Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-03-29 09:43:08 +0300 Тези лесни упражнения ще помогнат на вашето мъниче да порасне голямо и силно. 4 упражнения, които ще помогнат за укрепване на мускулите на бебето

4 упражнения, които ще помогнат за укрепване на мускулите на бебето

4 упражнения, които ще помогнат за укрепване на мускулите на бебето 470 900
Тези лесни упражнения ще помогнат на вашето мъниче да порасне голямо и силно.

Може би ви се струва, че бебето прекарва много време в излежаване, но всъщност то тренира усилено всеки ден. Независимо дали хваща даден предмет, рита с крачета или се извива като гъсеничка по време на смяна на пелените, то всъщност укрепва мускулите си. А укрепването на силата е от съществено значение за неговото двигателно развитие. Бебето ще се нуждае от здрави мускули, за да държи главичката си изправена, да се преобръща, да седи, да пълзи и да проходи. Освен това физическата активност се отплаща под формата на по-спокоен сън, по-малко нервност и по-щастливо бебе, което е нетърпеливо да играе и да се учи.

 

Обръщане по коремче

Вашето бебе прекарва по-голямата част от времето по груб. Обръщането му по корем помага за развиването на мускулите на шията, ръцете, раменете, гърба и корема. Започнете със съвсем кратки сесии. След като навърши 2 месеца може да увелчиите престоя в тази позиция между 3 до 5 минути на ден. Постепенно увеличавайте времето по корем. Когато поставите бебето си по коремче не забравяйте да му се усмихвате, да говорите, пеете, да правите смешни физиономии. Ангажирането на вашето бебе го мотивира да се огледа, да достигне и да рита, движения, които също помагат за укрепването на мускулите, необходими му, за да се преобръща, да седи и да пълзи. Отначало то може да не е много доволно, че го обръщате по коремче, но с практиката и заякването на мускулите ще да започне да се наслаждава.

 

Коремни преси

Издърпването на вашето бебе в седнало положение е друг добър начин за укрепване на мускулите на раменете, корема, ръцете и гърба. При издърпването бебето постепенно ще се опитва да поддържа главичката в съответствие с тялото си, което помага за укрепване на мускулите и изграждане на баланс. Докато бебето ви е по гръб, хванете над мишниците и внимателно го издърпайте към себе си. Можете да започнете това упражнение приблизително около втори месец. В началото е добре да прилагате упражнението, като вместо да го издръпвате за мишниците, поставите ръцете си зад раменете му, за да придържате главичката. Отначало може да успеете да издърпате бебето си само с няколко сантиметра, а с напредването на възрастта то ще се справяте все по-добре, като в крайна сметка то ще премине в пълно седнало положение. Това упражнение е забавно за вашето бебе, тъй като то се приближава до лицето ви, но можете да го направите още по-забавно, като правите физиономии, давате му зелувка и др.

 

Колоездене

Със сигурност сте чували поне веднъж, че с местенето на крачетата на бебето, имитирайки каране на колело, ще му помогнете за облекчаване на газове? Е, това упражнение не е само успешен метод за изтласкване на въздух от системата му, но и добър начин за укрепване на мускулите на краката, бедрата, коленете и корема. Двужението помага и за увеличаване на гъвкавостта. Сложете бебето си по гръб и внимателно движете краката му сякаш върти педалите на велосипед. Гукайте, усмихвайте се, пейте докато правите движението. Повторете движението три до пет пъти, направете почивка и след това повторете. Продължавайте докато бебето ви показва интерес, като се усмихва, осъществява зрителен контакт и рита.

 

Бебешко вдигане на тежести

Вдигането на предмети е чудесен начин да развиете способността на вашето бебе да хваща, да подобрите координацията между ръцете и очите и да помогнете за развитието на мускулите на раменете и ръцете. Щом забележите, че бебето започва да се хваща за предмети, обикновено около трети или четвърти месец, използвайте всичко налично у дома - дрънкалки, малки играчки и други предмети с различни размери и форми - като негови лични тежести. Поставете бебето си в столчето за хранене или подскачащата седалка и поставете малък асортимент от тези артикули пред него. Насърчете го да вдигне един, да го провери, да го остави и след това да го вдигне отново или да премине към друг. Може да се наложи да демонстрирате как се прави първите няколко пъти, но то ще разбере идеята бързо, особено ако неговите „тежести“ издават звук, светят или предлагат някаква друга награда за добре свършена работа.

 

Текстът е адаптиран от www.parents.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори