Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-03-22 18:09:44 +0200 Когато малкото съкровище се появи в живота ни изведнъж се оказваме затрупани със съвети от роднини и приятели – как трябва да го храним, как да го преспиваме, какво означава този плач. 7 мита за бебешкия сън

7 мита за бебешкия сън

7 мита за бебешкия сън 470 900
Когато малкото съкровище се появи в живота ни изведнъж се оказваме затрупани със съвети от роднини и приятели – как трябва да го храним, как да го преспиваме, какво означава този плач.

Разбира се, сигурни сме, че близките ни искат да ни помогнат, но наистина ли можем да се доверим на всички съвети, които получаваме (и предстои на получим).

В тази статия ще развенчаем 7 „мита“ за бебешкия сън.

 

МИТ: Бебетата нямат нужда да спят през деня, ако спят добре през нощта.

ФАКТ: Дневният и нощният сън на вашето бебе са неразривно свързани. Бебе, което има подходящ режим на сън през деня, ще спи добре и през нощта, при условие че общото му количество дневен сън не надвишава подходящото за възрастта му. Периодичното лишаване от необходимата доза сън през деня неизбежно ще започне да се отразява негативно на нощния сън поради натрупване на преумора.

 

МИТ: Бебетата под 6 месеца не са в състояние да спят без да се будят през цялата нощта.

ФАКТ: Способността на бебето да спи през нощта зависи от много фактори – теглото му, дневния прием на мляко, средата за сън, дали е повито или не, температурата в стаята, количество на дневния сън и др. Ако обаче всички фактори са добре балансирани е напълно възможно бебе на 6 седмици да спи през цялата нощ без да се събуди.

 

МИТ: Трябва да научите бебето да заспива само възможно най-скоро.

ФАКТ: Бебетата под 12 седмици не са способни съзнателно да се настройват за сън. Някои бебета могат инстинктивно да заспят, ако се чувстват наистина комфортно, но това е по-скоро изключение, отколкото норма. Заспиването без намеса на родител е възможно да се случва на 3-4 месечна възраст, когато вашето бебе започне да се събужда напълно между циклите на сън.

За да го подготвите за тази промяна, започнете да го слагате в леглото докато е все още будно, но Сънчо вече е кацнал на нослето. Така съвсем неусетно то ще се унесе в сладък сън без ваша помощ.

 

МИТ: Ако бебето се събуди през нощта, значи е гладно.

ФАКТ: Бебетата се събуждат през нощта гладни със сигурност, но не всяко събуждане индикира глад. Докато бебето не премине към твърда храна, 1-2 събуждания през нощта за хранене се считат за съвсем нормални, а по време на скокове в растежа то може да се нуждае от храна по-често.

Има много други фактори, които причиняват нощно събуждане при бебетата и малките деца – твърде много или твърде малко дневен сън, твърде ниска или висока температура в стаята, неспособност да се наместят сами, здравословни неразположения и др.

Ако бебето ви се буди често през нощта и всеки път трябва да бъде хранено, за да заспи, възможно е да е развило връзка между акта на хранене и съня. В някои случаи храненето при всяко събуждане през нощта може да го накара да размени дневния и нощния прием на кърма, т.е по-голямо количество кърма/адаптирано мляко през нощта, означава по-малък прием през деня. А ние искаме да се получи обратното!

 

МИТ: Бебетата се страхуват от тъмното.

ФАКТ: Бебетата не се страхуват от тъмното. Те няма на какво да основават този страх, тъй като въображението им не се развива до около 2-годишна възраст. В утробата е тъмно (и шумно), и бебетата всъщност намират в тъмнината утеха, безопасност и комфорт.

Ако бебето е свръхстимулирано или преуморено, престоят му в тъмна стая ще бъде много успокояващ за него. Бебетата не се нуждаят от нощна лампа, тъй като всяка светлина е стимулираща за тях и дори може да им попречи да заспят.

 

МИТ: Никога не трябва да събуждате спящо бебе.

ФАКТ: Ако бебето ви прекара много време в сън през деня, най-вероятно ще спи малко или лошо през нощта. В този случай определено трябва да събудите бебето си от дрямката. Някои бебета с удоволствие биха спали цял ден, след което остават будни цяла нощ. Като родители, които вече се борите с безсънието си, определено не се нуждаете от това.

Успешното регулиране на дневния сън на бебето ще подобри качеството и продължителността на нощния му сън.

 

МИТ: Бебетата заспиват, когато са уморени.

ФАКТ: Някои бебета заспиват, когато са уморени, но това не означава, че ще спят добре. По-голямата част от бебетата обаче просто ще будуват докато наистина се преуморят, което прави спокойното заспиване и качествения нощен сън почти мисия невъзможна.

Важно е да насочваме бебето кога е време за сън чрез правилен график, създаване на подходящите условия за сън и правилно контролиране на дневните дрямки.

 

Текстът е адаптиран от: www.littleones.co

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори