоните и засиленият приток на кръв към таза играят роля, сексуалното желание по време на бременност е доста индивидуално. Като цяло можете да очаквате либидото да изчезне през първия триместър (сутрешно гадене, лесна умора и т.н.), да се покачи, когато тези симптоми изчезнат около втория триместър и вероятно отново ще спадне през последните месеци на бременността.

 

2. Овлажняването
Тъй като хормоналните нива се променят, може да откриете, че влагалището ви е по-сухо от обикновено. Инвестирането в добър лубрикант е ключово за комфорта и насладата. Във втория триместър овлажняването може да се увеличи, съпътствано от увеличено либидо.

 

3. Оргазмите
Увеличеният приток на кръв и чувствителността в гениталната област може да означава, че оргазмите ви са по-интензивни и приятни от всякога. Някои жени изпитват първия оргазъм в живота си - или множествен оргазъм - през втория триместър на бременността. 

 

4. Самочувствието
По време на бременността може да се чувствате по-женствени, по-силни или по-чувствени от всякога. Много жени обичат заоблените си форми от бременността и откриват ново усещане за самочувствие. По-здравата кожа, по-здравата коса и пълните гърди са само част от по-сексапилните физически промени в този период. 

 

Как се чувства партньорът ви по отношение на секса по време на бременност?

Очевидно промените, които носи бременността, засягат основно жените. Страничен ефект от това е, че можем да забравим за нашите партньори. В интерес на истанат - повечето мъже обожават бременните си партньорки. А някои са още по-привлечени от новите извивки в телата им. Но разбира се, ще има моменти, когато не са в настроение. Не забравяйте, че и те може да се притесняват или да не се чувстват добре.

Ето няколко причини, поради които партньорът ви може да не е в настроение за секс:

  • Притеснява се, че ще нарани бебето
  • Притеснява се за финансовото ви положение
  • Не иска да ви притиска и изчаква вие да направите първата крачка
  • Ревнува ви от вниманието, което получавате
  • Страхува се от промените
  • Притеснява се за ролята си на баща

И така, какво да правите?

Говорете за това. Нещата се променят и за двама ви, затова насърчавайте мъжете си да говорят за нещата, които ги вълнуват и тревожат, и да бъдат отворени и за вашите. Отворената комуникация и обсъждането на интимни подробности от сексуалния ви живот е важно и сега, а и до края на живота ви заедно.

 

Често задавани въпроси за секса по време на бременност

Има много въпросителни що се отнася до секса по време на бременност. Не забравяйте, че единственият, който може точно да ви даде информация за вашето конкретно тяло и бременност, е вашият лекар или акушерка, така че първо се консултирайте с тях, ако изпитвате болки, тревоги или съмнения.

1. Може ли сексът по време на бременност да навреди на бебето?
Това вероятно е най-големият страх, който двойките изпитват да правят любов по време на бременност. По-конкретно, ако правите секс с мъж, той може да се притеснява, че ще удари бебето в главата с пениса си. Вашето развиващо се бебе е защитено от силните мускули на матката, както и от околоплодния сак и течност. Дебелата тапа за слуз, която блокира шийката на матката по време на бременност, добавя още един слой защита. А пенисът не е достатъчно голям, за да нанесе вреда (съжаляваме, момчета).

Изводът? Сексът е безопасен за повечето двойки.

2. Могат ли сексът и оргазмите по време на бременност да предизвикат преждевременно раждане?
Отново, ако имате високорискова бременност или анамнеза за преждевременно раждане, най-добре е да поговорите с вашия акушер-гинеколог за това. В противен случай половият акт се счита за безопасен при повечето бременни. Затова се опитайте да не се притеснявате, че оргазмът ще доведе до ранно раждане или спонтанен аборт. Въпреки че някои изследвания сочат, че оргазматичните контракции могат да предизвикат раждане, по-нови проучвания са установили, че кулминацията по време на полов акт няма ефект върху раждането и дори може да предпази от преждевременно раждане.

3. Винаги ли е неудобен сексът за бременни?
Мисионерската поза не е предпочитана по време на бременността поради чисто практически причини. Първият триместър може да бъде изпълнен с гадене, умора и други неприятни физически усещания, които едва ли ви поставят в настроение. И може да се чувствате твърде неудобно, за да правите любов през последните си няколко месеца. Ако просто нямате желание за секс, това е напълно нормално.

Но ако се чувствате секси, правилните позиции, допълнителното овлажняване и други трикове могат да ви помогнат да се насладите на удобен, дори умопомрачителен секс през цялата бременност. 

4. Кои са най-добрите секс пози за бременност?
Макар че обикновено можете да се наслаждавате на полов акт до самия термин, то при позите имате известно ограничение в зависимост от това, в кой месец на бременността сте. По принцип всяка позиция, която оказва натиск върху гърба или стомаха ви, може да бъде трудна. Не само, че бе коремът ви ще създава затруднения, но след четвъртия месец лежането по гръб може да окаже натиск върху важни кръвоносни съдове, които захранват вашата матка..

Опитайте тези позиции + намерете какво работи и за двама ви:

  • Жената отгоре - идеална поза за контролиране на дълбочината на проникването, но в последня триместър може да създаде трудности в маневрирането.
  • Седнали един в друг - вариант на предходната позиция, позволява интимно взиране в очите и повече гушкане.
  • Легнали настрани, един срещу друг - тази поза е подходяща в първия и втория триместър, като поддържа матката и отново позволява интимност.
  • Лъжички - отново легнали един до друг, като жената е с гръб към гърдите на партньора си. Позата отново намалява напрежениет в корема и предотвратява дълбоко проникване, което може да се окаже неудобно по-късно по време на бременността. Тази позиция е перфектна през последния триместър.
  • Кучешка поза (на ръце и колене)  - тази позиция ви поставя на ръцете и коленете си с партньора й зад нея. Поставете няколко възглавници под корема и гърдите, за да ви е по-удобно. Позата е подходяща през първия, втория и началото на третия триместър, тъй като може да доведе до по-дълбоко проникване, което не е препоръбително в края на третия триместър.

 

Кога сексът се счита за опасен по време на бременност?
За повечето двойки сексът е безопасен до изтичане на околоплодните води. Има обаче случаи, при които вашият лекар, медицинска сестра или акушерка може да ви препоръчат да се въздържате от полов акт или оргазъм. Когато имате ограничения за секса по време на бременност, е важно да попитате дали можете да имате полов акт, оргазъм чрез други средства като орален секс или мастурбация, или нито едно.

Няколко причини,поради които могат да ви препоръчат въздържание по време на бременността:

  • История на преждевременно раждане (раждане на бебе по-рано от 37-ма гестационна седмица)
  • Предходен спонтанен аборт
  • Признаци на преждевременно раждане, като преждевременни контракции на матката
  • Необяснимо вагинално течение, кървене или спазми
  • Изтичане на околоплодна течност
  • Скъсена шийка на матката (състояние, при което шийката на матката се разширява преждевременно, повишавайки риска от преждевременно раждане или спонтанен аборт)
  • Плацента превия (състояние, при което плацентата покрива шийката на матката)
  • Многоплодна бремемност (близнаци, тризнаци и т.н.)

Ако не сте в нито една от тези категории, но имате кървене, болка или спазми непосредствено след полов акт или оргазъм (които не изчезнат след няколко минути), се обадете незабавно на вашия лекар.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори