Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-12-07 09:34:08 +0200 Като родители сме склонни да вярваме, че винаги правим най-доброто за децата си. 7 токсични черти на бащиното възпитание

7 токсични черти на бащиното възпитание

7 токсични черти на бащиното възпитание 470 900
Като родители сме склонни да вярваме, че винаги правим най-доброто за децата си.

Има обаче бащи, които не осъзнават, че използвайки конкретни похвати за възпитание създават предпоставки за разрушаване на връзката с децата им. Това е проблем, който не бива да бъде пренебрегван.

Днес ще ви покажем грешките, които всеки баща може да направи и начини те да бъдат избегнати, стига той да ги осъзнае навреме.

 

1. Като баща винаги искате да контролирате действията на сина си

Бащите играят съществена роля в адаптирането на сина им в училищната среда. Обикновено татковците се изразяват различно от майките, когато говорят със синовете си и това помага за изграждането на техните комуникативни умения. Когато обаче родителят винаги контролира стъпките, по-които се води общуването, детето трудно ще се отпусне само да инициира отношения с приятели. Работата на възрастния е да насочва детето, да го съветва, да набляга на безопасността, но да го остави  да изгради собствен начин да се свърже с околните и да се почувства удобно в заобикалящата го среда.

 

2. Като баща избягвате да прекарвате необходимото време със сина си

Изглежда, че работата винаги е на първо място и в крайна сметка таткото отделя на прекрасния си син само няколко минути. Това не е добре за нито една от страните. Присъствието и ангажираността на бащината фигура повишава самочувствието на момчето, помага му да добие кураж, за да се справя със своите детски проблеми и е още една стъпка в сплотяване на семейните връзки.

 

3. Като баща на всяка цена се стараете да изолирате детето от опасности и рисковани ситуации

Ако бащите не позволяват на синовете си да се изложат дори на мъничка опасност, има вероятност те да израснат изпитвайки страх от всичко. Важно е опасността да бъде посочена, да бъде обяснена, но и да оставите шанс на момчето да се изправи срещу нея. Децата, които не поемат рискове, когато са по-малки, няма как да придобият уменията да станат независими възрастни. Ограничавайки рисковете бащите трябва да се запитат дали няма да подхранят допълнително страховете на сина си.

 

4. Като баща не позволявате на сина си да показва емоциите си

Докато момичетата винаги са насърчавани да изразяват емоциите си, то момчетата обикновено биват учени да ги крият. Но ефектът от изтласкването на емоциите се проявява в сравнително ранен етап от живота и дава отражение при оформянето на момчето в мъж и създаването на социален кръг. Незнанието на детето как да се справи с емоционалните си проблеми ще подхрани стреса и безпокойството му, и ще ограничи способността му да създава приятелства.

 

5. Като баща наблягате на строгото дисциплиниране без да показвате любовта си

Вярно е, че синовете се нуждаят от дисциплина и напътствия, но не под формата на наказание. Фигурата на бащата е ключова в живота на момчето, за да му поставяразумни правила и ограничения, и да му напомня, че за всяко действие има последствия. Възпитавайки детето, без любовта да е част от уравнението, използвайки най-вече крясъци и наказания, най-вероятно ще накара детето да се страхува от бащата и да копира същото агресивно поведение.

 

6. Като баща винаги се стремите да криете провалите си

Най-добрият начин, по който се учим в живота си, е чрез неуспех. Но ако видите, че някой друг се проваля, ще помислите два пъти, преди да предприемете същата стъпка. Така че, ако бащата крие лошите си решения и препятствията, които не е могъл да преодолее, синът почти сигурно ще повтаря същите грешки. Ако таткото покаже на момчето как да се учи от грешките си като се учи от тези на възрастните, то ще се възползва от дадения пример и ще разбере, че няма нужда да се страхуваме от грешките, ще ги приеме като трамплин, от който да достига още по-високи цели и ще умее да преодолява по-големите предизвикателства.

 

7. Като баща не показвате уважение към майката на сина ви

Ако синът наблюдава баща си как винаги е ядосан, раздразнен и се отнася неуважително към майката, няма как да изгради стабилна основа за бъдещите си взаимоотношения с потенциални партньори. Той трябва да е свидетел на любов и уважение между родителите. Дори и при разведени родители е важно бащата да се старае да проявява уважение към бившата си половинка. По този начин той се превръща в пример как момчето трябва да се отнася със своите сестри, майка си и всяка жена в живота си.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори