Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-11-02 10:31:15 +0200 Не чакайте най-удобното време да възстановите интимността, действайте възможно най-скоро. Как да възстановим интимността след раждането?

Как да възстановим интимността след раждането?

Как да възстановим интимността след раждането? 470 900
Не чакайте най-удобното време да възстановите интимността, действайте възможно най-скоро.

Ако се опитвате да възстановите интимността с партньора си от месеци или дори от години след като са се появили децата, ето няколко различни начина да се сближите отново въпреки стреса и фрустрациите на родителството.

  1. Опитайте се да не бъдете незаинтересовани.

Точно както никога не е идеално време да станете родители, рядко ще има идеално време да подновите връзката с партньора си. Лесно е да изтласкате романтичната си връзка встрани. Може би ви се случва през ума ви да преминават мисли като „Нека първо да си нагласим режима на сън.“ , „Щом се върна във форма.“ или „Може би когато съм по-малко уморена.“ Но ако продължите да чакате, възвръщането на интимността ще става все по-трудно.

Изглежда, че твърде много двойки си казват, че когато децата се появят е задължително да се фокусират изцяло и неизменно върху тях и оставят интимността си на заден план. Но е важно да не забравяте, че ако не се отнасяте към връзката си така, сякаш е живо същество, което изисква постоянно внимание и грижа, няма да имате щастлив брак, когато децата напуснат дома.

Когато неглижират личните взаимоотношения, партньорите започнат да водят паралелен, но разделен живот и е възможно да открият, че вече нямат нищо общо. Възникват въпроси -  „Познавам ли наистина човека срещу мен?“, „ Това ли е начинът, по който искам да прекарам остатъка от живота си? “, които водят до кавги и отрицателни емоции. Но всичко това е предотвратимо, ако не се заглушават потребностите да се свързваш физически с партньора.

  1. Забавете и започнете отначало.

Ако сте преминали през естествено раждане и не са на лице медицински усложнения, вие и вашият партньор може да започнете да правите секс още шест  до осем седмици след раждането на бебето. Но някои жени просто няма да бъдат готови толкова рано. И това е нормално. Множество жени споделят, че след раждането не се чувстват на себе си, не се чувстват физически готови за секс и имат ниско либидо. Понякога липсата на сън те кара да забравиш, че имаш партньор.

Затова специалистите препоръчват двойките да „започнат отначало“ помежду си като установят сексуална връзка по същия начин, по който са го правили, когато са се опознавали за първи път. Особено важно е да запомним, че интимността не е само горещ секс. Интимността е също и непоколебима лоялност, ангажимент да преживеем заедно стресовите моменти и най-важното да се наслаждаваме на топлите, уютни моменти на дома заедно.

  1. Обръщайте внимание на собствените си желания и нужди

Отделянето на време за подхранване на вашите индивидуални физически и емоционални нужди ще ви даде пропускателната способност и за подхранване на връзката ви, така че да не го усещате като поредната точка от списъка със задачи.

Ако възприемате желанието на партньора си за интимност като намеса, запитайте се какво трябва да направите, за да се грижите за себе си, така че да се почувствате свързани със собствената си сексуалност. Това може да означава да отидете на фитнес или да говорите с партньора си, за намалите невидимото психическо натоварване, което често носи един родител.

Искането на подкрепата от семейство и приятели, за да отделите малко време за себе си или да обсъдите някои от трудностите, съпътстващи родителството, може да ви помогне да се презаредите. Да разчиташ на другите е индиректен начин за работа върху интимността.

Грижата за двойката е нещо също толкова важна. Направете списък на заниманията, които сте правили заедно като двойка и са ви сближавали. Помислете как са се променили тези ритуали. Спи ли вашето дете в леглото ви, легнало с разперени крачета и ръчички между вас и партньора ви? Спрели ли сте да правите неща, на които наистина се наслаждавате като тренировки или ходене на кино? Помислете какви корекции са необходими, за да възвърнете действията, които ви носят физическа и емоционална близост с партньора.

  1. Помислете какво ви възбужда.

Един от начините да поддържате интимност е да си напомните за контекста, в който сте имали страхотна сексуална връзка заедно. Какво правеше вашият партньор? Какво беше характерно за вашата връзка? Спомнете си за обстановката. Бяхте ли вкъщи със заключена врата или на почивка? Какъв контекст наистина работи за вас?

Когато правите това упражнение и когато мислите за текущото си либидо (или липсата му), също е полезно да запомните, че не всеки изпитва спонтанно желание – вид сексуално желание, което се появява от нищото. Например, вие вървите по улицата и изведнъж не можете да спрете да мислите за секс. Милиони други хора изпитват нещо различно наречено отзивчиво желание, което произтича от еротична стимулация. С други думи, възбудата е на първо място, а след това желанието. И двата вида желание са нормални.

  1. Създайте магически кръг във вашата спалня.

Съградете в ума си защитено пространство, където можете да изведете аспектите на вашата идентичност, които са от значение за вашата еротична връзка и затворете вратата на частите от себе си, които не са важни за еротичната връзка.

С достатъчно внимание тази стратегия може да работи, дори ако физическото пространство, което използвате съдържа напомняния за ролята ви на родител. Също така може да ви помогне да мислите за спалнята си като пространство само за вас с партньора. Важно е да очертаете граници.

  1. Не разчитайте единствено на спонтанност.

Лесно е да забравим колко време и усилия влагаме в отношенията си в ранните дни – планиране на срещи, грижа за телата ни и дълги разговори помежду си. Изграждането на връзка изисква постоянна инвестиция на време, идеи и емоции, както и планиране и поставяне на приоритети.

Помислете за изграждането на добри сексуални навици, точно както бихте създали добри хранителни навици или упражнения. Сексът поражда повече секс, но изграждането на този навик ще отнеме известно време.

 

Независимо какви стъпки предприемате за възстановяване на връзка със съпруга/та, важно е да предприемете действия възможно най-скоро. Децата винаги ще заемат огромна част от живота ви. Решете как да намерите време да се грижите и да развивате връзката с вашия партньор, за да съградите едно здраво и щастливо семейство.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори