Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-01-13 14:59:41 +0200 Оскар Уайлд е казал: „Най-добрият начин да направите децата добри, е да ги направите щастливи.“ 6 признака, че се справяте добре като родители

6 признака, че се справяте добре като родители

6 признака, че се справяте добре като родители 470 900
Оскар Уайлд е казал: „Най-добрият начин да направите децата добри, е да ги направите щастливи.“

Знаем, че да се грижите детето да бъде здраво и щастливо е един от основните приоритети за вас като родители. Но днес ще говорим за други фактори, дейности и навици, които са важни и полезни за децата ви и показват колко добре се справяте с усъвършенстването на родителските си умения.

 

  1. Окуражавате детето си да общува и да споделя

Свободното общуване на родителите с детето е от огромно значение както за неговото емоционално състояние, така и за придобиването на социални умения. Един от най-лесните, но най-подходящи начини да започнете тази комуникация е да гледате детето директно в очите, когато разговаряте с него. Това му дава усещането, че го слушате с готовност като в същото време го мотивира споделя проблемите и преживяванията си.

 

  1. Имате куража да кажете „Извинявай“

Съвсем нормално е между вас и детето ви да възникнат спорове и разногласия.  Покажете му, че когато сбъркаш е редно да се извиниш, а не да се опитваш да играеш роля на „жертва“. Започнете с личен пример. Когато усетите, че сте сбъркали, кажете „Извинявай, не бях прав“. Въпреки че в началото може да ви се стори много трудно, запомнете, че да се примирите с грешките си и да обясните къде сте сбъркали, не само учи детето ви на искреност и откритост, но ги подтиква да прави същото, когато допуска грешки.

 

  1. Мечтаете и си поставяте цели заедно с детето

Едно от най-силните послания на Уолт Дисни гласи: „Ако можеш да мечтаеш за нещо, значи можеш да го постигнеш!“ Като родител е важно да насърчавате децата си да мечтаят и да имат амбиции. Но още по-важно е да забелязвате талантите им, да цените хобитата им и да им помагате да постигнат целите си. Мечтайте заедно с тях, поставяйте си цели, чертайте планове и споделяйте ентусиазма им за заниманията, които ги правят по-дейни, по-целеустремени и по-щастливи.

 

  1. Поддържайте някакъв график или рутина в семейството

Детето ще изпитва чувство за безопасност, увереност и контрол, ако има изграден план за предстоящия ден. Прилагането на графици в ранна възраст при действия като хранене, вземане от училище или детска градина, време за лягане и ставане, изгражда доверие между вас и детето ви, така че то да знае какво да очаква и кога да ви очаква. При по-големите деца рутината насажда дисциплина и структура в живота им, което в дългосрочен план ги учи да бъдат по-независими и отговорни при справянето с ежедневните задължения. Проучванията показват, че храненето заедно като семейство прави децата по-щастливи и им помага да придобият по-добри социални умения.

 

  1. Поемате ролята на първи учител на детето си

Родителят е първият учител на детето. От това да научите детето да казва първите си думи до придобиването на добри навици и опознаването на заобикалящата го среда, задачата на родителите е не само да го отгледа, но и да го образова. Четенето на книги преди лягане, разказването на приказки или игрите заедно не само обогатяват живота и преживяванията на детето, но ви позволяват да прекарате качествено време заедно, а на детето да усети вашата любов, привързаност и грижи. Като първи учител е важно също така да давате на детето конструктивна обратна връзка, когато се държи лошо, за да разбере кога греши. Това ще му помогне да стане самостоятелен и отговорен човек, когато порасне.

 

  1.  Детето ви знае, че може да разчита на вас

Задължение на родителя е да защитава и предпазва детето си, но прекалената защита и абсолютното удовлетворяване на желанията му може да доведе до превръщането му в разглезен тийнейджър, който не е способен да се справя сам с житейските ситуации. Проучванията показват, че свръхзащитното поведение на родителите насърчава децата да лъжат, да действат манипулативно, да се страхуват да поемат рискове и да не желаят да се впускат в нови преживявания. Важно е родителите да преценят кога трябва да направят крачка назад и да позволят на детето си да взема собствени решения, да предприема действия и да се справя с проблемите си самостоятелно. Трябва обаче да го уверите, че ще сте винаги до него по време на неуспехи и сте готови да помогнете да разбере къде са се объркали нещата и как да се справи по-добре следващия път.

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори